Драма в парламента - уредил ли е Делян Добрев свой съученик

14 февруари 2013 в 17:17 6498 6

Делян Добрев
Делян Добрев

Икономическият министър Делян Добрев уредил свой съученик с ненужна работа по проучване на трасето за газовата връзка със Сърбия. Този сигнал внесоха днес няколко депутати от левицата в парламентарната комисия на Яне Янев.

Според сигнала, поръчка за проучването на стойност 854 хиляди лева била спечелена от съученика на Добрев от Хасково Евгени Консулов. Същевременно, те окачествиха проучването като нарушаване на националните интереси, защото трасето на бъдещия газопровод било уточнено още преди 15 години. Според информацията на социалистите, Консулов е областен координатор на младежката ГЕРБ в Хасково, общински съветник в града и съученик на министъра. 

По информация на Румен Такоров – един от депутатите, подписали сигнала, Добрев и Консулов и преди са имали съвместен бизнес. Той даде пример с поръчка за ремонт на детска ясла в Благоевград, която била спечелена от тях.

Добрев: „Такоров и Мерджанов да се готвят за съда“

Добрев отрече обвиненията на социалистите и се закани да ги съди за клевета. „Атанас Мерджанов и Румен Такоров да започнат да работят по своята защита в съда“, заяви той пред журналисти. „Този сигнал се подава, защото се използва нагнетената обстановка на тема цена на електроенергията и сметките, за да се отвлича вниманието от решаването на проблема, за да се компрометират хора, да се клати клона. Евгени Консулов не е печелил никакви пари, освен ако не броим тези 281 лв., които е получавал на месец, за да работи по този проект, аз ще заведа дело срещу всички, които са се подписали под сигнала – Атанас Мерджанов и Румен Такоров”, коментира Делян Добрев.

Изключителен кадър с хонорар 281 лева

Договорът за предпроектното проучване не е сключен с Евгени Консулов, а е между министерството на икономиката и министерството на регионалното развитие. При това не е за 854 хиляди лева, а за над 4 млн. лв, каза Добрев. За изпълнението на един такъв проект винаги се назначава екип по проекта и тъкмо в този екип участва Консулов.

„Тъй като ситуацията с българо-сръбската връзка беше изключително тревожна, аз съм назначил Евгени Консулов, който има магистратура по управление на международни проекти и е с 8-годишен опит в управлението на такива проекти, както и 3 години опит в проверката на такива проекти. Консулов е бил назначен на граждански договор към МИЕТ и 16 месеца е получавал заплата в размер на 281.25 лв. Общата сума, която е получил за тези месеци е около 4500 лв.”, заяви Добрев.

Той допълнително похвали съученика си за работата му: „ако не беше Евгени Консулов, аз не съм сигурен, че ние щяхме да се справим с тежката задача по проекта за българо-сръбската междусистемна връзка”.

Договорът с Консулов бил подписан не от него, а от предшественика му на поста Трайчо Трайков, каза още министърът.

В момента на назначаването му в министерството, Консулов не бил координатор на младежката ГЕРБ, защото още през 2009 г., когато навършил 31 години, напуснал този пост, посочи Добрев. Съученикът му никога не е бил кандидат за общински съветник, добави той.

„Работили сме заедно с Консулов на граждански договори в една и съща организация, изпълнявайки проекти от ЕС преди 5-6 години. Били сме колеги. Това е моята връзка с Консулов”, обясни Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews