Ден 41: Спокоен протест след кървавата нощ (видео)

Деян Спасов 24 юли 2013 в 19:24 31626 42

Протестът: ден 41  Снимки: Сергей Антонов
Протестът: ден 41 Снимки: Сергей Антонов

41-ият протест бе изпитание както за енергията на демонстрантите, така и за представителите на БСП и ДПС и тяхното упорство да задържат властта.

Жива верига около парламента и сблъсъци между полиция и протестиращи белязаха 40-ия ден от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Напрежението ескалира малко след 22:00 часа зад парламента, когато полицията се опитваше да изведе депутатите и министрите с автобус.

Денонощие по-късно картинката нямаше нищо общо. Основната причина бе, че в сградата на парламента нямаше "дразнители" за хорското недоволство. Протестът се събра малко преди 20,00 часа на пл. "Независимост". В последвалото шествие към парламента се включиха около 10 000 души, които направиха една обиколка около загражденията, скандираха половин час и започнаха да се разотиват. 

Умората от безсънната и напрегната нощ и топлия ден дадоха своето отражение в продължителността на протеста тази вечер. С нови сили протестиращите ще продължат да искат оставка на кабинета и утре. 

Вижте видео от днешния протест.

Хронология на събитията:

22.30 ч. - София - малки групи протестиращи все още стоят пред парламента и на "Орлов мост"

22.10 ч. - София - много от протестиращите се разотиват. На площада има около 1000 души.

21.42 ч. - София - протестът минава повече от спокойно и в отлично настроение. Пред парламента се изнася импровизиран концерт. Очевидните последствия от вчерашните екшъни са две - днес излязоха много повече хора, но и умората са уморени и се прибират по-рано. За всички е ясно, че каузата им е маратoнска и няма смисъл от два поредни спринта.

21.26 ч. - София - малка част от протестиращите тръгват към Орлов мост.

21.20 ч. - София - шествието се завърна пред парламента и продължава с освиркванията.

Двайсетина часа след сблъсъците. Снимка: Лъчезар Ангелов

21.00 ч. - София - протестиращите заобиколиха парламента по "Оборище" (с оплешивелите тротоари), около храм-паметника "Св. Александър Невски" и по "Шипка" и "Париж" към "Цар Освободител". До мястото на снощните сблъсъци хората вдигнаха ръце, за да покажат на полицаите, че протестът продължава да е мирен, след това клекнаха и се изправиха в площадна мексиканска вълна.

20.45 ч. - София - шествието ще направи обиколка около загражденията и тръгва през градинката към Художествената академия.

Един от замечтаните плакати.

20.40 ч. - София - множеството е заляло площада. Пред паметника на Цар Освободител е групата с тъпаните, която задава ритъма на скандиранията - "Мафия" и "Оставка". 

20.20 ч. - София - засега протестиращите остават около парламента.

Площад 'Народно събрание" в 20.30 ч.

20.10 ч. - София - шествието е внушително. Пред Народното събрание се раздават картонени решетки, защото гражданите са роби на управляващите.

20.00 ч. - София - протестиращите тръгват към парламента.

Шествието минава покрай БНБ. Снимка: Константин Павлов

19.50 ч. - София - засега всичко е спокойно. По нищо не личи, че вчера е имало сблъсъци. Полицаите са с навити ръкави, без щитове и без каски. Художникът Правдолюб Иванов, който всеки ден е с различно послание на протеста, носи плакат "Сблъсъците бяха предизвикани от малка група платени управляващи". На друг плакат пише :"Вече не ви искаме оставката, искаме ви в затвора".

19.45 ч. - Пловдив -  Протестиращите влязоха в митрополитския храм "Света Марина” по време на шествието си, съобщи "Фокус". Те се помолиха и запалиха свещи. Протестиращите заявиха, че молят за сила и подкрепа от Бог в борбата им с властта. Актът им е свързан и с липсата на отговор на молбата им към Митрополит Николай да ги благослови и подкрепи. Около 70 души се събраха на днешния 41-ви пореден протест. След това те ще продължат по традиционното си шествие по Главната улица на града. Мълчалив протест събра и петдесетина души в Смолян.

19.40 ч. - София - няколко хиляди души скандират "Оставка" на площад "Независимост". Мнозина се крият на сянка около фонтана пред Президентството. Температурата в столицата е 30 градуса.

OFFNews излъчва на живо протеста в София чрез стрийма на блогъра Иво Божков:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!