Агенцията по заетостта надува фанфари, вместо да се извини

Нели Чолашка 12 февруари 2013 в 18:28 9667 12

Камелия Лозанова, шеф на Агенцията по заетостта. Снимка: БГНЕС
Камелия Лозанова, шеф на Агенцията по заетостта. Снимка: БГНЕС

На въпрос на OFFNews към Агенцията по заетостта (АЗ) защо 50 хил. работещи българи са чакали напразно на опашка за обучение с европейски пари по програма "Аз мога", от АЗ отговориха до всички медии с поредното фанфарно писмо.

От заглавието и началото на съобщението човек би останал с впечатление, че всичко е наред и проблеми в организацията на работата на ведомството няма.

Всъщност обаче от съобщението става ясно, че не 50 хил., а 67 хил. работещи българи са загубили време да чакат с часове на опашка, след като е било ясно, че за тях парите няма да стигнат.

Липсва ясен отговор на въпроса защо не са спрели приема на документи, след като кандидатите са станали повече от 50 хил., за които има осигурено финансиране.

„Принципът, по който ние сме определяли хората, които се включват в схемите е първи по ред, първи по право”, призна в интервю пред bTV шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.

В OFFNews преди седмица се оплакаха обучителни организации, че с вътрешна заповед са спрени плащанията за дистанционно обучение по програмата “Аз мога”, а повечето работещи българи, за които е предназначена тази програма, имат възможност да се обучават само дистанционно.

От ведомството на Камелия Лозанова отрекоха и изпратиха информация, че от октомври 2012 г. са стартирали 214 дистанционни обучения (не е много на фона на 40 хил. кандидати за обучение).

По информация на обучителните организации заповедта е от 5 ноември и от АЗ не отговориха на вопърса ни колко от тези 214 дистанционни обучения са започнали след тази дата. Един работещ човек ще трябва да ходи две години всяка събота и неделя на курс, за да завърши обучението си.

Ноември миналата година сайтът “Бесове” и OFFNews съобщиха, че е имало вътрешно разпореждане да не се приемат документи по програма “Адаптивност”, но после приемът е бил възстановен само за роднини на депутатката Вяра Петрова.

Лозанова отрече за подобно разпореждане, но при изслушване в комисията на Яне Янев стана ясно, че чрез фирма на майката на Вяра Петрова са усвоени 400 хил. лв. през лятото на 2012 г. по програма “Адаптивност”. Засега няма последствия нито за шефката на Агенцията по заетостта, нито за депутатката.

Фанфарното съобщение на АЗ от днес:

ПРЕСЦЕНТЪР - АГЕНЦИЯ ПО ЗАЕТОСТТА

Информация до медиите

12.02.2013 г.

Огромен интерес към схема “Аз мога повече”

Общо 125 055 заети лица са включени в обучение по схемите “Аз мога” и “Аз мога повече “, които са с бюджет от 151 млн. лв.

Близо 107 000заети лица са подали документи за включване в схема “Аз мога повече” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” (ОП “РЧР”). Това е резултатът от втората сесия за кандидатстване по схемата, реализирана от Агенцията по заетостта. 43% от кандидатите са заявили обучение по ключови компетентности по чужд език; над 50% са изявилите желание за обучение по професионална квалификация, а останалите – по дигитална компетентност. „Аз мога повече” предоставя възможност на работещите да повишат знанията и уменията си, за да бъдат по-конкурентноспособни на пазара на труда.

До момента са раздадени над 8 000 ваучера за 5.5 млн. лв. Предстои да бъдат предоставени още над 40 000 ваучера. Броят им може да се увеличи в зависимост от стойността на избраното обучение от одобрените кандидати.

Документите, с които лицата кандидатстват, се приемат в бюрата по труда и се завеждат в регистър в хронологичен ред. Те се разглеждат според поредния номер в регистъра. Оценяването на документите се извършва съгласно изискванията:

  • дали посоченото обучение е в съответствие със списъка на професиите за професионално образование и обучение;
  • изходящото образователно ниво на лицето съответства ли на Закона за професионално образование и обучение;
  • дали заявеното обучение не е за същото или по-ниско ниво на притежаваната от лицето квалификация;
  • дали лицето не е включвано в идентично обучение по проекти и програми, финансирани по ОП ”РЧР”, програма ФАР, държавния бюджет или друг публичен източник;
  • дали лицето попада в целевата група по проекта;
  • дали обучението по чужд език или дигитална компетентност е в съответствие със списъка на ключовите компетентности, определени съгласно Европейската квалификационна рамка.

След като бъдат оценени документите на кандидатстващите лица периодично във всяко бюро по труда се публикува списък с одобрените и неодобрените лица. Паралелно се изпращат писма до лицата за това дали са одобрени или неодобрени. Одобрените кандидати се поканват да се явят в бюрото по труда за получаване на Уведомление за избор на Доставчик за обучение не по-късно от 5 дни от получаване на писмото.

Извършва се периодичен мониторинг на оценяваните заявления, одобрените лица, и раздадените ваучери, с оглед спазване на индикаторите, заложени в схемата, и изразходване на заложените финансови средства в нея.

 „Аз мога повече” е успешна схема по ОП “РЧР”, за която са предвидени 100 млн. лв. От близо 50 млн. лв. на първа сесия, поради големия интерес, бюджетът на схемата бе увеличен с още 50 млн. лв.

Общо 64 413 души са включени до момента в обучение и по двете сесии на схема “Аз мога повече”. На първа сесия ваучери са получили над 56 000 лица. От тях успешно вече са завършили обучението си повече от 38 000 заети лица (над 24 000 – по ключови компетентности и 14 000 – по професионална квалификация).

Схема “Аз мога повече” е продължение на добилата популярност схема “Аз мога”, по която 60 642 заети и самонаети лица са получили ваучери и са включени в обучение. От тях 57 081 лица са завършили обучението си (близо 42 000 – по ключови компетентности и над 15 000 – по професионална квалификация).

До момента по схемите “Аз мога” и “Аз мога повече” са получили ваучери общо 125 055 лица, от тях 95 081 са завършили успешно. За реализацията на двете схеми по ОП “РЧР” са осигурени общо 151 млн. лв.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!