Държавата е в съзнание, но управляващите са в без-съзнание

OFFNews 23 август 2013 в 18:05 12240 18

Проф. Недялка Видева. Снимката е направена от проф. Цочо Бояджиев
Проф. Недялка Видева. Снимката е направена от проф. Цочо Бояджиев

Проф. Недялка Видева,

преподавател по етика в СУ "Св. Кл. Охридски"

Следя внимателно изявите на протестиращите срещу протестиращите против правителството на Орешарски. Мислех, че вече казаха и показаха всичките си основания да подкрепят кабинета на тройната коалиция – от увеличението на парите за майките, през увеличението на парите за децата-инвалиди до увеличението на енергийните помощи и намалението цената на тока. Мислех, че с нищо не могат да ме изненадат. Дори и с това, че тръгнаха из градовете на страната, дори и с това, че първото населено място, което избраха бе Нова Загора, защото аз помня, че „…Мъглиж беше пръв, Стара и Нова Загора…“ (там съм дълбоките корени на партията, която ги организира).

Но не би – изненадаха ме! На организираното събиране в Нова Загора възрастен господин обясни на интервюиращия го репортер, че поддържа правителството на Орешарски, защото от осем години в България не е имало толкова добра реколта от пшеница и затова се чуди какво искат протестиращите в София.

Стреснах се. Макар и да живея в София аз знам, че пшеницата се сее през есента (а дори и да не го знаех, земеделците ни казаха, че искат предварително европейските си субсидии, защото им трябват, за да засеят наесен). Тогава, как благодарение на Орешарски имаме рекордна реколта – означава ли това, че ако продължим да работим под неговото мъдро ръководство, всеки два месеца ще жънем рекордни добиви?! Тогава зърнопроизводителите ще получават 6 пъти в годината европейски субсидии, 6 пъти ще актуализираме бюджета, за да ги подпомагаме. Тук, разбира се, има малък проблем – те искат субсидиите и когато реколтата е много лоша, и когато реколтата е много добра. Но другарят Орешарски е изявен експерт и не се съмнявам, че мъдро ще го разреши.

Докато мислех дали не греша и не е ли време да престана да протестирам и да преча на хората да си вършат работата, се появи изказването на другарката Мая Манолова: „Много хора успяха да спечелят достатъчно пари, за да отидат на море. Тази временна заетост сваля някои ангажименти от социалния министър. Казвам това, колкото на шега, толкова и наистина. Едни пари откраднати от хората се връщат при тях…”. Всъщност, оказа се, че не трябва да се колебая и да спирам да протестирам. Така хем подпомагам изпълнението на поетите от правителството ангажименти за намаляване на безработицата, хем се боря срещу олигархията като финансово я обезсилвам. Чудя се само защо другарката Манолова не обясни на контрапротестиращите, че ако се включат в тази формата на временна заетост, те също ще подпомогнат правителството при изпълнението на започната реформа в пенсионната сфера и разрешаването на финансовите затруднения на НОИ като се върнат в редиците на работническата класа.

И докато продължавам да се чудя, ме сепна въпросът на проф. Янакиев, зададен по друг повод: „Дали си дадоха сметка какъв абсурд сътворяват?“.

Отговорът на управляващите е ясен: „… държавата е в съзнание и в отговорност…“ – даде го министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева (Опитах се да разбера къде е завършила българска филология и се е научила така витиевато да се изразява, но нейната професионална автобиография е свалена от сайта на Института по български език към БАН).

Мисля, че моят отговор е също толкова категоричен – държавата може и да е в съзнание, но управляващите и подкрепящите ги са в без-съзнание. Само така мога да си обясня безумията, които говорят и, още по-страшно, правят.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!