Quantcast

Драгомир Стойнев: Служебният кабинет не плащал 4 месеца на адвокатите за „Белене“

Последна промяна на 18 септември 2013 в 16:35 2092 10

Драгомир Стойнев. Снимка: БГНЕС
Драгомир Стойнев. Снимка: БГНЕС

Принципната и категорична позиция на това правителство е да отстоява интересите на българската страна. Това коментира днес министърът на икономиката и енергетиката на брифинг по повод обвинението на ГЕРБ, че правителството умишлено бездейства по арбитражното дело между „НЕК“ и руската „Атомстройекспорт“ в Париж за поръчаното от България и впоследствие отказано оборудване за проекта АЕЦ „Белене“.

Във връзка с разпространеното от опозицията писмо на адвокатите на НЕК от кантората „White & Case“ до Стойнев от 2 септември, в което се казва, че заради забавеното привличане на експерти и свидетели от българска страна НЕК рискува да загуби делото за около 1 милиард евро, министърът заяви, че "няма забавяне в решенията и действията ни". „Предприели сме всички мерки относно забавянето и сме поканили експерти от всички политически сили (свидетелите са представители на няколко правителства, водили преговорите с „Атомстройекспорт“ - бел. ред), каза той. Има покани и към Бойко Борисов, Делян Добрев и Трайчо Трайков (енергийните министри в управлението на ГЕРБ), Валентин Николов (бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката), посочи Стойнев.

В реч в стил политическа декларация, написана на лист, министърът апелира към присъстващите журналисти „като отговорни медии“ да не се злоупотребява с информация за хода на делото и отправи упреци към ГЕРБ и към „реакцията на десните на вдигнатата от ГЕРБ топка“.

Ако трябва да сме честни докрай през периода февруари – май са нарушени коректните отношения с адвокатското дружество, каза Стойнев. В продължение на 4 месеца (периодът на служебното правителство) не били заплащани услугите на „White & Case“ и държавата е рискувала да загуби защитника си по делото, заяви той. „Не се ли е целяло тъкмо това“, добави министърът и отправи контраобвинение към ГЕРБ за забавянето.

След което отказа да разясни в детайли проблемите около арбитражното дело пред журналистите и се прибра в кабинета си.

От партия ГЕРБ излязоха с прессъобщение в отговор на изявлението на Стойнев. "Бойко Борисов и Делян Добрев получиха покани за среща с адвокатите от White and case в края на месец юли. Веднага след това и двамата се срещнаха с представители на адвокатската кантора. Срещата се проведе няколко дни след 20 юли 2013 г. в Централата на ПП ГЕРБ. На нея присъстваха и представители на НЕК. Така че представителите и експертите на ПП ГЕРБ са дали исканите от тях разяснения и информации веднага след поискването им от страна на адвокатската кантора", се казва в позицията.

От ГЕРБ препратиха "топката" на Стойнев към служебното правителство на Марин Райков: "До края на месец февруари 2013 г. всички финансови отношения на българската страна към адвокатската кантора са били абсолютно изрядни и напълно уредени. До този срок всички хонорари към екипа на кантората са били изплащани напълно и в срок, а българската страна е оказвала на екипа от адвокати приоритетна подкрепа във всяко едно отношение. След февруари месец България имаше служебно правителство и препоръчваме на министър Драгомир Стойнев да търси информация или обяснения от служебния кабинет за отношенията между българската страна и адвокатската кантора.

Малко по-късно говорителят на служебното правителство Ивет Добромирова реагира с писмо до медиите, в което опроверга обвиненията на Стойнев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.09 2013 в 23:29

Стойнев е поредното антибългарско говедо, което работи за Москва. Тези изроди са родолюбци, но родината им е от двете страни на Урал.

18.09 2013 в 22:12

това копеле трябва да го бият до полуда.

18.09 2013 в 18:56

П.П. А Драгомир Стойнев би бил достоен наследник на Сергей Станишев - голям лъжец е!

18.09 2013 в 18:55

"В продължение на 4 месеца (периодът на служебното правителство)"

Това не е съвсем вярно.
Според мен авторът на статията е трябвало да уточни в самата статия, че периодът на служебното правителство е 13 март - 29 май - това прави два месеца и половина... защото не всички читатели имат добра памет!

18.09 2013 в 17:50

Какви са тези политически изявления от министър на икономиката и енергетиката. Тъпотия. И апелира към медиите. Простотия

18.09 2013 в 17:43

Не Ви щем нито мутрите, нито националните предатели. Вън - в Сибир... всичките включвайки и ТЕБ!

18.09 2013 в 17:42

ейййй абе нашите политици с капани по горите ли ги ловят бре..ама едно ми стана ясно че цялото ни общество е като топка и някой по някога си я тупка както може..смеееех

18.09 2013 в 17:10

"Принципната и категорична позиция на това правителство е да отстоява интересите на българската страна"
И с какво го показвате !??
Принципно и категорично показахте, че сте кукли на конци. А позицията ви е ясна - силно наведена.

18.09 2013 в 17:02

Така де, и аз съм възмутен - държавата да се управлява от аматьори и масажисти и там разни други глисти. Къде по-добре щеше всички да бяха бивши милиционери, пожарникари, учители по физкултура, мутри завършили виф, рабфак или помощното училище в симеоново. Безобразие!

18.09 2013 в 16:43

Няма съботаж, просто лош късмет - драго тъпото да е министър на енергетиката .. томбола какво да правиш. А на ония от инвестиционното проектиране като им се падна масажист питаш ли ги?