Компания от САЩ иска да строи АЕЦ "Белене"

Елица Мартинова 26 септември 2012 в 16:29 2538 9

Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС
Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС

Американската компания "Global Power Consortium" проявява интерес към изргаждането на проекта АЕЦ „Белене“ в партньорство с други частници.

Това стана ясно в сряда по време на заседанието на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм.

Представител на американската компания на заседанието бе Самюъл Реди. Той уточни, че "Global Power Consortium" е разговаряла с „Атомстройекспорт“. По думите на Реди руската страна е проявила интерес към предложението да достави ядреното оборудване за проекта.

Той уточни, че в момента компанията обсъжда идеята и с НЕК.

Реди посочи, че "Global Power Consortium" има намерение да запази техническите параметри на досегашния проект „Белене“. Това означава, че на площадката ще бъдат инсталирани 2000 мегавата.

По време на разговорите стана ясно още, че инвеститорите планират оборудването, с изключение на ядрените мощности, да бъде доставено от западни компании.

На заседанието присъстваше и Богомил Манчев - изпълнителният директор на фирмата „Риск Инженеринг“, която бе консултант при изграждането на АЕЦ „Белене“.

Той поясни, че ако се пристъпи към изпълнение на проекта, ще бъде създадена нова проектна компания, която ще поеме всички активи и пасиви по отношение на строежа. Това на практика означава, че "Global Power Consortium" ще трябва да поеме и разговорите с „Атомстройекспорт“ около предявения от нея иск за 1 млрд. евро.

Идеята за частен инвеститор по проекта бе споделена от Манчев още в началото на август, когато той отказа да даде повече подробности.

Манчев неведнъж е коментирал, че България би избегнала плащането на неустойко само ако проектът бъде поет от частна компания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!