Добрев: Не знаем кой стои зад консорциума за „Белене“

Елица Мартинова 27 септември 2012 в 09:07 1973 6

Делян Добрев, Снимка: БГНЕС
Делян Добрев, Снимка: БГНЕС

Тепърва предстоят преговори с „Global Power Consortium”, за да стане ясно кои са другите компании и кой стои зад консорциума. Засега те не са се представили с обяснението, че първо искат да получат хипотетичното съгласие за преговори на България.

Това стана ясно от думите на енергийния министър Делян Добрев пред bTV.

Той подчерта, че преди правителството да размрази проекта, техническата и финансова стабилност на инвеститорите ще бъде проучена.

Според Добрев появата на желаеща компания шест месеца след спирането на АЕЦ „Белене“ е съвсем логична

„Преди концепцията бе държавата да има 51% дял, а инвеститорът да даде всички пари. Когато спряхме проекта, компанията е видяла възможност да предложи нова концепция на правителството“, обясни министърът.

Той заяви, че при водените досега разговори „Global Power Consortium” e приела условията на България“ - да поеме активите и пасивите на проекта и да застраховат ядрения риск. Добрев уточни още, че инвеститорите не са поискали държавни гаранции или дългосрочни договори за изкупуване на енергия на преференциални цени.

Енергийният министър посочи, че ако преговорите продължат, българската страна може да поиска право след няколко години да откупи част от централата.

„Можем да обсъдим сега АЕЦ „Белене“ да е напълно частен проект, а след пет години, ако държавата има възможност, да бъде първи купувач и да изкупи дял от централата, плащайки само себестойността му“, каза оптимистично Добрев.

Министърът посочи още, че ако проектът бъде изпълнен, ще донесе редица ползи на странта.

„Ще решим финансовите проблеми на НЕК, ще отпаднат исковете срещу нас, ще се създадат работни места, ще имаме инвестиция в размер на 10 млрд. евро и ще имаме инсталирани 2000 мегавата на наша територия, което ще ни даде по-голяма сигурност“, изреди Добрев.

Според енерийния министър решение по проекта ще се вземе до март.

„Към март ще знаем дали ще се строи. Очакваме да имаме конкретна оферта, да знаем конкретни предложения и да вземем окончателно решение дали да се размрази проекта“, посочи Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!