ГЕРБ и БСП отново си подхвърлят горещия картоф за "Белене"

Елица Мартинова 18 септември 2013 в 12:49 2199 3

Бойко Борисов и Сергей Станишев в парламента. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов и Сергей Станишев в парламента. Снимка: БГНЕС

Поредна порция от нападки и прехвърляне на отговорност демонстрираха днес в кулоарите на парламента лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на БСП Сергей Станишев.

По-рано днес бившите управляващи представиха пред журналистите писмо, изпратено до енергийния министър Стойнев от адвокатската кантора White&Case, която защитава България в арбитражното дело за "Белене".

В писмото юристите изразяват безпокойство, че вече повече от месец кабинетът не е реагирал на препоръките, които адвокатите са дали във връзка с процеса.

Експремиерът Борисов изложи изводите си по темата, като подчерта, че според него кабинетът умишлено пречи на защитата, защото се е договорила с Русия да си подели неустойките в размер на 1 млрд. евро, които България ще трябва да плати, ако загуби делото.

"Явно не ги касае това тях защото сигурно 1 млрд. евро ще си ги разделят тези, които пречат, с фирмата, която ги иска. Това е проява не на некомпетентност, а на умисъл на това правителство. И с текста, който чувам, ще сезираме и главния прокурор", заплаши Бойко Борисов.

Лидерът на БСП Сергей Станишев също изрази позицията си по въпроса, като коментира, че има доверие в енергийния министър Стойнев и е убеден, че той прави всичко възможно, за да защити интересите на страната. Председателят на "Коалиция за България" не пропусна да върне топката по темата в полето на ГЕРБ.

"ГЕРБ, понеже са гузни, няма какво да отговорят на конкретните факти, затова търсят поводи да отвлекат вниманието. Искам да ви припомня следните обстоятелства: първо, ГЕРБ и Борисов 4-5 пъти си смениха радикално позицията за АЕЦ "Белене", от "против" към "за", към "ще видим", пак "против". През пролетта на 2012 г. наложиха със своите гласове решение на парламента за спиране на проекта. Само че договорът не е пракратен - десетки милиони са платени досега заради това, че правителството на г-н Борисов не предприе стъпките, които обеща за прекратяването му. В това число през тази пролет са платени към 12-14 млн. евро на консултанта, по информацията, която предостави Драгомир Стойнев на прокуратурата", коментира Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!