"Без дребен шрифт" от Меглена Кунева

03 октомври 2012 в 16:50 3044 4

Промоцията на книгата е на 8 октомври от 18,30 часа в  клуб
Промоцията на книгата е на 8 октомври от 18,30 часа в клуб "Студио 5" на НДК

На 8 октомври в клуб "Студио 5" на НДК ще бъде представена авторската книга на Меглена Кунева "Без дребен шрифт".

Книгата е издадена от "Сиела" и представя дейността на първия европейски комисар по защита правата на потребителите.

Промоцията на книгата е от 18,30 часа.

В аванс ви представяме предговора на "Без дребен шрифт", както и думи за първия български еврокомисар от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Предговор от Меглена Кунева:

Философът на XX век, Алфред Тофлър, беше казал, че XXI век няма да бъде векът на производителите (producers), нито на потребителите (consumers), а на една нова фигура, ново пазарно „същество“, родено от единството, а не от противопоставянето на двете– т.нар. „prosumer“. Какви огромни възможности предоставя новия пазар! Защо нови ли? Заради класическите медии, социалната мрежа– интернет, с които за секунди можеш да дадеш мнението си и да повлияеш на пазара, можеш да сравниш предложения, можеш да прескочиш от потребител в категорията на производител, създавайки търговски или сервизен сайт. Заради глобализацията, защото каквато и вещ да държите в ръката си, нейните компоненти са от всички части на земното кълбо. Заради услугите– този сложен и все още нуждаещ се от по-добра защита пазар, който съставлява 80% от европейската икономика и дава широко поле на инициативните.

Това са само някои от причините. Пазарът се определя от нас, потребителите, не само заради добре известната връзка търсене/предлагане, а защото ние внасяме конкуренцията на пазара. Как? Като знаем, че това, което не можем да намерим на Главната улица в нашия град, можем да намерим и поръчаме от големия европейски пазар, стоейки пред компютъра или дори пред екрана на мобилния си телефон.

Когато това време дойде за всеки (защото си давам сметка колко много трябва да работим, за да изравним жизнения стандарт по достъп и възможности), ще сме постигнали основната цел– по-добри възможности за хората– като цена, удобство и сигурност. Чрез нас ще се развият други сектори– доставките, високите технологии, обслужването. Затова ни е необходимо едно– икономика, която не мисли само за големите, за производителите, но и за гражданите. Необходими са ни политики и политици, които мислят за успеха на пазара през хората. Защото пазарът е и демокрация – заради това, че се чува твоят глас, че публичните власти са длъжни да следят за спазването на правилата, че трябва да са в диалог с хората и оплакванията им; затова, че търговците и производителите са отговорни за качеството и не прехвърлят задачите си на оправданията в дефицит. Нека пак да кажем– ние, потребителите, даваме над 60% от брутния вътрешен продукт на Европа. Само икономика, която се вслушва в потребителя, ще успее. Така че „силата е с нас“– опознайте я .

Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия:

Много съм щастлив да посрещна в Брюксел г-жа Меглена Кунева, номинирана за комисар по защита на потребителите. Реших да є дам тази отговорност, защото притежава всички политически, лични и технически способности за тази изключително важна работа.

Меглена Кунева допринесе много за работата на Европейската комисия, за Европа, с активната си ангажираност за защита на потребителите, която тя успя да постави на преден план в Европа, както и с ангажираността си към Европейския съюз и способността си да разпространява идеята Европа. Горд съм, че Меглена Кунева е член на моята Комисия. Тя е източник на вдъхновение на много европейци и вярвам, че е един добър пример за това как страна, която съвсем наскоро е станала член на ЕС може също да донесе нови и свежи идеи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!