Мат Деймън разбуни духовете с филм за шистовия газ

Владимир Йончев 09 октомври 2012 в 16:18 5807 5

Месеци преди официалната прожекция Promised Land вече внася смут в енергийните босове в САЩ (Снимка: Focus Features)
Месеци преди официалната прожекция Promised Land вече внася смут в енергийните босове в САЩ (Снимка: Focus Features)

 

Новият филм на Мат Деймън Promised Land наплаши енергетиците, пише The Wall Street Journal (WSJ), цитиран от руския в.“Ведомости“. Филмът разказва за поредното американско градче, където хората се вдигат на бунт срещу инвеститорите добиващи шистов газ.

В сюжета главният герой - представителят на газова компания Стийв Батлър (Мат Деймън), заедно с колежката си Сю Томасън (Френсис Макдорманд) пристига в малко градче в разгара на кризата, за да получи лиценз за добив на шистов газ. Той е сигурен, че местните жители с радост ще позволят сондажите на своята земя, но те вдигат бунт срещу пристигналите бизнесмени.

Според създателите на филма, главната му тема е американският национален характер, народопсихологията на нацията, а не самият проблем с шистовия газ. Енергетиците обаче се опасяват, че дейността им ще бъде представена в негативна светлина и вече заемат линията на отбрана в интернет, oсобено в социалните мрежи. “Длъжни сме да отговорим на въпросите, които задават авторите на филма“, смята представителят на Американската независима нефтена асоциация Джеф Ешелман.

В щата Пенсилвания, където се развива действието, шистов газ се добива от години. Еколозите смятат, че хидроразливите при фракинга могат да нанесат сериозни щети на околната среда, като замърсят подземните водоносни слоеве. Газовите експерти и фирми по света обаче обясняват, че при спазване правилата методът е абсолютно безопасен.

Според официалната информация, филмът трябва да излезе след 28 декември, но нефтогазовите компании вече атакуват, обобщава WSJ. “Ние се чудим колко бързо бе огранизирана кампанията срещу филма, макар че никой още не го е гледал“, твърди генералният директор на кинокомпанията Focus Features (дъщерна фирма на NBC Universal) Джеймс Шамус.

Филмът трябваше да бъде режисьорски дебют за Мат Деймън, който вече изигра една водещите роли във филма „Сириана“ (Syriana) като аналитик на енергийните пазари, нает за икономически съветник на един от арабските шейхове. Но актьорът се задоволи с главната роля и покани да режисира Гас ван Сент. Сцернарият пък е направен от Деймън е съавторство с Джон Красински.

Парите за филма даде Image Nation, спонсорирана от властите на Абу-Даби. Според представителя й, компанията финансира само филмите, които се правят от американската Participant, “независимо от жанровете и темите им“. Participant обаче е известна остро социалните си теми като „Неудобната истина“ (2000 г.) на Ал Гор. „Методът на фракинг (хидроразлив) е повод за разговора с какви проблеми се сблъскват малките американски градчета“, гласи официалното становище на генералния директор на Participant Джим Бърк. Според него филмът има за цел „да зададе въпроса за това, колко е важна прозрачността и контролът върху газовите компании в името на здравето и безопаността на гражданите“.

За метода вече има няколко филма, като най-известният от тях е Gasland (HBO, 2011), описващат екокатастрофата в Пенсилвания поради неспазване на технологичните норми при добива на шистов газ. Филмът Truthland пък е отговорът на енергийните експерти на номинираната за Оскари скептична картина.   

                                                                                                                                                                                                

                                                                                                                                                                                       Николай Марченко 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки