Проф. Недялка Видева: Броят на студентите в СУ "Св. Климент Охридски"

Проф. Недялка Видева 01 ноември 2013 в 03:52 18055 14

Окупираната сграда на Ректората
Окупираната сграда на Ректората

Оказа се, че е трудна работа да се открие информация за броя на студентите в Софийски университет. Мисля, че вина за това нямат членовете на Ректорския съвет. Когато заместник-ректорите са представяли отчетите за дейността си пред Общото събрание на Университета, проведено на 16 януари 2013 година, сигурна съм, че и през ум не им минавало колко актуален в края на октомври ще бъде въпросът „Колко студенти има Софийският университет?“ Благодарение на миналия ми административен опит знам, че в този момент никой не може да отговори с абсолютна точност на този въпрос. Сега се обобщават резултатите от кандидат-магистърската кампания за учебната 2013-2014 година. Затова, като използвам данните от миналата година и план-приема за тази учебна година, ще се опитам да отговоря, макар и не с абсолютна точност, на този, даващ основания за една от основните спекулации – 10, 20.., 600 студента пречат на 25 000.., 250 000 студенти да учат, въпрос.

В отчетния доклад на ректора четем: „Към момента обучаваните български студенти в Университета са 22 713 в редовната и задочната форма, от които 17 000 в образователно-квалификационните степени „Бакалавър“ и „Магистър“ след средно образование и 5 700 в магистърските програми. Броят на обучаваните към момента чуждестранни студенти в двете образователно-квалификационни степени общо е 1055 от 52 държави.“ Важно е да знаем е колко от тези студенти са засегнати от окупацията на Ректората. След сложни изчисления стигнах до числото 6200. Не всички знаят, че в Ректората учат само част от факултетите – ЮФ, ГГФ, ИФ, ФСлФ и някои от специалностите на ФКНФ и ФФ. Например, студентите от специалностите философия и психология имат част от часовете си и в кампус „Изток“. Това число, разбира се, е приблизително. В неговата основа стои числото на записалите се студенти за учебната 2012-2013 година. Знаем, че след първата година студентите намаляват поради различни причини. Затова със сигурност реално „окупацията“ засяга не повече от 5000. Част от тях със сигурност са сред студентите, които протестират – те излизат с лицата, имената и специалностите си, затова и ги виждам (за разлика от онези зад черните очила, без имена и специалности, които тръгнаха „да освобождават“ Ректората).

Нека да престанат спекулациите! Протестът не нарушава правата на 250 000. Ако някои от студентите, които имат занятия в Ректората, смятат, че правото им да учат е накърнено, нека, след като приключат събитията, да предложат Общото събрание на Университета да промени Правилника в частта Задължения на студента:

Чл. 135. – „ Всеки студент в Университета е длъжен:

1. да присъства редовно и да участва активно в задължителните форми на учебни занятия съгласно учебния план и учебните програми“ като конкретизира „задължителните форми“ и допустимите санкции при неизпълнението на това задължение. Сега то е оставено на свободната воля на преподавателя. А подобна поправка би му помогнала наистина справедливо да оценява упражняването на това право и неизпълнението на произтичащото от него задължения.

----------

Проф. Недялка Видева е бивш зам.-ректор на СУ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!