Ал Каида: Нападението срещу "Шарли ебдо" в Париж е "отмъщение за честта" на ислямския пророк Мохамед

OFFNews 10 януари 2015 в 08:11 8031 2

Член на йеменския клон на Ал Каида заяви, че групировката е организирала нападението срещу френското сатирично издание "Шарли ебдо" в Париж "като отмъщение за честта" на ислямския пророк Мохамед, предаде Асошиейтед прес.

В изявление на английски, изпратено до Асошиейтед прес, въпросният член казва, че "ръководството на /Ал Каида на Арабския полуостров/ АКАП е организирало операциите и те са подбрали внимателно своята цел". По думите му нападението е било в съответствие с предупрежденията на покойния лидер на Ал Каида Осама бин Ладен към Запада за "последствията от упоритото охулване на мюсюлмански светини". Той посочи, че групировката е забавила декларацията си за поемане на отговорност от "съображения за сигурност".

Членът на йеменския клон на Ал Каида пожела анонимност заради правилата на групировката.

Припомняме, че похитителят от еврейския супермаркет в Париж Амеди Кулибали заявил преди смъртта си за френска телевизия, че синхронизирал акцията си с братята Куаши, обвинени за атентата срещу "Шарли ебдо". В телефонно обаждане до Бе Еф Ем Те Ве той заявил, че принадлежи към групировката "Ислямска държава". В отделно обаждане до същата телевизия Шериф Куаши заявил, че бил изпратен във Франция и финансиран от "Ал Каида в Йемен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!