Незаконна заповед към полицаите: Правете масив с лични данни на протестиращи

OFFNews 18 юли 2013 в 11:11 10556 35

Протестът. Ден 35. Снимка: Сергей Антонов
Протестът. Ден 35. Снимка: Сергей Антонов

Полицаите, охраняващи протестите, са получили заповед да събират личните данни на максимален брой участници в антиправителствените демонстрации. Данните се събират в отделен информационен масив в СДВР.

Полицаи сами потърсиха OFFNews, за да разкажат и да потвърдят, че това разпореждане е незаконно, но са принудени да се подчинят.

Полицаите записват трите имена, ЕГН-тата на протестиращи, които се събират в СДВР. Данни се събират масово - независимо дали хората са имали агресивно поведение или не.

Пред репортер на OFFNews полицаи се оплакаха, че буквално не смогват да вършат задълженията си и в същото време да записват трите имена и ЕГН на протестиращи, които да докладват на началниците си.

Практиката със записване на лични данни се прилага от близо две седмици. На 3 юли протестиращи алармираха, че полицаи  събират лични данни, записвайки ги на хвърчащи листчета. Мотивите, с които полицаите обясниха тогава действията си, бяха, че данните им трябват, за да съставят протоколи за предупреждение или актове. 

Обяснението на СДВР е, че събирането на данни е рутинна практика на органите на реда при регламентирани и нерегламентирани протести. Полицаите имат право да събират лични данни, за да извършат проверка на съответните лица. От събирането на тези данни не е задължително да последва съставянето на протокол за предупреждение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!