Борисов може да обича туризма, но трябва и да го разбира

Бранимир Ботев Последна промяна на 08 март 2017 в 12:56 4033 1

Бранимир Ботев е социолог, бивш зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, съветник в Българската академия на науките.

Прочетох приоритетите на ГЕРБ в туризма, които г-н Борисов разкрива пред медиите. В самия текст за туризма, развит на 3 страници няма нито една цифра или прогноза аргументирана със статистически данни, изобилства от клишетата и общите приказки, което показва слабия експертен потенциал, на тези които са подготвяли програмата в тази част. Всъщност единствените две цифри са поставени в подзаглавието, те са и лайтмотива в изказването на Борисов, но не са верни. Твърди се, че през 2016 г. България е посетена от над 8 млн. и 200 хил. чуждестранни туристи! Обаче НСИ твърди друго. Според НСИ през периода януари-декември 2016 г. България е посетена от 5 117 472 чужденци с цел почивка и ваканция и това го има черно на бяло на сайта и на сайта на Министерство на туризма. Всеки компютърно грамотен би могъл да го провери . 

Увеличението от над 3 млн. вероятно се е получило като към реалните чуждестранни туристи някой е прибавил тихо мълком и чужденците, които са посетили България с цел бизнес, официални срещи, гостуване на близки и познати, преминаващи без престой и др. Тези чуждестранни граждани преминали през територията на България, не са туристи,съгласно легалното определение на Световната организация по туризъм – ООН (UNWTO), не ползват туристически пакети и основните туристически услуги. Ще ни бъде много трудно да обясним в Брюксел и в Мадрид, където е седалището на UNWTO, как изведнъж чуждестранни туристи са скочили от 5 млн. на над 8 млн., още повече, че в съответните централи разполагат с реалните цифри.

Другата цифра посочена пак в подзаглавието и повторена във фейсбука на г-н Борисов, също е грешна! Твърди се, че туризмът ни бил донесъл 6.2 млрд. лв. приходи за 2016 г.? Обаче, World Travel & Tourism Council твърди, че през по-миналата, 2015 г. приносът на туризма за България е 10 млрд. 502 млн. лв. Какво излиза? Ако сравним данните от световните източници и тези цитирани в програмата на ГЕРБ излиза, че някъде между 2015 и 2016 г. се губят 4.3 млрд. лв. (Данните на WTTC за 2016 г. още не са публикувани). Възможно ли е за 1 година България да има спад от 4.3 млрд. лв. в туризма? Разбира се, че не! Действителният отговор трябва да се търси в посока сериозен сив сектор, неотчитане реалните приходи, „побългарена“ методика несъвпадаща с реалната методика използвана от UNWTO и WTTC и най-вече сериозна некомпетентност на хората подготвили раздела „Туризъм“ в програмата на ГЕРБ. Ако Ангелкова си беше направила труда да прочете Стратегията за устойчиво развитие на туризма 2014 – 2030 г. (приета МС 04.06.2014 г.) и приложенията към нея, както и годишните доклади на UNWTO и WTTC нямаше да подведе така началника си, пък и нямаше да се излагаме пред чужденците.

Понеже повече цифри в програмата няма, те няма и как повече да бъдат сбъркани. За сметка на това в програмата има „бисери“, които немога да не коментирам. Още в началото смело и бодро се заявява от името на ГЕРБ, че „Целта ни е утвърждаването на България, като целогодишна туристическа дестинация с качествен туристически продукт, развиваща всички видове туризъм и влизането ни в топ 5 на Югоизточна Европа“. Изумителна нелепост! В Югоизточна Европа има 9 страни развиващи туризъм (Словения, Хърватска, Събрия, Босна и Херцеговина, Албания, Македония, Гърция, Кипър, Румъния и България) като по обясними причини Турция не я броим. Значи какво излиза? От 9 страни в нашия район ние с всички сили се борим да влезем в първата петица. Все си мислех, че в ГЕРБ има по амбициозни хора с по-големи цели. Сега вече сериозно! България има всички природни дадености, културно-исторически артефакти и прекрасни професионалисти в туризма, за да бъде сред лидерите в Европа, а не да заявява срамежливо,че „влизането ни в топ 5 на Югоизточна Европа“ е цел и то на водещата политическа сила.

Не мога да не отбележа и т. 9 от програмата „Продължаване на борбата със сивата икономика и повишаване на качеството на туристическия продукт“. Две години бившият министър на туризма Ангелкова „тупкаше топката“, за да не въведе в действие системата ЕСТИ, която да отчита реалния брой нощувки в хотелите и реалния брой чужденци преминали през тях. Оставам на страна рисковете за националната сигурност (има си специализирани органи да се занимават), но всяка година бюджета губи около половин милиард лева от скрито ДДС и други данъци.

Цифрите са неумолими.

По данни на НСИ през 2016 г. в България реализираните нощувки от чужденци са 16 150 666 (16 млн. 150 хил. 666 нощувки). Броят на пренощувалите лица от чуждестранен произход в България е 3 386 932 души, пак по данни на НСИ!!!
Защо само около 3.4 млн. чуждестранни туристи са нощували в България за цяла година? Кой „вмъква“ в програмата на ГЕРБ цифрата 8.2 млн. души, изкарвайки ги всички чуждестранни туристи? Получава се разлика в милиони между програмата и отчета на НСИ. Тези милиони чуждестранни туристи в колите си ли спят или дремат по дискотеките на Слънчев бряг, че не ги хваща статистиката? Или проблемът е много по-елементарен и опира до въпроса, дали се регистрират всички туристи и нощувки, а и дали после се отчитат? Не би трябвало да съмняваме в НСИ, защото България е длъжна да спазва Регламент 692/2011 г. на ЕС. Очевадният проблем е в данните, които се подават и постъпват в НСИ. Разбираемо е нежеланието на редица хотелиери да отчитат реалния брой на нощуващите и на нощувките, но е недопустимо държавата да не упражнява контрол върху този ключов отрасъл и да не си прибира дължимите данъци. Тогава може би можем да помислим и за увеличаване на пенсиите и учителските заплати. Стана ясно, че с парите от спряната контрабанда неможем да ги компенсираме.

България като държава единствена в ЕС продължава да не прилага системата ЕСТИ. Впрочем системата ЕСТИ беше готова за внедряване още през 2015 г. Медиите са писали достатъчно по този въпрос. Работната група по нейното разработване и внедряване, която включва представители на ДАНС, МВР и др. беше подготвила всичко, дори експериментирахме с пилотно въвеждане на системата в 5 произволно избрани хотела и тя работеше прекрасно. Защо обаче и досега тя не е въведена, а с последното изменение на Закона за туризма беше направо скопена? Отговорът е еднозначно ясен за всички експерти и професионалисти в туризма.

Да се върнем на броя на нощувките. Преобладаващият брой организирани чуждестранни туристи идват в България със 7-, 10-, 14-дневни пакети. Елементарната сметка показва, че средния брой нощувки в България трябва да се движи между 50–70 млн. Хърватия с малко по-голям брой туристи от нас отчитат над 90 млн. нощувки, а ние 16 млн. Всеки може да си направи извода. Липсата на сериозен професионализъм и постоянно действаща система ЕСТИ във всички места за настаняване контрол и постоянно действащата система ЕСТИ е заменена в програмата на ГЕРБ с далеч по-екзотични мерки. Например предлага се въвеждането на туристическа полиция, „за да гарантираме имиджа на България като сигурна туристическа дестинация…“ В тази връзка имам въпрос. Няма ли да бъде още по-голяма гаранция за сигурността ни, ако пуснем между хотелите тежко въоръжени части с БТР-и, а на входовете на курортите да стоят танкове? Респектиращо, нали! Писалите програмата искат допълнителни правомощия за Туристически инспекторат, включително изземване на функции на КЗП и прехвърлянето им към Министерство на туризма!

Същевременно в ярък контраст с предлаганите рестриктивни мерки в Програмата т. 17 бодро пледира за намаляване на административната тежест за туристическия бизнес. Прекрасно пожелание, особено след като благодарение на титанични усилия на бившия министър Ангелкова, Закона за туризма надхвърли 250 страници, а подзаконовите му уредби са над 700 страници.

Свръхконтролът и свръхрегулацията в индустрия като туризма създава само корупционна среда и корупционни практики. Желанието за допълнително администриране по “нашенски“, а неприлагането водещия европейски и световен опит (в случая с ЕСТИ) може да доведе до сериозни проблеми в бранша. Държавата все още не може да определи кой да управлява туристическите атракции, публична държавна собственост. Продължава крещящият недостиг на бюджет за национална реклама и маркетинг (дори Македония и Албания ни изпревариха вече в това отношение). Има силен недостиг на кадри в отрасъла, съвсем недостатъчно се използва огромния потенциал, който България има в балнео и спа туризма на основата на минералните води, както и културно-историческия туризъм. Сериозните проблеми пред туризма ни са много, но за тях не се говори, а отчитаме кухи и неверни цифри като голям успех. Срамежливо се премълчава, че с ръста за 2016 г. компенсираме спада от 2015-та г., че всички съседни балкански страни без Турция имат по-висок ръст от нас. И вместо да се прехласваме по резултатите от последната година, добре е да знаем, че в световната класация на WTTC за развитието на туризма като индустрия България заема 72-ро място, а в 10-годишната прогноза до 2026 г. WTTC предвижда за България 82-ро място, т.е. спад с 10 места надолу. Тези факти трябва сериозно да ни накарат да се замислим, а политическите сили и правителства на България ясно да определят туризма сред приоритетните индустрии на България, така както са посочили от Българската академия на науките. В противен случай критичните прогнози на световните анализатори по отношение на нашия туризъм ще се сбъднат. Несигурната ситуация и терористичните заплахи в Египет, Тунис и Турция принудиха туроператорите да прехвърлят туристите си към България, но ние трябва да направим необходимото да ги задържим и увеличим през следващите години. А засега имам чувството, че благодарение на опита и професионализма си туристическият отрасъл се справя въпреки „усилията“ на новосъздаденото Министерство на туризма, а не с негова помощ. Дано да греша!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X