Декан в СУ: Управлява ни топ футболист. Как няма да сме нещастни?

Последна промяна на 02 октомври 2012 в 06:15 83162 77

Доц. Пламен Митев, декан на Историческия факултет при Софийския университет. Снимка: nationallibrary.bg
Доц. Пламен Митев, декан на Историческия факултет при Софийския университет. Снимка: nationallibrary.bg

„Истината е, че днешна България не е държавата, за която мечтаеха и се бореха предците ни – Вашите и нашите бащи и деди. Управлявана от некадърни, алчни и корумпирани политици,  днешна България е сред най-бедните и най-нещастни държави в Европа... Какво друго прочее може да се очаква от страна, чийто премиер води класацията за най-добър футболист,  а шумно представяна за ВИП персона дама твърди,  че столицата на ЕС е Англия?”

Това заяви деканът на историческия факултет на Софийския университет доц. Пламен Митев в официалната си реч пред студенти и преподаватели във факултета на откриването на новата 2012/2013 академична година на 1 октомври. OFFNews разполага с пълния  текст на речта.

„Заниманията с отминали епохи, със стари и по-нови цивилизации са ни научили да бъдем критични и обективни, затова няма да Ви заблуждаваме, че след 4 години, с дипломата ни в ръка, успехът и материалното благополучие ще Ви споходят бързо... Трудът на знаещия и на можещия не се цени, а разни недообразовани особи се представят за елит на нацията...

Не се задоволявайте с посредствеността и с голите обещания! Не робувайте на авторитетите! Вярвайте в силите и възможностите си! Не се предавайте пред трудностите и не се отчайвайте от първите си неуспехи! Не си създавайте кумири измежду самообявилите се за съвременни строители на демократична България, защото те все още не са ни дали нужните доказателства, че са заслужили подобна чест!”, се казва в словото.

Ето и пълния му текст:

 

Уважаеми колеги,

Драги студенти!

 

По поръчение на Деканското ръководство откривам тържеството, посветено на началото на учебната 2012/2013 година и приветствам всички първокурсници на Исторически факултет с  „Добре дошли!”  в Софийския университет  „Св.  Климент

Охридски”. Днес родната Алма Матер посреща своите нови студенти за 125-и път и ние с гордост можем да отбележим,  че през всичките тези изминали години от далечния 1 октомври на 1888 г., историята е била и е сред онези области на знанието,

които са давали облика на българското висше образование.  Преминавайки през различни етапи в своето развитие,  днешният Исторически факултет отдавна си е извоювал признанието на институция с общонационално значение.  В нашите

аудитории са преподавали такива ярки български учени като Васил Златарски и Петър Ников, Гаврил Кацаров и Богдан Филов, Христо Данов и Иван Дуйчев, Христо Гандев и Димитър Ангелов, Николай Генчев, Александър Фол, Илчо Димитров, Милчо

Лалков,  Георги Бакалов.  Сред възпитаниците ни през последните десетилетия се открояват пък почти всички най-известни и най-способни български историци, археолози, архивисти, етнолози.

Терзанията и съмненията, преживени около кандидатстудентските изпити са вече отминали и сега за всички Вас,  изпълнени с очаквания и любопитство, започва един нов,  дългоочакван,  непознат и примамлив етап от Вашия живот.  И дали през следващите четири години ще получите това, към което сте се стремели, ще зависи колкото от нас –  университетските ви преподаватели, толкова и от Вас – нашите нови студенти.  Искрено се надявам да не останете разочаровани,  а след завършването на висшето си образование да получите желаната професионална квалификация и с достойнството на знаещите и можещите да се гордеете,  че сте възпитаници на българската Алма Матер.  Уверявам Ви,  че цялата колегия на Исторически факултет ще направи всичко по силите си за да Ви предложи възможно най-добрата подготовка в областта на избраната от Вас специалност. Неслучайно, откакто Министерството на образованието провежда рейтингово проучване на университетите в България, ние заемаме първо място сред сродните факултети от цялата страна.

Постигнатите успехи не ни главозамайват, а и ние си даваме ясна сметка, че за да отговорим на предизвикателствата на съвременното висше образование, трябва да продължим да се развиваме напред, усвоявайки опита на по-напредналите европейски страни. И в изпълнението на тази отговорна мисия ние ще разчитаме и на Вас,  защото какво е един университет без своите студенти?  Кому са потребни празни аудитории и самовлюбени кабинетни учени? Само с Вашата помощ, с Вашия стремеж към по-високо знание,  с Вашата непримиримост към собствените ни слабости и пропуски, ще можем да съхраним най-доброто от вече постигнатото и заедно да градим новото, различното, модерното. В това отношение не Ви обещавам лесни и безгрижни студентски години,  защото точно върху Вас ще падне най-вероятно тежестта на поредните промени,  които Факултетът предстои да осъществи,  за да запази мястото си на водещ и общонационален център на историческото образование у нас. И още нещо.

Заниманията с отминали епохи, със стари и по-нови цивилизации са ни научили да бъдем критични и обективни, затова няма да Ви заблуждаваме, че след 4 години, с дипломата ни в ръка,  успехът и материалното благополучие ще Ви споходят бързо.

Родните ни медии ще Ви убеждават в обратното и ще Ви чертаят светли бъднини, но истината е по-различна и по-горчива.  Истината е,  че днешна България не е държавата, за която мечтаеха и се бореха предците ни – Вашите и нашите бащи и деди. Управлявана от некадърни,  алчни и корумпирани политици,  днешна България е сред най-бедните и най-нещастни държави в Европа.  Трудът на знаещия и на можещия не се цени, а разни недообразовани особи се представят за елит на нацията.

Какво друго прочее може да се очаква от страна, чийто премиер води класацията за най-добър футболист,  а шумно представяна за ВИП персона дама твърди,  че столицата на ЕС е Англия?

В писанията на един интелектуалец от ХХ век открих три съвета:  1) Светът се управлява от младите,  които са остарели. 2)  Ти виждаш нещата и питаш „защо?“,  а аз мечтая за неща,  които никога не са били и питам  „защо не?“ 3) Идеалите са като звездите –  ако не можем да ги достигнем,  поне можем да се ориентираме по тях. Вярвам в достоверността на тези мъдри разсъждения и затова от сърце Ви призовавам - Бъдете настоятелни, последователни и не се оставяйте на апатията и на безразличието. Не се задоволявайте с посредствеността и с голите обещания! Не робувайте на авторитетите! Вярвайте в силите и възможностите си! Не се предавайте пред трудностите и не се отчавайте от първите си неуспехи! Не си създавайте кумири измежду самообявилите се за съвременни строители на демократична България, защото те все още не са ни дали нужните доказателства, че са заслужили подобна чест!  Отстоявайте академичната свобода и защитавайте достойнството на Софийския университет!  Защото,  уверявам Ви,  ние,  Вашите преподаватели ще направим всичко по силите си,  за да съхраним традициите на Университета и да продължим да изпълняваме заветите на онези наши предци, които съградиха този храм на българщината и на духовността!

На добър час и успешна учебна година!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.10 2013 в 22:36

Никога не съм се съмнявал в позицията на Пламен Митев! Независимо от многото неща, които се разкриха за него, призовавам за диференциран подход и за съдене според делата, а не според писанията за тях.

http://dimitaratanassov.wordpress.com/2013/10/25/occ-272-aud/

14.12 2012 в 16:15

ПОЗДРАВИ,ДОЦЕНТ МИТЕВ И БЛАГОДАРЯ,ЧЕ МЕ ВЪРНА В ГОДИНИТЕ,КОГАТО ЗАЕДНО УЧИХМЕ В СЪЩИЯ УНИВЕРСИТЕТ И ФАКУЛТЕТ,НА КОЙТО СЕГА СИ ДЕКАН! ГОРДЕЯ СЕ С ТОВА,ЧЕ СЪМ ТИ БИЛ КОЛЕГА И ЧЕ СИ СЪЩИЯТ ЧОВЕК,КОГОТО ПОЗНАВАМ! БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА ПРЕДИЗВИКАНИТЕ В МЕН ЧУВСТВА И ТИ ЖЕЛАЯ ДА НОСИШ ВИСОКО И ГОРДО ИМЕТО НА ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ!

02.12 2012 в 14:48

Препоръчвам на доц. Митев да направи сравнителен анализ на Търновската конституция, конституцията на БКП и сегашната конституция. Може би след това този млад човек ще се въздържа от въздухарски високопарни изказвания...

02.12 2012 в 14:38

Не мога да разбера доц. Митев? Нима за него, историка, не е видно, че след 10 ти ноември 1989, т. е. след цели 22 години, това е първото правителство, което строи, въпреки икономическата криза, тресяща Европа. Оттам нататък логично следва въпроса: Защо предните правителства не са строили? Дали защото държавата не е имала прираст на БВП, или защото парите са потъвали в нечии джобове?
Или може би ще разбера доц. Митев, ако се вгледам в биографията му... за фамилни връзки с комунистическата номенклатура от близкото минало... Скандал след скандал тресат СУ - вижте кои са им преподавателите! Опитвал ли се е някой от вас скоро да си вади копие на дипломата - да му се доповръща на човек от ретроградна бездушна бюрокрация. И то от лелки, които никога не са разгръщали Аристотел или си нямат представа че Гринуичкия меридиан е приет за нулев. Защо доц. Митев не погледне какво става в задния двор на университета? Нима е по-различно от това, което става в държавата на Златките, Багите, Сумистите и Гоцетата?
Има нещо гнило както в държавата, така и в Софийския Университет! И то не от вчера.

01.12 2012 в 16:47

Във същата зала и същите хора ли "честваха" Людмила Живкова???
Нали е там онзи професор Искра Баева, не знам коя си? Хубави думи, верни думи, но как държите знамето на свободата и истината с такива прононсирани лъжци, като комунистите? Нали и вашия, комунистически ТЖ е от тях? Вижте докъде ни докараха. Нали за комунягите идеалът е простията и лъжите и мръсната руска пропаганда! Нали ББ е част от тяхната клика!
Иначе речта е превъзходна и вълнуваща...

01.12 2012 в 16:37

Преди 1944г!

01.12 2012 в 07:16

До Jur Да заявим тогав оптимистично, че ни управляват най-големите тъпанари

20.11 2012 в 22:15

Най-главното и важното го казва по-горе cobra. Форумци, прочетете го още веднъж и го запомнете!

25.10 2012 в 18:04

"Ганковото кафене" госпожо, "Ганковото"!

22.10 2012 в 23:55

Tozi skapan dekan e dolen komunisti4eski prostak i podloga