"Затваряме училището, защото директорът не е от ГЕРБ"

16 септември 2012 в 19:35 4450 5

Младите хора стават членове на ГЕРБ, за да могат да получат някаква работа, каза Кунева
Младите хора стават членове на ГЕРБ, за да могат да получат някаква работа, каза Кунева

“Няма да оставя посолство и европейска институция неуведомени за случая”.  Така председателят на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева коментира оказването на политически натиск върху водача на опорния екип на Сдружение “България на гражданите” в Нова Загора Ради Калинов.  

На специална пресконференция Ради Калинов, който е директор на Основно училище “Д-р Петър Берон” в село Караново, обяви подробности за принуждаването му от страна на общинската власт в Нова Загора и местния Инспекторат по образование в Сливен, да напусне поста, който заема от 1990-та година.

През май месец 2012 г. Общинският съвет в Нова Загора, с мнозинство от ГЕРБ, взима решение, с което преобразува училището от основно в начално.

Ради Калинов обясни, че такова преобразуване се прави само в случаи, когато децата в даденото учебно заведение намаляват, докато в ръководеното от него училище, техният брой от години е над 100, с преобладаваща част от ромски и много бедни семейства.

“Ако децата не учат в това училище, те изобщо няма да бъдат пуснати от родителите да учат”, допълни Калинов. Той обясни, че най-голямата обида е отказът да бъде изслушан на сесията на ОбС.

 “От ГЕРБ си наведоха главите, но никой не ми даде думата да защитя училището”, каза Калинов. Той обясни, че вследствие на решението на Общинския съвет в Нова Загора, заместник-министърът на образованието е издала заповед на 14 септември, която влиза в сила от 1 септември, за преобразуване на училището. Заповедта е била обжалвана във ВАС от родител на дете. “Така се оказва, че е под въпрос преобразууването на учебното заведение, както и това дали децата в Кераново ще имат първи учебен утре. Децата трябва да бъдат пренасочени към училище на 8 км, в което таваните падат, подът е дървен, а условията са лоши”, коментира Калинов и добави, че и самият той, като директор, не знае какво ще стане утре, при откриването на учебната година, но подчерта, че не очаква натискът върху него да спре.

Калинов разказа, че на 14 септември, от служители на РИО - Сливен му е казано, че това е политическо уволнение и няма как да се противопостави. Той цитира и думите на началника на Регионалния инспекторат, че от 3 години Калинов работи срещу правителството, поради което да напусне по взаимно съгласие и да освободи и учениците, и учителите. По думите му, отпусно обаче се издава на ученик, по искане на родителите, а до момента нито един родител не е подал заявление за такова. Той коментира, че е поставен под политически и административен натиск да даде служебно отпусно за всички ученици, което е в нарушение на наредбите, и в невъзможност да си изпълнява задълженията.

Меглена Кунева заяви, че с подобни актове, особено в областта на образованието, “ГЕРБ реже клона на който седи и това ще повлече надолу още 7,5 млн.българи”

“Ради Калинов е бил обект на политически натиск след като е станал водач на опорния екип на Сдружението, коментира и членът на Националния съвет на “Движение България на гражданите” Найден Зеленогорски.

Той подчерта, че казусът се свежда до формулата “ще затворим училището, защото кметът не е от ГЕРБ и хората гласуват неправилно”, тъй като “нито Керанов, нито кметът на селото са членове на ГЕРБ”.

Председателят на “Движение България на гражданите” допълни, че само членството в Европейския съюз спасява държавата ни в момента от мащабен тоталитаризъм и призова хората да подават сигнали в движението за подобни политически уволнения.

По думите й казусът в с. Караново е доказателство, че ГЕРБ няма и не желае да има политика нито в образованието, нито по ромските въпроси. “Да оставиш тези 100 деца без училище, повечето от които ромски деца, на 14-ти септември, със знанието, че те няма да отидат да учат в друго населено място, е знак, че ГЕРБ казват на тези хора “не ни интересувате”, заяви Кунева. Некадърността на ГЕРБ нанася вреди "като за цяла армия", каза още Кунева и подчерта, че ГЕРБ управлява със страх и става причина хората да не вярват на политиците. “Младите хора се записват за членове на ГЕРБ, за да могат да получат някаква работа”, каза още Кунева като изтъкна, “че е ядосана от случая и от факта, че управляващите съвсем са изгубили връзка с реалността”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови