Турски бунт пред Борисов в Софийския университет

Александра Маркарян 01 октомври 2012 в 14:50 4140 14

Турски студенти протестират пред аулата на Софийския университет. Снимка: БГНЕС
Турски студенти протестират пред аулата на Софийския университет. Снимка: БГНЕС

Протестиращи турски студенти посрещнаха премиера Бойко Борисов на входа на аулата в Софийския университет. Борисов тъкмо се канеше да влезе в залата за тържественото откриване на учебната година, когато 40-45 студенти вдигнаха пред лицето му плакати с надпис: "Очакваме вашата подкрепа и признание на българските дипломи в Турция".

Видимо не развълнуван от проблема, премиерът не реагира, не се спря и не каза нищо, а профуча край студентите, но все пак взе папката с документи, която един от тях му подаде и влезе в залата. Вътре, от трибунката, премиерът традиционно се похвали за магистралите и метрото, нищо че беше поканен на тържествено откриване на учебна година. След това разкритикува образованието, че не било достатъчно качествено и заради това не вървели европроектите - специалистите не били на ниво и допускали сериозни пропуски.

Реакцията на турските студенти бе заради отказа на Турция да признава дипломи за висше образование, издадени в България. Решението си турският Съвет за висше образование (ЙОК) взе през месец май. Мотивът беше, че са били засечени фалшиви дипломи, издадени у нас.

Досега няма реакция от българските власти спрямо решението на Турция. Проблемът засяга поне 3000 турски студенти в български висши училища. При сериозен отлив най-много ще пострадат Технически университет-София, Медицински университет-София и Технически университет-Варна, където е концентриран най-големият брой турски студенти.

Според тях проблемът съвсем не е от сега:

"Проблемът е поне от 2 години, от 2010 г. Тогава Турция спря да признава дипломите ни. Не можем да си намерим работа в Турция. Ако това стане, получаваме много по-ниски заплати от колеги със същата квалификация, но получена не в България", разказа един от протестиращите в СУ Батухан Айдън.

Аз съм студент III курс в Техническия университет, когато се записвах, нямаше проблеми. Надявам се българските власти да ни подкрепят, за да се реши проблемът, допълни той.

В групата имаше и студенти в I и II курс. Те дошли, за да получат призната в Европа диплома - нямали намерение да се връщат в Турция след дипломирането си, затова и не се притеснявали. 

Студентите си обясняват решението на Турция с икономически причини - Турция иска младите хора да остават в Турция, а не да излизат и да учат навън, сподели Айдън. Той обаче няма обяснение на факта, че толкова остра реакция от страна на Турция има единствено срещу България.

Студентите обаче са категорични: действително има фалшификати на дипломи - нещо, което българските университети и министерство на образованието категорично отричат.

"Вървим към решаване на проблема с турските дипломи", заяви на излизане от Софийския университет просветният министър Сергей Игнатов, провокиран от протестиращите студенти. Той нарече проблема "неразбория, която трябва да бъде прекратена" и на практика не обясни какво се прави, за да се реши.

Каза само, че му предстояла среща с турския посланик и че в МОМН били направили всичко, което Турция поискала: от януари качвали дипломите в електронен регистър. В МОМН пък щели да сменят номерата на печата на всеки две седмици, за да демонстрират мерки за сигурност.

Игнатов припомни, че е изпратил писмо до ректорите с молба да ограничат контактите с фирмите-посредници, които водят турски студенти в България.

"Не може представители на тези фирми да се мотаят по коридори, между катедри, да уреждат изпити и да пренасят справки от една канцелария на друга", каза Игнатов.

Турските студенти чакаха за разговор и президента Росен Плевнелиев, който също днес откри учебната година в Технически университет-София. Той обеща съдействие за решаването на проблема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!