Агенцията по заетостта плаща по европроекти, само ако има пари

Нели Чолашка 18 януари 2013 в 13:03 5671 7

Тотю Младенов   Снимка: БГНЕС
Тотю Младенов Снимка: БГНЕС

Агенция по заетостта (АЗ) се готви да загуби милиони от оперативна програма, с което ще опровергае втората любима тези на премиера Бойко Борисов (след ударното строителство на магистрали), че при управлението на ГЕРБ ударно се усвояват пари от еврофондовете.

Бюджетът на схемите, с които работи агенцията, е близо 738 млн. лв.

От ноември миналата година АЗ принуждава кандидатите за ваучери за обучение по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" да подпишат анекс. Той предвижда, че фирмите ще получат парите си за успешно обучени хора само "при наличие на финансов ресурс". 

В този анекс е записано още, че агенцията не носи отговорност за забавяне на плащания, ако вина затова има трета страна. Трета страна по плащанията могат да бъдат Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите или Европейската комисия.

Ако ЕК спре например парите по схема "Адаптивност"  на ОП "Развитие на човешките ресурси" заради скандалната дептутатка Вяра Петрова, която е усвоила хиляди чрез фирмата на майка си, това ще означава забавяне или неплащане за коректни обучители по тази схема. (Казусът Вяра Петрова беше даден на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, но КПУКИ за пореден път се бави, когато става въпрос за депутат).

Текстът означава също, че ако фирми подадат изрядни документи за обучени хора, но те не бъдат разгледани от служителките на Агенцията по заетостта заради липса на капацитет, парите ще се забавят и потърпевш без вина ще е обучителят.

Работодатели масово се оплакват от забавени пари за обучение на хора по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

В анекса има и текст, който предвижда, че обучителите имат право да получат парите си за свършена работа до 60 дни, след като пуснат искане за плащане. Той обаче се бие с текста, че се "плаща при наличие на финансов ресурс".

Документът предвижда още спиране на плащане към обучител само по жалби и сигнали за некачествено обучение.  Също, че доставчик на обучение, на който е прекратено споразумението поради виновно неизпълнение, няма право да сключва ново споразумение за период от 2 години.

Това означава, че всеки може да подаде сигнал срещу организация или работодател и на него да му бъде спряно плащането, и да му се отнеме правото да сключва договори еврофинансиране за две години.

OFFNews попита социалният министър Тотю Младенов чрез пресцентъра му защо кандидатите по оперативна програма "Резвитие на човешките ресурси" са принуждавани да подпишат абсрудния анкес и това не нарушава ли правилата за работа с европейските фондове, но от ведомството вече втори ден не отговарят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови