Визитата на Хамас у нас заинтригува израелски и ливански медии

Юлиан Христов 14 февруари 2013 в 08:24 2113 0

Публикацията на израелския Jerusalem Post.
Публикацията на израелския Jerusalem Post.

Новината, че членове на палестинската организация "Хамас" пристигат на посещение в София за участие в конференция, заинтригува силно израелските и ливанските медии.

Часове след като вестта за визитата се появи първо в руски, а после и в български агенции и информационни сайтове, за нея съобщиха и израелските Jerusalem Post, Arutz Sheva, ливанският The Daily Star и др.

"Представители на терористичната групировка пристигат в България да представят "палестинската позиция и да посочат невярната израелска гледна точка", пише израелският вестник Jerusalem Post. Изданието посочва още, че членовете на палестинската организация са пристигнали у нас в сряда и това е първата подобна визита в страна членка на ЕС. Отбелязва се, че те са в България по покана на Центъра за близкоизточни изследвания. Цитирано е и изказването на високопоставения член на делегацията Салах Бардауил, който казва, че гостуването в страната ни е значимо, защото досега по политически причини групировката не е имала възможност да изкаже гледната си точка от такъв важен подиум.

"Хамас" твърди, че е изпратила делегация в България", пише в заглавие друга израелска медия - Arutz Sheva. Тя посочва и желанието на представителите на "Хамас" да се срещнат с български политически партии и други обществени фигури. Медията обаче посочва, че българското Външно министерство официално е отрекло да има посещение на държавно ниво. Цитирана е и говорителката на Външно Весела Чернева, според която нито една българска институция няма да се срещне с членовете на палестинската организация. 

Място за визитата отделя и ливанският англоезичен вестник "The Daily Star", като се позовава на агенция "Франс прес". "Членове на военната групировка миналата година посетиха Швейцария, която не членува в ЕС, за заседание на Междупарламентарния съюз. Тогава имаше остра критика от Израел, който нарече тази покана "пример за международно лицемерие", пише изданието. По-надолу вестникът добавя, че хората от "Хамас" идват в България по покана на културна институция,  а това става малко след като страната ни е посочила "Хизбула" за виновна за атентата в Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови