Бръшляновите "комунисти"

Петър Кичашки Последна промяна на 03 юли 2015 в 10:45 44557 45

Петър Кичашки
Петър Кичашки

Петър Кичашки, Институт за модерна политика

Откакто се случи историческата заявка на Ципрас, че въпросът с непосилните изисквания на Тройката (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) към Гърция ще се реши не в нечий задимен кабинет, а чрез пряко допитване до народа, рязко се повиши броят на истерично-ехидните коментари, както на родната, така и на международната сцена.

Взели пример от западните държавни лидери, които начело с Юнкер получиха множество речеви конвулсии, българските тв-икономисти взеха да ни уверяват колко е глупав Ципрас, колко са прости "мързеливите" гърци и типично по балкански злорадстваха мощно на чуждото нещастие. И щяха да продължат да го играят хегемони на истината, ако не се бяха появили две мнения на две огромни световни фигури, на двама нобелови лауреати по икономика, които освен това преподават сред университети в престижната Бръшлянова лига.

Джоузеф Стиглиц и Пол Кругман излязоха в един и същи ден, единият в „Гардиън“, другият в „Ню Йорк Таймс“, с де факто една и съща теза - гърците да кажат мощно "НЕ" на Тройката и ако трябва да са готови да напуснат еврозоната. \

Стиглиц, който освен нобелов лауреат по икономика е и преподавател в Кълъмбия, част от Бръшляновата лига, казва ясно, че ако той бе грък щеше да каже "НЕ" на референдума. Той разбива на пух и прах една от митологичните тези, а именно, че с огромните си кредити гърците си били купили узо и са играли сиртаки, докато свършили парите, та видиш ли сега добрите кредитори са ощетени.

Истината, както обикновено, се оказва забулена в пелена от пропаганда. Всъщност, според Стиглиц, много малка част от тези 320 млрд. евро кредити са отишли за гръцкия народ. По голямата част са използвани за разплащане с частни банки кредитори, повечето от тях френски и немски. С други думи гърците са теглили заеми, с които всъщност са подкрепили банковите системи на богатите западноевропейски държави.

Пол Кругман пък, който освен нобелов лауреат по икономика е и преподавател в Принстън, също един от университетите в Бръшляновата лига, директно казва на Гърция да се готви за излизане от еврозоната. Според него проблемът е еврото, а не в Гърция. Защото, ако го нямаше еврото, а страната още работеше с драхми мерките за остеритет може би щяха да проработят, тъй като Гърция значително сви разходите си и повиши данъците си в последните години. Дупките на колана взеха да свършват, точно по рецептата на Тройката, но възходът така и не дойде.

Не дойде, защото икономиката на страната се срина. Кругман правилно ни напомня една азбучна истина - когато прилагаш политика на икономии, за да овладееш дефицита си без да влезеш в депресия, то обикновено това се съчетава с инфлация. С други думи валутата ти се обезценяваня, което прави износа по-конкурентноспособен. Това например стана в Канада през 90-те и в значителна степен в Исландия в по-близко време, припомня Кругман. Както се досещате обаче, когато Гърция е изкуствено закачена за еврото, което не може да се обезцени и да направи експорта на страната по-конкурентен, тогава цяла една страна се оказва хваната в колелото на хамстер.

Това казват нобеловите лауреати по икономика, които са и преподаватели в едни от най- престижните и добри университети в света. Сега, нали се сещате, че ако Джоузеф Стиглиц се казваше Георги Стиглецов, а Пол Кругман беше Поли Крумов, тогава какво щеше да се излее върху тях? Родните по-по-най експерти щяха тутакси да ги обявят за комунисти, рубладжии и антиевропейци. Щяха да им спретнат едно демократично линчуване на площада, а после да ги натоварят в посока някой демократичен концлагер.

Истината е, че гръцката криза е много по-многопластова и сложна от това, което ни се обяснява на нас. Да, гръцките правителства носят своята отговорност, но и не по-малка е отговорността на Запада. Това важи с особена сила за онези международни организации и държави, които реално не се борят да си върнат парите, а по-скоро искат да фалират Гърция, за да свалят Ципрас и СИРИЗА от власт.

Това е истинската битка, нека няма заблудени. За никакви заеми и кредити не става въпрос и това е лесно доказуемо. Разгледайте как работи МВФ и ще разберете, че кредиторите си искат парите обратно, за да могат отново да ги дадат на Гърция. Истинската цел тук е по най-недемократичния начин да бъде свалено едно правителство избрано по демократичен начин, като всичко това се реализира в името на демокрацията. Ципрас просто пречи на кредиторите, защото се грижи най-вече за интересите на народа си, а не единствено за интересите на кредиторите, както би им се искало на тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.07 2015 в 18:11

Пол Кругман също не е казал, че би гласувал мощно НЕ.

Вън руснаците от България!

05.07 2015 в 18:08

Какво казва комуниста:
"Джоузеф Стиглиц и Пол Кругман излязоха в един и същи ден, единият в „Гардиън“, другият в „Ню Йорк Таймс“, с де факто една и съща теза - гърците да кажат мощно "НЕ" на Тройката и ако трябва да са готови да напуснат еврозоната. "

И какво реално е казал Джоузеф Стиглиц:
"It is hard to advise Greeks how to vote on 5 July. Neither alternative – approval or rejection of the troika’s terms – will be easy, and both carry huge risks."

Лъже като дърт руснак!!!

05.07 2015 в 15:24

Какво ли да пиша, щом и непросветените се пишат за "СВЕТИЛА". Като сте толкова умни, къде преподавате икомомика? На всяка манджа мерудия, но най-неподходящата.

TIKVI.

05.07 2015 в 15:20

Какво ли да пиша, щом и непросветените се пишат за "СВЕТИЛА". Като сте толкова умни, къде преподавате икомомика? На всяка манджа мерудия, но най-неподходящата.

05.07 2015 в 15:19

Какво ли да пиша, щом и непросветените се пишат за "СВЕТИЛА". Като сте толкова умни, къде преподавате икомомика? На всяка манджа мерудия, но най-неподходящата.

04.07 2015 в 14:19

Баш отговорността си е на гръцките правителства, др-ю. Професорите хубаво отбелязват явни учебникарски факти, но съвсем пренебрегват факта, че Гърция се беше направила на ударена през 2001 и практически фалшифицирала дефицитите си, за да влезе в евро-зоната! Че Западът носи вина, носи (и сега ще си плати за нея), но че била поделена 50-50 трудно ще ни убедите! В края на краищата никой не им казва на гърците направо да „режет живо месо“, ами им казва „помощ срещу реформи“ - след като такива няма, следващата стъпка (разбира се, че ще) е да им заяви да заживеят според възможностите им! Гърците да не са богопомазани, че цяла останала Европа да е длъжна да й игра по свирката во веки!!!

04.07 2015 в 11:29

Toва червено тролче мислех, че само в руската тв7 го канят. Излагате се офнюз.

04.07 2015 в 00:32

Има едни такива статии, които се пишат специално, за да му се харесат на шефа...
А за Стиглиц и Кругман ще кажа само, че никога не е късно да станеш за резил.

03.07 2015 в 23:54

пеше, и последният комунист разбра, че Европа желае мързеливата гърция да напусне еврозоната. Какъв комунист си ти, щом не си го разбрал досега?

03.07 2015 в 22:36

Така, предполагам двамата са големи специалисти в областа на икономиката ,но аз не съм и може би на това се дължи това,че не мога да разбера някои от техните твърдения."Всъщност, според Стиглиц, много малка част от тези 320 млрд. евро кредити са отишли за гръцкия народ. По голямата част са използвани за разплащане с частни банки кредитори, повечето от тях френски и немски."
Нали няколко европейски държави изкупиха кредитите на Гърция от частните банки, опростиха им 100мрд. евро ,а останалият дълг беше преструктуиран в единичен такъв към ЕЦБ. За какво ми говори тогава този нобелов лауреат? Отделно отдавна са известни популистките харчове под формата на социални помощи: за жени без партньори, за шопинг терапи и какви ли не подигравки с препоръките на кредиторите. Да не говорим за огромния дял заетост в публичния сектор на фона на иначе ширещата се безработица в частния. И за това ли са виновни германците?! На гърците от години водещите им партии са само социалистически. А всички знаем ,че социалистическото управление генерира дългове и раздува публичният сектор и държавните харчове. Ама то за подкрепата на толкова много държавни чиновници трявба да си платиш. И така пари за инвестиции и подкрепа на частния сектор - ОХИ. После обвинявайте германците ,които ви спасиха от частните банки, които са си по-страшни от някаква си Тройка ,която 2 години си затваря очите пред наглостта на гръцкия Станишев(Ципрас). Добре де ,тея лощи нацисти ,ако толкова искаха да им разграбят богатата и развита икономика ,защо се бръкнаха със 100мрд ,а не им я разграбиха още тогава. Или защо не ги оставиха на частните банки, които нямаше да ги бавят. Ама социалистът тълкува всяка ситуация както дявола чете библията.