Симеон Сакскобургготски: Народ без памет за миналото няма много сигурно бъдеще

Калоян Константинов 25 януари 2014 в 18:22 4965 6

Симеон Сакскобургготски на откриването на изложбата.
Симеон Сакскобургготски на откриването на изложбата.

На 24 януари в 18:00 часа в изложбена зала „Райко Алексиев” се състоя официалното откриване на изложбата „България в блясък- владетели и дворци на Третото Българско царство“.

Сред присъстващите на откриването официални лица бяха Симеон Сакскобургготски и епископ Тихон.

Изложбата ще бъде открита за посетители до 31 януари.

В нея са представени 120 съвременни снимки на български сгради, дворци, църкви и манастири, които са свързани с българските владетели след Освобождението.

„Владетели и дворци на Третото Българско царство” е третата тема на изложбата „България в блясък”, която е организирана от Движението за национално възраждане „Оборище”.

Тя е посветена на 120-годишнината от рождението на цар Борис III, а автор на снимките и текстовете към тях е Тошо Пейков.

Симеон Сакскобургготски заяви пред събралата се публика на изложбата:

“Аз мисля, че е хубаво да помним, че е имало такова време, защо не, винаги е хубаво да се сравнява и най- вече да се има предвид това минало, което показва и богатство в нацията,в нашата история.”

„В повечето европейски страни и други, разбира се, хората независимо от режимите , независимо от настоящето се гордеят с миналото си, и затова придобиват самочувствие. Аз считам, че тук имаме дефицит. Да не забравяме миналото и да не го заличаваме, а да се опитваме да търсим поука и същевременно да се почувстваме горди, че имаме минало, че не сме по-различни от другите европейски страни. Мисля, че с това ще завърша – народ без памет за миналото няма много сигурно бъдеще.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!