Царят: Ще бъде глупаво да не сме в добри отношения с Русия

OFFNews 11 март 2014 в 19:38 1582 0

Симеон Сакскобургготски

Българите са много сходни с руснаците, споделяме същата религия и Русия е играла решаваща роля в освобождението ни от вековно османско владичество. Русия е огромна държава с безкрайни природни богатства, където могат да се намерят търговски сходства. Практически пример е бързо нарастващият брой руснаци посещаващи България независимо от негативните чувства, които някои могат да изпитват поради съветския период. Откровено казано, би било глупаво от наша страна да не сме в добри отношения с Русия.

Това заяви Симеон Сакскобургготски в интервю за Affairs Today - новинарски сайт за политика и бизнес, насочен към студентската аудитория във Великобритания.

Искреното ми желание е България да бъде в по-добра позиция, когато ще председателства ЕС през 2018 г., когато ще дойде ред на ротационното й председателство, и да е благоденстваща държава през 2014 г.", казва още Сакскобургготски.

Според него всички правителства в България се стремят да се борят с корупцията, като допълни, че НПО са положителен допълнителен фактор в борбата с „това окаяно положение“.
„За съжаление корупцията съществува в различни сектори на обществото и затова трябва да бъде атакувана на всички нива, не само на нивото на „големия скандал“. Всеки редови гражданин трябва да се въздържа да дава „допълнителен бакшиш“ за дадена услуга.“, допълни Симеон Сакскобургготски.

Той обясни, че що се отнася до засиленото внимание към корупцията в пост-комунистическите страни от ЕС, все не е видял страна, която на 100% е чиста от корупция.

"Ние и Румъния се присъединихме към ЕС през 2007 г., три години след т.нар. „голяма вълна“, когато десет други държави станаха членове. Целта да се изгради единна Европа зависи от всички страни заедно и е в интерес на всяка отделна държава. Целта на България е, както в повечето други общества, да се развива, да работи за по-справедливо разпределение на богатството и да спазва правилата и разпоредбите на ЕС.", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови