Борисов плаши Европа с неподписания „Южен поток“

22 октомври 2012 в 13:33 2019 1

Газопровод. Снимка: БГНЕС
epa02180759 A picture made available on 31 May 2010 shows a view of the construction site for the OPAL natural gas pipeline near Lubmin, Germany, 27 May 2010. The 470km long OPAL pipeline connects the German baltic Sea coast, where the Nord Stream pipeline from Russia ends with the Czech Republic. According to operator WINGAS 50 per cent of the tubes have been welded. EPA/STEFAN SAUER

Изграждането на газопровода „Южен поток” за доставки на руски газ за европейския пазар трябва да започне в България на 9 ноември. Това пише германският вeстник Suddeutsche Zeitung, позовавайки се на изказване на българския премиер Бойко Борисов в материал със заглавие „Изграждането на „Южен поток” ще започне преди това на „Набуко”.

Според прогнозите на министър-председателя, газопроводът „Южен поток” през Черно море към Италия и Австрия трябва да бъде готов през 2015 г. Германското издание припомня, че проектът на руския монополист „Газпром“, „Южен поток” се смята за конкурентен на предпочитания от Европейския съюз (ЕС) бъдещ газопровод „Набуко Запад”.

Строителните дейности за „Набуко” в България пък щели да започнат на 10 януари. Тъй като акционерите в находището на Азербайджан “Шах Дениз II”, което ще е основен източник на газ за газопровода за „Набуко“, все още не са одобрили проекта (крайният срок е средата на 2013 г., няма как изграждането му да стартира през февруари. Най-вероятно Борисов да е имал предвид газовата връзка интерконектор с южната ни съседка Турция, която бе предложена от него за пилотната тръба от системата на „Набуко“. В замяна обаче Борисов поиска финансова подкрепа за участието на България в проекта.

Миналата седмица Бойко Борисов излезе с ултиматум към президента Владимир Путин, според който нямало да участва в преговорите за „Южен поток“, ако лично руският държавен глава не спази думата и не присъства лично на подписването на инвестиционното решение на смесеното дружество South Stream Bulgaria. От Кремъл, МВнР и правителствената пресслужба така и не потвърдиха окончателно дали официалното посещение на Путин ще се състои.

Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!