Виновен ли е Путин за атаката срещу Charlie Hebdo?

ОFFNews Последна промяна на 13 януари 2015 в 17:46 14320 42

Журналистът Алексей Радински (Oleksij Radynski) обсъжда на страниците на полското издание "Krytyka Polityczna" най-странното обяснение на терористичните атаки срещу френското списание Charlie Hebdo и паралелите между ислямизма и режима на Путин:

Да обърнем внимание на една от най-екзотичните интерпретации на парижката трагедия: зад действията на радикалните ислямисти стои скритата ръка на Москва. Путин подхранва обществен хаос във Франция, за да се осигури идването на власт на руските марионетки от Националния фронт. И всичко това, разбира се, с цел да се отклони вниманието на света от войната в Украйна и да се отмъсти на Франция за това, че не му е продала "Мистрал"-ите. Марин Льо Пен и лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади по този начин са само оръжие във войната за разпадането на Европейския съюз, която води Кремълският самодържец.

Проблемът на този подход е любопитният факт, че това е едно доста често срещано мнение, според което всичко, което се случва в тази част от света, идва от Путин. Този вид мислене в категории на абсолютното зло по-скоро ласкае Путин, отколкото му вреди, въплъщавайки подход и дискурс, които най-добре съответстват на режима на Кремъл. Кремъл иска да изглежда по-важен играч на световната сцена и това е причината, заради която анексира Крим и започна войната в Донбас, а не от желание да има нови територии. На същата цел несъзнателно служи идеята, че Путин е в състояние да управлява почти всяко движение на европейския континент.

Вярата в силата на режима на Путин е един от най-важните източници на неговата реална власт. Въображаемата мощ на режима на Путин обединява неговите почитатели и врагове. Един от най-важните пропагандни успехи на Кремъл беше разделянето на европейската общественост, като на единия си полюс са "разбиращите Путин" (Putin-Vesteher), а на другия полюс - привържениците за по-твърди действия срещу Русия.

Пренебрегва се фактът, че "разбиране" невинаги е равно на "оправдание" и съдържа и рационални елементи. Дори ако в Кремъл се е заселило абсолютното зло, това не ни освобождава от задължението да разсъждаване и да се опитаме да разберем неговия източник. Аналогично - и на ислямския радикализъм в Европа.

Но става дума за Charlie Hebdo. Аз (може би прекалено прибързано) отхвърлих обвинението в този случай срещу Путин, така че нека поставим въпроса по друг начин: какво е общото между идеолозите на ислямския радикализъм и руското ръководство? На пръв поглед всичко изглежда ясно.

И в двата случая имаме грубо манипулиране на общественото недоволство, служещо да се мобилизират най-отчаяните членове на обществото на война в името на поредната "духовна" фантастика ("отмъсти за пророка" или "съживи руския свят"'). Фактът, че руските изтребители все още не прилагат такава груба сила като европейските джихадисти е по-скоро въпрос на време: в края на краищата, войната за "Руския свят" е на малко повече от година, а за ислямския е вече в продължение на десетилетия.

Това, от своя страна, насочва към по-дълбока аналогия, която помага да се "разбира" режима на Путин с помощта на ислямските фундаменталисти. В края на краищата, източникът на тези двете явления се състои главно в безграничното господство на Запада над перифериите и неговата безсрамна нео (колониална) експлоатация. И двете явления - и радикалният ислямизъм в Близкия изток, и фундаменталисткият неокапитализъм в Русия станаха възможни с прякото участие на Запада, ангажиран в кръстоносния поход срещу комунизма. И двете явления са извън контрол, а сега са в състояние да канализират обществения гняв, причинен от (нео) колониалната политика. Накрая, и двете явления ще се засилват, докато истинските им родители, Европа и САЩ, не спрат да експлоатират останалата част от света.

Превод: Ваня Милева

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.01 2015 в 05:00

Колкото Саддам имаше скрити "оръжия за масово поразяване", толкова и Путин има нещо общо с ислямския тероризъм. Западняците са просто едни ЛЪЖЛИВИ ОВЧАРЧЕТА. Омерзен съм.

15.01 2015 в 10:47

Пълни глупости! Това може да се каже за всеки един режим, включително и за "борците на демокрация".
"Вярата в силата на режима на Путин е един от най-важните източници на неговата реална власт." Заменете само режима на Путин с "демокрация" и ще видите колко тъпа и клиширана е статията неща които говорят всеки ден за да ни промиват мозъците и нахъсват русофобските малоумници, които са неспособни да мислят.

"какво е общото между идеолозите на ислямския радикализъм и руското ръководство? На пръв поглед всичко изглежда ясно.

И в двата случая имаме грубо манипулиране на общественото недоволство, служещо да се мобилизират най-отчаяните членове на обществото на война в името на поредната "духовна" фантастика ("отмъсти за пророка" или "съживи руския свят"'). Фактът, че руските изтребители все още не прилагат такава груба сила като европейските джихадисти е по-скоро въпрос на време: в края на краищата, войната за "Руския свят" е на малко повече от година, а за ислямския е вече в продължение на десетилетия."

Пак ако заменим руския със западния свят ще се получи по- смислено изречение и вместо руското сложим западното ръководство. Манипулациите са характерни за тях. Как започна войната в Ирак? Сирия? 11/9 - който оправда всичките им действия?

14.01 2015 в 22:54

jjj - малко е безсрамничко да си правиш самореклама тук.

14.01 2015 в 20:17

...вече се изчерпахте...ето ви отговора...http://www.faktor.bg/politika/na-vseki-kilometar/36345-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha-osno vite-na-islyamskiya-terorizam.html

14.01 2015 в 18:07

КОЙ ВИ СРА В ГАЩИТЕ,ПУТИН?ДЕБИЛИ-ЕВРОДЕБИЛИ.ТЪРСЕТЕ ВИНОВНИКА В ДЪРЖАВНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ И ЦЕНТРАЛАТА В ЛОНГЛИ.

14.01 2015 в 17:45

ебаси малоумните разсъждения в тая статия...на такива популиско малоумни бъртвежи изсмукани от пръстите на дебил може да мечтае само някои малоумно зомби

14.01 2015 в 10:20

...само разводнявате темата...ето ви отговора...http://www.faktor.bg/politika/na-vseki-kilometar/36345-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha-osno vite-na-islyamskiya-terorizam.html

14.01 2015 в 09:38

Гацо каза!
Айдя я я яя, надниЧарЯ, почвайте: САМО Путин е виновен! Той и никой друг! Толкоз!
Почвайте, че инаК кат с толкоз мижав надник, за ефтинджос дилърчетата ще ви дават сено за магарета, вместо качествена трева. Е, не че сбъркали откъм животното, ама пък сеното за магарета прави КратунЯ голяма, ама празна!
Затуй почвайте: Путин е виновен! Само той и никой друг! Толкоз!
"Rebus sic standibus!" (на турски, използван от българи – това е дереджето).
Гацо каза!

14.01 2015 в 09:20

Оффф пак Путин излезе виновен. Изобщо не съм фен нито на него нито на режима му, но това вече е малко прекалено, ако искате можем да го обвиним и за топенето на ледниците (Русия е сериозен доставчик на петрол, а консумацията на петрол в някои форми е пряко отговорна). Истината е, че западът просто подцени ислямска държава...и упорито продължава да го прави, твърдейки че те са прекалено изостанали, за да го направят сами (не се казва в прав текст но на много места се намеква с цел успокояване на масите). Хора приемете, че И.Д. е реална опасност и то сериозна и вече е крайно време да се действа

14.01 2015 в 08:59

За Путин е ясно той е трениран диверсант и терорист. Това му е професията

Ето малко история, защо сега близкия изток е на този хал и какви да тия държави Йемен, Ирак, Сирия. Всъщност държави ли са това изобщо?

http://www.spiegel.de/international/world/world-war-i-led-to-a-century-of-violence-in-the-middle-east-a-946052.html