Добрев: Не знаем кой стои зад консорциума за „Белене“

Последна промяна на 27 септември 2012 в 09:07 1207 6

Делян Добрев, Снимка: БГНЕС
Делян Добрев, Снимка: БГНЕС

Тепърва предстоят преговори с „Global Power Consortium”, за да стане ясно кои са другите компании и кой стои зад консорциума. Засега те не са се представили с обяснението, че първо искат да получат хипотетичното съгласие за преговори на България.

Това стана ясно от думите на енергийния министър Делян Добрев пред bTV.

Той подчерта, че преди правителството да размрази проекта, техническата и финансова стабилност на инвеститорите ще бъде проучена.

Според Добрев появата на желаеща компания шест месеца след спирането на АЕЦ „Белене“ е съвсем логична

„Преди концепцията бе държавата да има 51% дял, а инвеститорът да даде всички пари. Когато спряхме проекта, компанията е видяла възможност да предложи нова концепция на правителството“, обясни министърът.

Той заяви, че при водените досега разговори „Global Power Consortium” e приела условията на България“ - да поеме активите и пасивите на проекта и да застраховат ядрения риск. Добрев уточни още, че инвеститорите не са поискали държавни гаранции или дългосрочни договори за изкупуване на енергия на преференциални цени.

Енергийният министър посочи, че ако преговорите продължат, българската страна може да поиска право след няколко години да откупи част от централата.

„Можем да обсъдим сега АЕЦ „Белене“ да е напълно частен проект, а след пет години, ако държавата има възможност, да бъде първи купувач и да изкупи дял от централата, плащайки само себестойността му“, каза оптимистично Добрев.

Министърът посочи още, че ако проектът бъде изпълнен, ще донесе редица ползи на странта.

„Ще решим финансовите проблеми на НЕК, ще отпаднат исковете срещу нас, ще се създадат работни места, ще имаме инвестиция в размер на 10 млрд. евро и ще имаме инсталирани 2000 мегавата на наша територия, което ще ни даде по-голяма сигурност“, изреди Добрев.

Според енерийния министър решение по проекта ще се вземе до март.

„Към март ще знаем дали ще се строи. Очакваме да имаме конкретна оферта, да знаем конкретни предложения и да вземем окончателно решение дали да се размрази проекта“, посочи Добрев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.09 2012 в 13:24

O.K. Нека да е така, но Вие мислите ли, че наистина може да съществува "частен" инвеститор, който да извади от джоба си, освен 10-те милиарда за строежа и още 1 милиард за запушване устата на Росатом, при това без обвързване на държавата за изкупуване на тока? Днес прочетох мнение на друг форумец, в друг сайт, че е чул вероятно случайно изпусната реплика на Петър Димитров-стара руска редосеялка, по една от телевизиите, в което самият той казва, че новият "частен" инвеститор, "случайно" доведен от рупора на руското ядрено лоби в страната - Богомил Манчев, по всяка вероятност ЩЕ ИЗТЕГЛИ ЗАЕМ за строежа! В такъв случай може ли въобще някой да се съмнява, че този заем ще бъде обслужван именно през продажбата на тока и какви ще бъдат цените му тогава!?!

27.09 2012 в 12:17

Ултра, ако не си разбрал предното изказване на министъра е било за 100% финансиране на централата от държавата т.е. нашия джоб. Естествено ако дадеш 20 млрд, които и без това ги нямаш и чакаш постъпления от евентуалните продажби, ще си на огромни загуби, плащайки лихви по кредити. Ако друг поеме всички финансови рискове ситуацията е друга. Съгласен съм с първия ти коментар по отношение на "инвеститора". Страницата Белене трябва да се затвори веднъж завинаги.

27.09 2012 в 11:52

"Министърът посочи още, че ако проектът бъде изпълнен, ще донесе редица ползи на странта" - това думи на същият онзи министър ли са, дето само преди 6 месеца каза, че от БелеНЕ не става нищо и българия само може да инкасира загуби, особено в момента, когато кризата тресе целият ЕС, а малката България едва крета на опашката му!?! Д.Д. - достоен следовник на Шефа си - от сутринта до вечерта, мненията може да станат и тринадесет!

27.09 2012 в 11:48

"Новият" проект за възкресяване на мъртвеца БелеНЕ е толкова "частен", колкото и представителят на "американският" консорциум е американец!!! Така смърди от километри на руски партенки, грижливо донесени от руското мекере Б. Манчев, че не се трае направо!!!

27.09 2012 в 11:17

Да не е някой нигерийски принц с излишни пари?

27.09 2012 в 10:10

Изцяло частен проект - НЕ!