МВР изгони делегацията на "Хамас" от София (обновена)

Юлиан Христов 15 февруари 2013 в 08:32 1778 0

Знамето на Палестинската власт. Снимка: БГНЕС
Знамето на Палестинската власт. Снимка: БГНЕС

МВР съкратило визитата на делегацията от "Хамас", която от два дни е в София. Това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов в интервю по TV7.

Министърът не уточни как точно ведомството е помогнало на палестинците да си тръгнат по-рано, но заяви, че рано тази сутрин делегацията трябва да отпътува от столицата.

За днес беше планирана конференция, посветена на темата: “Арабско-израелският конфликт”, на която тримата представители на "Хамас" трябваше да вземат участие.

Тези хора са влезли с редовно издадени визи, коментира вътрешният министър. Той обясни, че посещението на делегацията няма никакво отношение с българските власти, защото те са тук по покана на неправителствена организация. По думите на министъра, идвайки в София, делегатите са "демонстрирали своята принадлежност". 

Преди да оповести тази информация в студиото на TV7 министърът отговаряше на въпросите на водещия за посещение на делегация на "Хизбула" в София. Въпреки че името на посочената за автор на атентата в Бургас групировка беше споменато два пъти, вътрешният министър отговори съвсем хладнокръвно, че въпросните делегати са поканени да напуснат страната. Едва след това водещият се поправи, че става въпрос за "Хамас", като уточни, че между палестинската групировка и "Хизбула" има голяма разлика.

По-късно днес палестинската агенция "Маан" съобщи, че спецполицаи са хотелските стаи на делегацията на "Хамас". "Визитата беше определена от "Хамас" като знак, че партията получава все по-голям прием в Европа, но от българска страна беше разяснено, че правителството не е поканило нейните представители", коментира "Маан". Според агенцията решението е взето под израелски натиск. Посланикът на Палестинската автономия в България заяви пред агенцията, че е бил информиран от българското Външно министерство, че то "съжалява" за присъствието на делегацията на "Хамас" и е взело решение да я помоли да напусне. Посланик Ахмед Мадбух заяви, че Външно министерство е съобщило, че хотелът не е бил щурмуван, а е проведен "спокоен разговор" с делегатите.

За момента не са ясни мотивите, с които делегатите са били накарани да напуснат страната. За това няма официална позиция на българските институции. По информация на OFFNеws операцията по изгонването на палестинците била водена от ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови