Златките

Евгений Дайнов Последна промяна на 22 септември 2012 в 13:45 43484 63

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов

 

Избягвам да гледам телевизия и затова имам доста приблизителна представа, що е то „ВИП бръдър”. Доколкото разбрах, идеята е някакви идиоти да бъдат събрани заедно, за да си покажат цялата простащина пред камера. А други идиоти да ги гледат и да им се радват на сеира.

Не гледам такива неща, но се впечатлих от изтеклата новина, че някаква си Златка, станала известна с това, че се показала пред камера гола далеч преди „ВИП бръдъра”, не знаела столиците на Великобритания, Австрия, Сърбия и Румъния. Мислила си, че Белгия е столица на Сърбия, а Англия – на Великобритания.

Ако беше само тази простотия, щях да спра да следя случая. Голяма работа, че някаква провинциална фльорца излезнала тъпа като галош. Но простотиите продължиха и това вече ме вкара в една по-цялостна рамка на размисъл.

Сума народ се впрегна в медиите да обяснява, че няма нищо лошо Златка да не се ориентира в столиците. Намирам това за напълно безобразно. Защото хората, склонни да пишат такива неща, ще са склонни да обясняват и на децата си, че няма нужда от учене. Че по-важно е да имаш цици или мускули.

Типично в това отношение бе огромно писание в часовия вестник, в което една леля питаше, за какво й е на Златка да знае столиците? Часовата леля се обоснова с това, че самата тя, знаейки името на австрийската столица, никога не е била там. А пък Златка, не знаейки, най-вероятно е била, „заведена от някой приятел”; и е хапвала тортички на пъпа на Виена.

Във вестника пише, че няма нищо лошо в невежеството. Премиерът се гордее, че е прост. Неговият културен министър натяква на децата, че е бил двойкаджия. По телевизора дават Златки. Средният данъкоплатец гледа, върти глава и лека-полека започва да вярва, че да си прост и невеж е най-добрата програма за успех в живота. Утре някой „ВИП” ще обясни, че да си прост е хубаво, а да си напълно неграмотен – още по-хубаво.

В своето академично слово пред Нов български университет професор Георги Фотев неотдавна наблегна на отговорността на духовния елит за привеждането на България в европейски вид. Елитът обаче отдавна проповядва невежество и простотия и резултатите са налице.

Лежейки си това лято на плажа покрай устието на река Велека се наслушах на мъдрости, ръсени от продуктите на официализираната простотия. Един младеж се оплакваше на приятелката си, че реката била пълна с... медузи. Млад баща бе изумен от откритието на петгодишния си син, че водата в реката не е солена. А група нормални на вид младежи усърдно търсеше изворите на реката там, където тя се влива в морето.

Това е не само невежество. Това е липса на онова, което е в основата на европейската цивилизация – любопитството към окръжаващия свят и съсредоточаването на мисълта върху изследването му. С цел, разбира се, човек да разбере, къде се намира и да постига успех в така разбраната среда.

Ако, например, страхуващият се от медузи младеж не знае, че те няма как да виреят в реки – няма го планктона, с който се хранят – той може да се ориентира в обстановката просто, ако наблюдава реката. Рано или късно ще забележи, че в нея медузи няма. Ако младият баща, убеден, че реката е солена, си бе направил труда да я опита на вкус, щеше да разбере, че реките са сладководни. Ако младежите, търсещи изворите в устието не знаят, че водата тече надолу, а не – нагоре, можеха да установят този факт, като клекнат на брега и гледат, накъде тече реката.

Това е то, ужасът на невежеството. Проблемът не е толкова в това, че невежеството те прави прост, неприятен и миризлив; а че те лишава от нагласата да научаваш каквото и да е. Невежият човек гледа единствено вътрешната си празнота и няма никакви нагласи – да не говорим за умения – да се ориентира в света около себе си. От автор на живота си човекът се превръща в инструмент, подчинен на чужда воля. А това, според Аристотел, е дефиницията на роб: „говорещо сечиво”.

Превръщането на човешкото същество, посредством невежеството, в безпомощна жертва е, между другото, идеологията на защитниците на Златката. Часовата леля, за която стана дума, точно така отстояваше правото на невежество: че ако си прост и имаш приятел, да те заведе до Виена, няма нужда да знаеш името на града, в който набиваш тортички. А ако си начетен и нямаш приятел да те заведе – няма да стигнеш до Виена.

На това, между другото, му се казва „заучена безпомощност”. Часовата леля, никога не ходила до Виена, може да направи това във всеки даден момент. С една-десета от заплатата си може да се метне на нискотарифен превозвач, да дръпне една-две тортички в австрийската столица – вече не трябва нито виза, нито доказване на доходи или адрес на местопребиваване – и да се върне за нощното дежурство във вестника.

Може, но не го прави. Защо? Защото друго си е някой да те уреди. Важното е ти да не правиш нищо, а после да завиждаш на простаците, правещи пари с цици или мускули. И да виеш пред публиката: „Ето, аз съм начетена и клета, а простаците са щастливи и богати...”

Кой е виновен? Елитът, разбира се, е виновен – онази група хора, от които, както казва проф. Фотев, зависи бъдещето ни. Точно елитът в последните 20 години отказваше да оправи образованието, да изгради правов ред, нормална политика, работещи институции и цивилизована медийна среда.

Ако елитът си вършеше работата, Златка нямаше да има „вишу” – просто защото никой университет не би поел риска да го разнасят, че дава дипломи на такива екземпляри. Щеше да знае столиците, защото майка й е преподавател по география – т.е. член на „духовния елит” по Фотев. Медийните лели нямаше да застават в защита на Златкината простотия.

И телевизиите нямаше да лансират Златките като „ВИП”, защото това съкращение означава „вери импортант пърсън” – „много важна персона”. Като някой известен писател, например, изобретател или поне поп звезда.

Но точно елитът, в лицето на сегашните управляващи, проповядва простотия, невежество и безпомощност. Чакаме момента, в който от най-високо място ще защитят Златка с аргумента – абе за к’во му е на някой да знае столиците, важното е да си има могъщи приятели (в наше лице, разбира се, за да ви оправим – затова гласувайте за нас).

А може би сериозно надценявам капацитета на Златка – и драматично подценявам настъпилата в България катастрофа? Може би не е въпросът в това, че ВИП-ката не знае столиците на някакви държави. Може би тя просто не знае, що е то „столица”?

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.06 2013 в 20:00

Трябва да се сменят правилата, как нова конституция........ унгарците го направиха, електронно гласуване - пряка демокрация, въвеждане на Безусловен Базов Доход........ топлата вода е измислена, но трябват действия и желание за промяна.

21.10 2012 в 20:42

"Това трябва да е основния въпрос,който трябва да обсъдим". Само това Ваше изречение ми е достатъчно, за да се усъмня в познанията Ви по граматиката на българския език. И още една добронамерена забележка - след всеки препинателен знак трябва да има интервал. Не го ли знаехте?

21.10 2012 в 20:21

Mного лошо да започнеш с "Гордея се, че съм образован" и да завършиш с "Не знам как точно"....

02.10 2012 в 18:19

Онова за двойките го е казал не Игнатов, а Рашидов... Ад познавам доста художници, имам неколцина приятели художници и честно казано... начетеността не им е особено присъща. ;)
А Игнатов е прочел достатъчно книги, това поне го знам. ;)

Всъщност какво значение имат прочетените книги?! Аз цял живот все книги чета, имам ок. 5 хил. тома домашна библиотека и какво? Да, знам кои са столиците на Англия, Белгия и дори на Ангола. ;) Знам и куп други неща. Но не виждам особена полза в живота от това.
Със знанията и уменията най-много да станеш един горе-долу добре платен СЛУГА, някой от "средната класа". И това важи не само за у нас! Хората, които достигат до управлението са съвсем различни. Защото за да достигнеш там са нужни доста по-различни качества. Някои от тях образования човек просто не може ДА СИ ПОЗВОЛИ да притежава...

01.10 2012 в 12:58

Пък като прочете "Задочните репортажи", белким да беше обърнал вниамние къде Г. Марков поставя шпациите при препинателните знаци. Че и на пълния член да беше хвърлил едно око. Към 400 страници е написал човекът, ма малко са били явно.
Нямам мнение относно личността и миналото на г-н Дайнов, но ми омръзна от мирча-кришановци, които, и за Далай Лама да става въпрос, пак до комунистите ще стигнат. Проблематиката в материала на г-н Дайнов няма нищо, ама нищо общо с неговото комунистическо или каквото и да е друго минало, настояще и бъдеще. Страшна неграмонтост и мизантропия е обхванала народа!

01.10 2012 в 10:26

Не ме известявайте за нови коментари по темата . Не ме интересуват

30.09 2012 в 21:33

Изгледайте филма "Идиокрация" и ще разберете какво ни очаква.

30.09 2012 в 18:30

Г-жо Кирова, животът в малките села е сведен до оцеляване и въпросът не е да има ли втори басеин и още един тенис корт, а дали ще донесат хляба / до края на седмицата /.

Хората, които харесват Златки се качват на колата и не осмислят, че не са изтрезнявали от 2-3 години.
Техните деца слушат Мишо Шамара и мечтаят за нощ с Нова Златка и Сребърка.

Това е проблем, който залива всички страни,
където простащината е била водеща през последните 40-60 години.

Поздрави,

30.09 2012 в 18:18

Wattie, познаваме ли се ?
Родените в София не ползват думата СТОЛИЦА / столичани /.

Грешка, знаете ли как изглежда сега Миндя или Плаково и какви хора живеят там ?
Бихте ли посочили кое откритие на БАН, където е пълно със светли умове е подобрило живота Ви ???
Сериозните математици на България гледаха с усмивка как Пирамиди откраднаха парите на българите.
Преди няколко дни бях в Плаково. Там се усъвършенстваха .
Шефовете ми няма да позволят да покажа снимки от репортажа си .

Време е да признаем, С БОЛКА, че живеем в 3 режима:
София и няколко града, където може да се живее поносимо ;
Села и малки градове, където часовникът е паднал и се е счупил преди 40 години ;
И чужбина, където 1 000 000 българи се молят
децата им да не се наложи да се върнат в родината им ...

Поздрави,

30.09 2012 в 14:41

"... държавниците като виждат че са неспособни да се справят с проблемите "
Само интелигентен човек може да има близка до реалността самооценка. Това полуграмотно правителство и Винету-управление е гордо с магистралите и няма и грам мисъл за политика и икономика. А виновни за това сме всички ние, които вече 23 години търпим корумпираните и алчни политици. И избираме все по-лошото, което ни се предлага на политическия "пазар". Аз се срамувам, когато някой каже, че това безумие няма алтернатива. Хора, събудете се - не може да няма алтернатива на малограмотността, алчността, безхаберието и каквото още се сетите!