Quantcast

Царят: Защо да издигаме националния суверенитет в култ?

OFFNews Последна промяна на 18 май 2014 в 16:38 10097 13

Снимка kingsimeon.bg

Бъдещето на обединена Европа минава през провеждането на политики, които да накарат гражданите да припознаят в ЕС своя проект. Ако до този модел се стига чрез засилване на интеграционния процес и той прерасне във федерализъм, както желаят някои европейски лидери, то той е добре дошъл - това пише Симеон Сакскобургготски в обръщение, разпространено чрез личния му сайт. 

Препечатваме пълния текст на позицията на Симеон Сакскобургготски:

Според почти всички политически анализатори предстоящите избори за Европейския парламент ще бъдат по-различни от досегашните и тяхното значение за общото бъдеще на Европа голямо. Те са крачка към изграждането на един нов модел на развитие на ЕС. За първи път ще влязат в действие залегналите в Лисабонския договор мерки, даващи по-голяма роля на гражданите. Това осмисля още повече техния вот, в това число и на всеки един българин. Ето защо, моя призив към всички сънародници е: гласувайте на 25-ти май!

Избирателната активност ще бъде тест за една Европа, която търси по-голяма легитимност. Броят на гласувалите е значим за резултатите, но и за изводите, които ще бъдат направени, относно ефективността на предложените промени. Новите законодателни правомощия на европарламентаристите, готовността на европейските партии да политизират в по-голяма степен дейността си, в смисъл на провеждане на конкретни политики, които да имат реален ефект върху гражданите, а не само институционални промени, както и променената процедура за избор на шеф на Комисията, са все стъпки за засилване на връзката между европейската политика и гражданското общество.

Изминалият вече мандат на Европейския парламент бе белязан от кризата – икономическа, политическа, както и от липсата на идеи и дефицит на доверието към общия проект, наречен Европа. Тази кризисна ситуация, обаче, предизвика широк дебат през последните години вътре в самия Съюз и бе наложен от очакванията и изискванията на гражданите. Как ЕС да разясни на хората смисъла от съществуването си? От политически пакт в началото на своето възникване, осигуряващ мира на континента, през икономически придобивки като общ пазар и обща монета, днес пред ЕС стои нов залог - да прерасне от сбор от институции, регулиращи междудържавни отношения, в работещ инструмент, чрез който реално да се подобри животът на хората.

Бъдещето на обединена Европа минава през провеждането на политики, които да накарат гражданите да припознаят в ЕС своя проект. Ако до този модел се стига чрез засилване на интеграционния процес и той прерасне във федерализъм, както желаят някои европейски лидери, то той е добре дошъл. Зная, че много хора настръхват при самото споменаване на федерация. Но, ако това е работещата формула, за да бъде постигнато по-добро битие за европейците, защо да издигаме националния суверенитет в култ?

Известно е, че в тази посока са и разработките на видни европейски политици с различни идейни пристрастия. От 2011 г. насам излязоха различни публикации, в които бе очертана нова пътна карта на Европа. Сред техните автори са и имената на някои от сегашните кандидати за председател на Комисията като либерала Ги Верхофстад. Той защитава идеята за една по-силна Европа, по-интегрирана и по-солидарна.

За Европа тези избори са важни, но и за нас българите. Те са барометър за съотношението на политическите сили у нас, за реалните настроения на хората. Високото ниво на повечето от представените листи показва ясно, че партиите у нас осъзнават големия залог на тези избори за националната ни политика. За България, а и за другите страни от бившия социалистически лагер, днес членки на Съюза, евроскептицизмът е пагубен. Държани години наред в тоталитаризъм и лишавани от естественото си цивилизационно развитие, възможността да принадлежим към една общност, която подкрепя демократичните промени и ни дърпа напред, е повече от неоспоримо. Освен това след почти 10 години от подписването на Договора за присъединяването ни и 7 години от пълноправното ни членство в ЕС, има ли някой, който все още да се съмнява, че случващото се в европейските институции ни засяга пряко? През изминалите пет години ЕП е приел около 945 директиви, които имат директен ефект върху ежедневието на гражданите, включително и у нас.

На България и предстои изпълнението на конкретни цели вътре в ЕС като влизането в Еврозоната и Шенген. Не можем да си позволим да бъдем безразлични към собственото ни бъдеще. Нека си припомним, че за нас ЕС бе национален стратегически идеал, за който се борихме и търпяхме тежки ограничения и не по-малко жертви. Как изведнъж това, което се случва в европейските институции вече не ни интересува? Когато слушам дебатите за това, което ни е дала Европа, и как не се усещал ефектът от членството, си мисля, че днес сме свикнали и приемаме за дадености неща, немислими преди 2007г.: възможността да пътуваме, децата ни да избират къде да учат, свободното движение на стоки, огромният пазар и още толкова други придобивки. Та това не е ли директна последица от факта, че сме в Европа?

Тези избори са възможност да изпратим в Европейския парламент не просто високо платени чиновници, а квалифицирани и компетентни личности, които ще допринесат да оползотворим още повече членството си, както и да подпомогнат развитието на Съюза. Личности, зад които има конкретни политически платформи. Гласувайки на национално ниво и с национален критерий, ние трябва да сме наясно, че допринасяме да се увеличи една или друга парламентарна група в Брюксел. Нека се вгледаме внимателно във визията за Европа, която ни предлагат политическите партии, да преценим европейския им път до момента. Става въпрос за един мащабен проект и не бива да свеждаме дебата за неговото бъдеще до местните ни междупартийни битки и компроматни войни.

Предстои ревизия на общата селскостопанска политика на Европа, която без съмнение ни засяга, изграждането на общата миграционна политика - от липсата на такава страдат именно страни като България, която е външна граница и изпитва тежестта на бежански вълни. И не на последно място една от най-важните теми - изграждането на обща енергийна политика, особено при създалата се ситуация в Украйна, тепърва ще търси решение. Това са все въпроси, които не можем с лека ръка да оставим да бъдат определяни без нашето активно участие!

Лично за мен звучат кухи обещанията на евроскептици и националисти за това как, скривайки се зад собствените ни граници ще спрем кризата, ще се решат проблемите с безработицата без инвестиции, и ще преодолеем енергийните проблеми без ничия помощ.

Не може да очакваме, че ние ще останем остров, на който нещата ще се развиват по друг начин. Ето защо, не трябва да гледаме с безразличие на тези избори и да се отнесем с апатия към тях. Всъщност, важните въпроси за страната ни вече се решават в Брюксел. Може ли да пренебрегнем този факт?

И накрая ще добавя, че една от причините да приема министър-председателския пост през 2001г. бе именно да постигнем връщането на България в Европа. Днес, когато това е реалност, трябва да наваксаме изгубеното време и да бъдем активно допринасящи за развитието на общия ни дом.

Гласувайте! Гласувайте! Гласувайте!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.05 2014 в 16:26

За нравствената нечистоплътност
Симеон през 1990: "Нямам материални претенции към България"
д-р Здравко Цанков
21 май 2004
А. В сайта на българския Министерски съвет е публикувана една Биография на Симеон Сакскобургготски.
Аз бях 17 години в едно международно петролно дружество в Германия, което беше първо във френски и след това в американски ръце; между другото бях персоналшеф. Като такъв съм чел много стотици автобиографии на кандидати и съм диктувал десетици свидетелства за дейността на чиновници, когато са ни напуснали. По съответните международни правила как се четат такива текстове, в особеност "между редовете" и относно това, което се премълчава, ето моите забележки относно Биографията на Симеон Сакскобургготски, която е в същност неговата собствена автобиография. (В курсив поставям думите от документа на Министерския съвет).
1. "В Египет Симеон се записва в прочутия "Виктория колидж"". Явно той се е само "записал", но не е завършил този колеж, но това е предотвратено от преместването на фамилията от Египет в Мадрид. Това е единственото училище, което Симеон Сакскобургготски не е завършил в живота си не по негова вина респ. негова липса на интерес да завърши някакво образование.
2. "През юли 1951 г. испанското правителство "предоставя" политическо убежище ...на царското семейство". Този избор на думи надали е коректен. Доколкото се знае и от негови собствени изяви, международният му статут следва правилата на Запада за "безотечественици" (displaced persons) след Втората световна война. По същия надут маниер, аз бих напр. могъл да пиша, че ми е било "предоставено" политическо убежище от австрийското правителство през 1945 г., от френското правителство през 1949 г. и от правителството на Германската федерална република (Западна Германия) през 1957 г.
3. "В Мадрид Симеон ІІ завършва Френския лицей". За това дали е "завършил" лицея няма никакви конкретни данни. Такива данни какво е правил Симеон Сакскобургготски липсват изобщо за периода от 1951 до 1958 г. за цели седем години. На други места той прави изяви че е "следвал" или "посетил" френски лицей, но никъде, че го е и завършил.
4."...следва право и политически науки". С тези думи се признава, че е само "следвал", но не е "завършил" някякво висше образование. Липсват и всякакви данни за държани междинни или крайни изпити.
5. "През периода 1958-1959 той е курсант в авторитетната военна академия "Вали фордж"...под името "кадет" Рилски". Според обширните данни в Интернет за "Вали фордж" той е явно следвал само първите две години като "кадет", което отговаря на подготвителна прогимназия в тоз частен интернат, допуснат за всекиго срещу заплащане . Следващото истинско няколко годишно военно образование той не е следвал, нежели завършил. Само то би заслужавало името "авторитетна военна академия". Която по намерените от мене данни не е изобщо отворена за неамерикански поданици като Симеон.
6."...завършва с чин младши лейтенант". Не намерих нищо в Интернет в потвърждение, че съществува такъв чин. Странно е, че това би било единственото образование, което Симеон Сакскобургготски би завършил в живота си, а именно за него той мълчи: кога, с какъв успех и т.н.
С гнет мислех за България когато работех на този текст за случая на Председателя на немската народна банка - прочутата Bundesbank (чиято заплата е по-висока от тази на немския канцлер). Този председател си подаде току що оставката защото беше приел покана за едно официално тържество и позволил да му платят цялата хотелска сметка, въпреки че е бил придружаван от дъщеря и зет които са лични лица: цялата сметка беше към 7 500 €, некоректната част към половината от тази сума! И имайте пред вид: председателят на народната банка е от същата партия като сегашното немско правителство! И изхвърленият не беше заместен като председател на народната банка от друг съпартиец, а от един безпартиен професор по финанси. Не се касаеше значи за вътрешна партийна манерва, а за политическата необходимост да се запази коректността относно 3 750 €. И какво отношение: 3 750 към 160 000 000 !
В заключение ще кажа, че никой персоналшеф не би си губил времето да приеме даже само за интервю като кандидат Симеон Сакскобургготски, който се дисквалифицира с тази си "биография".
До тука споменах само няколко навярно малки лъжи, които заслужават думата нравствена "нечистоплътност".
Б. В книгата на Кеворк Кеворкян "Разговори със Симеон Втори", София 1990 г. на всички въпроси относно образование и дейност в живота му, на въпросите на Кеворкян (К) Симеон (СКГ) отговаря неясно или уклончиво.
Тази книга е особено ценна с това, че през този период веднага след Прелома, Симеон Сакскобургготски нямаше още ясни представи какво да прави евентуално в България и е по мое убеждение неоспоримо по-искрен, отколкото когато започна да играе политическа роля в България, и да прилага тактиката си на непрозрачност, както бие на очи и в книгата на Найо Тицин Ваше Величество, колко ви е часът?
К: С какво точно се занимавахте?
СКГ: От всичко по малко (стр. 8)
СКГ: Не съм доктор по икономика и по финанси, за жалост, може би интелектът ми не стига до там.(стр. 17)
СКГ: След това следвах френски колеж тука в Испания. (стр. 17)( Да го е завършил не става и дума, което би било най-естественото нещо на света, ако беше го завършил с нужните изпити).
К: Материални претенции към България имате ли?
СКГ: Как материални?
К: Имуществени?
СКГ: Как? Не. От собствената си страна ! Не! От мене това няма да видите, независимо при какви обстоятелства, обстановки и положения - категорично не! (Разговор от 8 февруари 1990 г.)
Това е първата голяма лъжа на Симеон Сакскобургготски по този въпрос.
В. Връщайки се до неговата официална биография, която разпространява от негово име и в негов интерес воденото от него правителство, следва втората голяма лъжа
През 1998 г. Конституционният съд взима решение да върне имотите на семейството му.
Това е една невероятна нагла лъжа, която е поне близка до криминалността. Съдете сами: за това не е нужно да сте следвали право. В решението на КС, която можете да прочетете тука, за "връщане" на имоти не става и дума.
а/ Според понастоящем валидната Българската конституция от 1991 г. и специално член 3. на преходните и заключителни разпоредби по нея, българският Конституционен съд (КС) има права само с оглед на тази конституция и няма право да проверява конституционосъобразността на минали закони или правни актове. Нежели да върне имоти. КС няма значи право да реши, че нещо е било против някоя конституция от Търновската насам, а само че е против постановленията на настоящата конституция от 1991 г. Или, по думите на КС във въпросното решение, Конституцията допуска проверка за конституционност на завареното право само с оглед на тази Конституция.
Тъй като комунистическата власт съгласно закона от 31.12.1947 г. е взела имуществата на бившите царе Фердинанд и Борис като ги обявява за "държавни" и когато са били може би частни на цар Фердинанд или цар Борис, КС разглежда този закон СПОРЕД днешната конституция от 1991 г. и ги намира за противоконституционни срещу нея.
Както всеки може да го прочете в сайта на КС в Интернет дословния текст на решението, се казва:
"Действително като част от завареното право ЗОДС подлежи на контрол за конституционност. При упражняването на такъв контрол обаче се преценява единствено противоречието или съответствието на закона с понастоящем действащата Конституция. Установяването на противоречие с предходни конституционни разпоредби, които са били в сила при приемането на ЗОДС, не е в правомощията на съда..."
Че КС е "решил" да са "върнат" имотите на семейството на Симеон СКГ не е значи допустимо мнение в някакъв спорен въпрос, а е чиста нагла лъжа.
в/ В особеност чрез решението на КС не са създават никакви права на Симеон Сакскобургготски и семейството му върху имоти, които са били държавни, общински или на трети лица, и са били сложени на разположение на царското семейство или се намираха в негово владение. Имоти, които на 31.12.1947 г. не са били частна собственост на царското семейство, а държавни общински или на трети лица, не са значи засегнати от закона от 1947 г., когато комунистическата държава ги обявяваше за одържавени за пропаганда в смисъл: вижте колко имоти имаха царете и им ги взимаме.
Засегнати са въобще само имоти, които са същевременно, както казва КС, и лично придобити от тях или са наследени. Като под правното понятие "придобити" се разбира по принцип пълна собственост - а не само "владение".
в. 1/ Администрацията от т.н. "интендантство" на имоти, които ползва царското семейство, не са доказателство за царска собственост.
в. 2/ Администрацията от интендантството на лични имоти на царското семейство са по-скоро указание за това, че царското семейство дължи на държавата разноските за администрацията на интендантството - доколкото са направени с парите на данъкоплатеца - на тези царските имоти, освен ако те са покрити от съответни доходи, добити от интендантството.
г/ Спорен е само въпросът - не пред КС, който не беше изобщо сезиран по това, а след оповестяване на решението му - дали за евентуално връщане на собственост е нужен редовен "закон", гласуван от Народното събрание, или може да стане и по друг начин, например чрез решение на съдилищата, че едно имение е било например лична собственост на баща му цар Борис. Поради височината на исканията, такова съдебно решение би могло да бъде валидно само след потвърждение на един върховен съд, напр. Касационният съд или Върховния тадминистративен съд. Без съмнение такива решения могат да станат отново обект на решения на КС, което означава години в процеси.
Това е впрочем и една от причините на някои юристи да са на мнение, че само един днешен добре изработен закон е практически разумно разрешение.
Други пък са на мнение, че Народното събрание днес решава чисто според политическото мнозинство на момента или под влияние на корупцията. (За съжаление съмнения за корупция съществува в обществото и при решенията на днешните съдилища или на администрацията!)
д/ Абсолютното мнозинството на юристите смятат, че е нужен закон. На обратното мнение съм срещал само адвокати на Симеон Сакскобургготски.
Аз лично обаче смятам за мислими и други разрешения на въпроса. Например ако Симеон Сакскобургготски докаже, че един имот е купен изцяло с лични пари на неговия баща или дядо и подържан, репариран, разширяван и развиван пак с изцяло лични техни пари (по думите на КС)
"Които (1) "принадлежат" на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис или на наследниците им
И (2) са лично "придобити" от тях или са наследени."
е/ Председателят на съда при горното решение Живко Сталев направи една изява безусловно в полза на мнението, че е абсолютно нужен закон и тази изява (пред вестник "Труд") беше публикувана в сайта на КС непосредствено след самото решение и в лейаут идентичен с решенията на КС. Тази публикация беше след няколко месеца свалена от сайта на КС. Аз смятам, че това решение да се свали тази изява на председателя Живко Сталев от сайта на КС е правилно.
Публикуването на това място е навярно некоректно, било от страна на председателя на съда Сталев, било от страна на администрацията на КС, която е отговорна за съдържанието на сайта на КС.
Но самият факт, че председателят на съда, взел въпросното решение, е на това мнение и го публикува, не намалява нито най-малко лъжата на Симеон СКГ, а само евентуално я увеличава.
ж/ Във всеки случай Симеон Сакскобургготски действа явно против това съдебно решение на КС в размера на изглежда 160 000 000 евро, респ. US$ противозаконно присвоени имоти след като стана министър председател на България.
Понеже България няма до ден днешен нито прокуратура нито съдилища, заслужаващи това име (което беше впрочем една от главните причини на Европейския съюз да не допусне България като кандидат за пълноправен член за 1. май 2004 г.) до ден днешен не чухме по този въпрос нищо даже от прокуратурата, нежели от някой съд.
За подобни действия в един министерски съвет в лична полза на министър председателя, един колега в една напреднала правна държава си взима шапката още при първите признаци, че може евентуално да се касае за "противозаконни актове във собствена полза". След това политическата кариера на въпросния е свършена или той отива даже в затвора.
*Нечистоплътен (в преносно значение) :Който не е чист в душевно, нравствено отношение (Български тълковен речник, 1994); "Който е нечист душевно, нравствено( Тълковен речник на българския език, 1997)
**Д-р Здравко Цанков е роден в София през януари 1920 г.Син е на социалдемократа Асен Цанков и племенник на българския министър -председател през буйните години 1923-26, проф. Александър Цанков. Завършил право в София и докторантура в Берлин.


20.05 2014 в 03:54

Мръсна гадна сган е тоя 'цар". Никаква българска кръв не тече във вените му на това говедо. Много добре знае на къде ни тикат "другарите" от ЕС, а от това следва само едно логично заключение, а именно, че не ни мисли доброто (не че е нещо ново). Тоя спескан грзд*ей няма право на интервюта. Пограбаха България заедно с това гнусно ДПС и БСП. Марш ор България гнидо долна и никога не си позволявай да се наричаш българин, некадърник!

19.05 2014 в 21:00

Ханку Брат е тотално втрещен от това изказване на крадливото царче. Обаче не намирам нищо в него с което да не съм съгласен. Или царчето е измислило някаква нова схема за крадене или е преживял и той катарзис.

19.05 2014 в 10:20

Що му викате цар на това интелектуално нищожество,бе? Какъв цар е тази морална дрипа, която се продаде на червената мафия за министър-председателство - т.е., евентуално да открадне нещо? Най-много да е другаря-цар, нали така поздравяваше сборището на пишман социалистите? Викаше им другари. Кога е казал нещо умно, кога се е държал почтено, кога ви е смятал за хора? Не ми се вярва, че някой му дава трибуна за словоизпразванията му на странен език. Не се унижавайте, българи. Имайте поне малко достойнство!
Поздрав!

19.05 2014 в 01:45

Дърт крадльо, точно НЕиздигането на националния суверенитет в култ ни е най-голямата беда! За обратното са ни нужни държавници като Виктор Орбан, но такива у нас, за огромно съжаление, няма.
И стига с тия изтъркани мантри, за свободното пътуване, учението в чужбина и огромния пазар. Свободно би трябвало да пътуваме според договореностите от Хелзинки, но след като падна "Желязната завеса" визова такава издигна именно Западът, който преди това лицемерно ревеше, че сме нямали свобода на придвижване. В чужбина учат децата на новобогаташите от червено-синята мафия, а огромният пазар смачка българските производители и източва средства от България.
Скрий се и си яж награбеното, а Господ си знае работата!

18.05 2014 в 20:45

Хахаха а едно време влизането в СССР се е смятало за родино-предателство. Сега обаче всички летят към новия модерен американски съюз. Ех времена, ех лумпени... Историята се върти, лумпените и те.

18.05 2014 в 18:36

@ Минко #2
О, отдавна е натиснато в тази посока ;). Вероятно си пропуснал предложението на ники акото за "компетентни" еврокомисари, които "достойно" да ни представят в ЕП - Дедо Симе, бат Петьо и Паси. Бъди сигурен, че без предварителни сондажи и договорки не го казва просто така.

18.05 2014 в 18:19

... spirit... ти, такова, разлика между нация и народ правиш ли...

... щото аман от нации...

... хахахахахахаха

18.05 2014 в 18:04

Крадливият цар -плъх се обади.Абе, мишок ти ше останеш в историята,като алчен дъртак,който съди Родината си за 4 дка .Къде ще ги носиш тези пари бе алчник?
А иначе бъдещето на Европа е на нациите,равноправни членове на ЕС.