ДСБ: Властта укрива документи и не иска да спечели делото за „Белене“ (видео)

Елица Мартинова 18 септември 2013 в 15:40 3036 12

Димитър Бъчваров и Иван Иванов, Снимка: ДСБ
Димитър Бъчваров и Иван Иванов, Снимка: ДСБ

„Документите, с които разполагам, доказват, че правителството укрива важна информация от наетата от България адвокатска кантора, която защитава нашите интереси. Уви, българските официални власти нямат намерение да спечелят делото. За мен това е предателство на националните ни интереси.“

Това заяви на пресконференция днес Иван Иванов от ДСБ. Коментарът му дойде, часове след като в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представи писмо, изпратено от адвокатската кантора White&Case до енергийния министър Стойнев. В писмото си юристите изразяват безпокойство, защото правителството не предприело нужните стъпки, за да защити българските интереси.

Сигналът показва, че българското правителство е в цайт нот, а една елементарна резолюция е забавена от страна на министъра девет дни, въпреки тези критични срокове и никой не знае в момента как, какви действия са предприети, защитени ли са изобщо българските интереси и дали умишлено шансовете за защита и за намаляване щетите от неблагоприятните последствия не са използвани“, обясни Димитър Бъчваров от ДСБ.

Иванов за пореден път обърна внимание на изказването на премиера Орешарски, в което той окачестви като „много вероятен“ шансът България да загуби арбитража.

„Със свое изявление министър-председателят реално прави услуга на “Атомстройекспорт”. Това уличава министър-председателя, че обслужва интересите на Кремъл, а не на България. По тази причина настояваме министър-председателят да представи публично отчет за всички действия предприети от него за защита на българските интереси в арбитражното дело срещу “Атомстройекспорт”, каза Иванов.

От ДСБ окачествиха ситуацията като „силно тревожна“ и подчертаха, че има всички основания да се предполагат умишлени действия от страна на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!