Държавата проверява концесията за добив на газ в „Силистар“

12 октомври 2012 в 13:43 3014 1

"Булгартрансгаз" иска да смъква цените, Снимка: БГНЕС

Държавната финансова инспекция ще започне проверка по сигналите за нередности, свързани с концесията на блок "Силистар" край Южното Черноморие. Това става ясно от думите на вицепремиера Симеон Дянков на последното заседание на Министерския съвет.

Сигналите са поне от няколко месеца. Не е ясно защо чак сега започва проверката.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев  обещал да подаде официално искане до ДФИ.

Решението за отдаване на концесия за проучване и добив на природен газ и петрол в блок „Силистар“ бе взето от правителството на 7 октомври 2009 г. Изборът продължи повече от година и на 27 януари концесията бе дадена на фирмата „Ледербел БГ“.

Община Царево оспорва концесията пред Върховния административен съд (ВАС) с мотив, че има опасност от замърсяване на околната среда и риск за туризма, който е „основен поминък на населението в региона“.

Против проекта се обявиха и от ПП „Зелените“, които коментираха, че имало проблем с оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), свързана с реализацията на дейностите, а избраният концесионер е новосформирана фирма, която няма опит в подобна дейност.

"Зелените" настояват да бъде изработен „цялостен одит на състоянието на Черно море в комбинация от всички проекти, които се планират за акваторията“.

Все още не е сключен договор с концесионера, защото другият участник в конкурса – компания "Овергаз", го оспорва в съда. По този начин дейността в блока ще може да стартира след съдебното решение и проверката от финансовата инспекция.

Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови