ДАНС експулсира членове на "Хамас", заплашили националната сигурност

Юлиан Христов 15 февруари 2013 в 13:54 3610 2

Знамето на Палестинската власт. Снимка: БГНЕС
Знамето на Палестинската власт. Снимка: БГНЕС

Палестинците, представители на "Хамас", които бяха на посещение в София, са изгонени поради заплаха за националната сигурност.

Това става ясно от съобщение, което разпространиха от ДАНС. От него става ясно, че по време на престоя на палестинците у нас, е получена информация, "даваща основание да се счита, че присъствието на четиримата чужденци в страната създава сериозна заплаха за националната сигурност". Това наложило тяхното експулсиране, както е предвидено в Закона за чужденците. 

Проверката на ДАНС установила, че палестинците влезли в страната на 13 февруари 2013 г. по покана на частно лице, с визи за краткосрочно пребиваване на основание. Те влезли в страната "без гражданство".

От ДАНС уточняват, че експулсирането не е санкция и мярката е взета превантивно.

Все още няма отговор на въпроса кой е издал визите на палестинците, след като те представляват заплаха за сигурността, като се има предвид, че "Хамас" е обявена за терористична организация на територията на ЕС. Палестинците са влезли в страната ни с редовни редовни визи, които би трябвало да са издадени от българското дипломатическо представителство в Рамала. До днес от МВнР не дава отговор защо, въпреки забраната на членове на "Хамас" да стъпват на територията на ЕС, те са получили визи. В деня на посещението на делегатите от Палестина говорителят на Външното министерство Весела Чернева коментира, че е разбрала за визитата им от медиите.  

Исмаил Абдуллатиф ал Ашкар, Мушир ал Масри и Салах ал Бардауил са високопоставени членове на групата “Реформа и промяна” в палестинското законодателно събрание, зад която стои радикалната организация “Хамас”. Те ще участват в конференция в София на тема “Арабско-израелският конфликт”, по покана на неправителствения Център за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси – български гражданин от палестински произход. 

Пред OFFNews той обясни, че е имало сериозен натиск за изгонването на гостите му. "Имаше натиск от службите, имаше натиск от политически, имаше и заплахи от други хора, които не знаем кои са, и те са решили да заминат, за да спестят на страната ескалацията на напрежението, което усетиха от натиска върху центъра и върху тях", обясни той като допълни, че изпълнението на заповедта на шефа на ДАНС е станало днес.

Експулсираните палестинци не присъстват в нито един списък, който забранява влизането им в страна-членка на Европейския съюз, коментира по-късно пред журналисти външният министър Николай Младенов. Той обясни, че санкциите, които са насочени към организацията „Хамас” по европейска линия, са в две посоки – забрана за финансови трансфери и забрана за официални контакти.

„Ние официални контакти с тези лица не сме имали. Те са били тук по покана на неправителствена организация, така че от наша гледна точка в позицията ни няма промяна. Няма основание да им бъдат отказани визи”, заяви Николай Младенов.

„Вчера разговарях с палестинския министър, директор на дирекция разговаря с палестинския посланик, който беше дост учуден от тяхното присъствие в България. Пред министъра и пред посланика ние потвърдихме, че нашите контакти с Палестина се водят през Рамала, през официалните власти, с които имаме много добри отношения и с които продължаваме да поддържаме много интензивен контакт. Това посещение е с изцяло частен характер. То няма нищо общо с министерството и с държавата”, обясни външният министър.

На въпрос защо са експулсирани от България, министърът заяви: „Това е решение на ДАНС, която вече е направила изявление. Ние сме информирали палестинското посолство за това решение. Доколкото знам, лицата са отпътували от България. Вижте изявлението на ДАНС. Решението за напускане не е на МВнР”, допълни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!