Ден 35: Тотална полицейска и гражданска блокада в центъра на София (снимки и видео)

Мая Младенова 18 юли 2013 в 10:31 19011 57

Протестът. Ден 35. Снимка: Сергей Антонов
Протестът. Ден 35. Снимка: Сергей Антонов

Целият център на София е блокиран от полиция и протестиращи днес, в 35-ия ден от антиправителствените демонстрации. Трудно достъпен е целият район между Орлов мост и президенството. Блокирани са възлови кръстовища като тези на Ректората, Орлов мост, булевардите "Дондуков", "Раковски", "Цар Освободител" и др., по "Цариградско шосе" движението бе спряно до алея "Яворов".

Намеренията на протестиращите са за целодневна обсада. Днешният мащабен протест е вдъхновен от годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Отцепеният периметър около НС тази сутрин е изключително широк и стига чак до бул. „Дондуков“. Във всяка от малките улични между храма „Ал. Невски“ и „Дондуков“ има поне по 50 полицаи.

Протестиращи са блокирали всички подстъпи към оградения около парламента периметър. Трудно е да се определи броят на демонстрантите, понеже са разпръснати на няколко групи. Около 100 души са на задния вход на парламента. Групички между 20 и 50 души всяка има в началото на улица "Оборище" (до храма "Александър Невски"), като е блокирано кръстовището на "Васил Левски" и "Оборище". Блокада има до Военния клуб, на кръстовището на "Цар Освободител" с "Раковска". Движението там е отворено само в посока площад "Славейков". Около 8:40 ч бе блокирано и кръстовището на улиците "Раковска" и "Дондуков", където са се събрали над 50 души. Протестиращи има и пред централния вход на НС.

 

Хронологията в обратен ред:

17,04 ч. В сградата все още има депутати. Зад загражденията има паркирани служебни автомобили на парламента, чиито шофьори чакат депутатите, за да ги изведат безопасно от сградата.

Още един протестиращ е бил арестуван пред парламента, съобщи Нова телевизия към 17 ч. Арестуваното момче не провокираше по никакъв начин полицаите, то просто играеше на пинг-понг, категорични бяха свидетели, разказали за ареста пред НТВ.

15,40 ч - Повече от 6 часа след началото на днешния протест достъпът на хората до него откъм бул. "Дондуков" остава почти невъзможен, предават репортери на OFFNews. Няма достъп до "Александър Невски" през ул. "Г.С. Раковски", най-близката неблокирана улица е "Бенковски", от която, за да се стигне, трябва да се гази през градинката при Руската църква.

14,26 ч - "Лицето на демокрацията" Лияна Панделиева се опита да премине загражденията при задния вход на парламента, откъм "Александър Невски". Полицаите й направиха път, след като тя показа карта (вероятно акредитация за парламента), но в този момент жена от блокиралите подстъпа 20-ина протестиращи се опита да я спре. Към нея се присъединиха и други протестиращи, но в крайна сметка Панделиева успя да премине блокадата.

Към края на пленарното заседание започна извеждане на депутати от сградата на парламента. Чакат ги автомобили. Има информация за линейки, чрез които също са извеждани депутати.

Малко след 11 ч - Мъж се е опитал да се самозапали на Орлов мост, съобщи СДВР. Полицията е реагирала веднага и е предотвратила самозапалването. В момента той е в 1 РУП. 

11 ч - Напрежение между протестиращи и преминаващи през Орлов мост шофьори заради спряното движение. След разговори с полицията демострантите се съгласиха да свалят блокадата за час. Очаква се тя да бъде възобновена около 12 ч.

10:40 ч - Десетина провокатори, сред които бяха разпознати хора на Николай Бареков, разбуниха протеста, но бързо бяха освиркани от демонстрантите. Сблъсъкът стана встрани на парламента, откъм Художествената академия. Провокаторите, млади момчета, започнаха да показват среден пръст на протестиращите и да крещят срещу тях. Хората ги разпознаха като хора на Бареков и ги изгониха със скандирания "Барков, к*рво". Има повален човек на земята, както и паднали знамена. 

Минути по-късно четирима от провокаторите са арестувани. Сред тях е Бисер Миланов-Петното, който преди дни бе заснет да получава инструкции от Бареков. Падналият на земята мъж също е от групичката провокатори. Наш репортер предаде, че мъжът артистично се строполил на земята, след като полицай само докоснал с пръст фланелката му.

Около 10:30 ч бяха задържани двама души от блокадата на кръстовището на "Раковска" и "Цар Освободител".

10 ч - На протеста има няколко арестувани граждани, предават нашите репортери.

По-рано екип на БНТ бе спрян и не бе допуснат да мине по "Раковска" от "Дондуков".

Малко след 10 ч бе спряно и и движението на Орлов мост и кръстовището на Ректората.

Задържане на протестиращи:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!