Политици и бизнесмени подслушвани по заповед на Цветанов

Елица Мартинова 28 март 2013 в 14:34 10274 16

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС

Данни за български вариант на аферата „Уотъргейт“ са получени в централата на БСП на „Позитано“ 20. Според информацията на червения лидер Станишев по заповед на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов МВР е подслушвало политици и бизнесмени през целия мандат на ГЕРБ.

„Ще оглася пред вас информация, в която се съдържат твърдения и конкретни данни за незаконно подслушване. То е извършвано под личното ръководство и указание на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов“, каза на брифинг в четвъртък Станишев.

По думите му, ако информацията се окаже вярна, това ще значи, че е извършена безскрупулна злоупотреба с власт.

Според данните на Станишев по заповед на бившия вицепремиер служители на Специализираната дирекция по оперативно-техническа информация (СДОТО) са подслушвали редица политици, магистрати, бизнесмени и общественици, без да имат съдебно разрешение или основание за употребата на СРС-та.

Сред лицата, които според Станишев са били следени, са: Георги Първанов, Росен Плевнелиев, Иван Костов, Волен Сидеров, Ахмед Доган, Сергей Станишев, Симеон Дянков, Кристалина Георгиева, Нели Куцкова, Йонко Грозев, Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Миню Стайков, Цветелина Бориславова, Георги Гергов и Красимир Гергов.

По данните на БСП незаконната афера е траела през целия мандат на ГЕРБ – от есента на 2009 г. до края на февруари 2013 г. Групата за подслушване е създадена лично от министър Цветанов и е работила по ръководството на шефовете на СДОТО – първо Цветан Иванов, а впоследствие Камен Костов и Сергей Кацаров.

В сигнала е посочено, че за акциите е използван сив миниван „Chrysler Voyager”, както и специална апаратура.

„Ръководителят на СДОТО проверява чрез мобилни оператори какви телефони има лицето и спуска задачата на екипа. Служителите проверяват къде се намира обекта в момента и установяват към коя клетка на мобилния оператор е свързан телефонът. Екипът за подслушване се придвижва към съответното място, разполага техника и поставя телефона под контрол“, обясни Станишев. По думите му със съответното оборудване GSM апаратите са се превръщали директно в инструмент за подслушване и групата е можела да следи всяка стъпка на подслушвания, а не само телефонните му разговори.

Според информацията на БСП от операциите не са оставяли никакви следи, защото задачите са възлагани директно от Цветанов към СДОТО, а по случаите не са изготвяни доклади.

„В този материал се съдържат достатъчно конкретни данни, които могат и трябва да бъдат проверени незабавно. В него има много конкретни данни и описания на технология“, коментира Станишев.

Той обясни, че не може да изнесе всички данни, получени в писмото, защото някои от тях може да са класифицирана информация. Лидерът на БСП обаче огласи инициалите на служителите от СДОТО, участвали в групата за подслушване: И. Ш. (ръководител), И. К., Д. А., К. Д. и К. Д.

Сергей Станишев заяви, че в 15.30 ч. днес има среща с главния прокурор Сотир Цацаров, за да му предостави информацията. Лидерът на БСП настоя за незабавна проверка по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!