Адвокатите ни за "Белене": България не защитава интереса си

Елица Мартинова 18 септември 2013 в 10:05 4328 8

АЕЦ
АЕЦ "Белене"

Адвокатската кантора White&Case, наета да защитава българските интереси в арбитража по въпроса с АЕЦ "Белене", е изпратила до енергийния министър Драгомир Стойнев писмо, в което изразява тревогата си, че България не реагира, за да защити интересите си.

Писмото бе представено пред журналисти днес в парламента и изчетено от бившия енергиен министър Делян Добрев.

Ето какво гласи част от текста:

Г-н Стойнев, позовавам се първо на срещата ми с Вас и г-н Инков в кабинета Ви в петък, 9 август 2013 г., и второ, на писмото ми до Вас от 23 август 2013 г., изтъкващо спешната необходимост от това НЕК да вземе решението нашите препоръки за ангажирането на експерти и преки свидетели, имайки предвид кратките времеви срокове. На на нашата среща също препоръчах въвеждането на процедура, която да позволи бързото вземане на решения от страна на НЕК, свързани с процедурни въпроси в този арбитраж. Това е съществено за напредъка на защитата на интереса на НЕК.

До този момент не съм получил отговор на писмото си от 23 август 2013 г. и никаква информация дали са взети решения по нашите препоръки  за ангажирането на експерти и свидетели.

При тези обстоятелства трябва да повторя, че продължителното забавяне по този въпрос рискува да навреди на защитата на НЕК и в крайна сметка да стане причина НЕК да загуби този арбитраж от 1 млрд. с последиците, което това може да има за НЕК и българската държава. Според приложимите правила дадена страна има само ограничено време, в което да представи цялостно законовата си позиция - в този случай до 25 октомври 2013 г. - и ако не направи това в разрешеното време, може да загуби арбитража. Освен това няма възможност за обжалване в арбитраж с последствие, че активите на НЕК биха били непосредствено застрашени. Също така има законов риск за държавата, ако Атомстройекспорт (АСЕ) на по-късен етап поискат да приложат решението срещу България, както е възможно да се случи.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов кабинетът умишлено спъва защитата на България, защото управляващите са се договорили с АСЕ да си разделят единия милиард евро, който България ще трябва да плати като неустойки, ако загуби арбитража.

"Явно не ги касае това тях защото сигурно 1 млрд. евро ще си ги разделят тези, които пречат, с фирмата, която ги иска. Това е проява не на некомпетентност, а на умисъл на това правителство. И с текста, който чувам, ще сезираме и главния прокурор", заплаши експремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови