Борисов: Тоя евтин "Еърбъс" става само за возене на футболисти

Лъчезар Вълев 14 септември 2012 в 11:20 4995 5

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Правителственият самолет "Еърбъс" бил "нискотарифен", премиерът се чудел какво да го прави, затова го дал да вози футболистите му от бистришките "Тигри".

Това стана ясно от думите на Бойко Борисов от парламентарната трибуна. Той бе провокиран от депутата от ДСБ Иван Иванов, който го призова да се извини за това, че Авиоотряд 28 е бил принуден да вози футболистите от "Витоша" - Бистрица, с които играе и самият Борисов, от София до Варна за приятелски мач.

"Купихте тези два нискотарифни Еърбъса", които се чудим какво да правим. Затова ги пращаме да возят, който ги поиска", бяха думите на Борисов. Те бяха отправени към депутатите на БСП в пленарната зала.

"Авиоотряд 28 се финансира от републиканския бюджет. Вие грубо нарушихте закона и ви призовавам да се извините на българските граждани", заяви Иванов.

Оказа се, че първоначално въпросът на Иванов е бил върнат - не бил отправен към правилния адресат. Петър Курумбашев от БСП също искал да попита официално за скандалния полет, но също не му позволили, заяви самият той от парламентарната трибуна. 

По повод върнатия въпрос, който, според ръководството на парламента, не би трябвало да се отправя към премиера, Курумбашев заяви, че премиерът явно имал статут на "старши тарикат".

"По тази логика министърът на транспорта не отговаря за БДЖ, защото БДЖ е юридическо лице, различно от правителството", коментира той.

След изказването на Курумбашев в спора се намеси председателят на парламента Цецка Цачева.

"Вие днес надминахте речта на тримата тенори, която беше изпята вчера пред медиите", обърна се тя към червения депутат.

"Ако вие в днешното и и във вчерашното си изказване ми бяхте посочили едно правило на Народното събрание, което е нарушено, то аз бих дебатирала с вас. "По отношение на шоу изявите Ви, аз не бих могла да Ви настигна", обобщи Цачева. 

Зам.-председателят на парламента Георги Пирински заяви, че Цачева е нарушила правилника на парламента, като е върнала питането. Въпросът как така този правителствен самолет е извършил полети с футболни отбори, е скандален и интересува целият български народ, заяви той.

"Това демонстрира безпардоност на премира Борисов, поведението на премиера показва за неговото неразбиране какво е парламентарна държава", каза още Пирински.

Скандалът около правителствения Авиоотряд 28 гръмна преди около месец, след като стана ясно, че правителственият "Еърбъс", превозил бистришките "Тигри" до Варна за приятелска среща. Със същия полет на Авиоотряд 28 пристигнали и съперниците им от футболен клуб "Чавдар" Етрополе. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови