Quantcast

Държавата е в съзнание, но управляващите са в без-съзнание

Последна промяна на 23 август 2013 в 18:05 11297 18

Проф. Недялка Видева. Снимката е направена от проф. Цочо Бояджиев
Проф. Недялка Видева. Снимката е направена от проф. Цочо Бояджиев

Проф. Недялка Видева,

преподавател по етика в СУ "Св. Кл. Охридски"

Следя внимателно изявите на протестиращите срещу протестиращите против правителството на Орешарски. Мислех, че вече казаха и показаха всичките си основания да подкрепят кабинета на тройната коалиция – от увеличението на парите за майките, през увеличението на парите за децата-инвалиди до увеличението на енергийните помощи и намалението цената на тока. Мислех, че с нищо не могат да ме изненадат. Дори и с това, че тръгнаха из градовете на страната, дори и с това, че първото населено място, което избраха бе Нова Загора, защото аз помня, че „…Мъглиж беше пръв, Стара и Нова Загора…“ (там съм дълбоките корени на партията, която ги организира).

Но не би – изненадаха ме! На организираното събиране в Нова Загора възрастен господин обясни на интервюиращия го репортер, че поддържа правителството на Орешарски, защото от осем години в България не е имало толкова добра реколта от пшеница и затова се чуди какво искат протестиращите в София.

Стреснах се. Макар и да живея в София аз знам, че пшеницата се сее през есента (а дори и да не го знаех, земеделците ни казаха, че искат предварително европейските си субсидии, защото им трябват, за да засеят наесен). Тогава, как благодарение на Орешарски имаме рекордна реколта – означава ли това, че ако продължим да работим под неговото мъдро ръководство, всеки два месеца ще жънем рекордни добиви?! Тогава зърнопроизводителите ще получават 6 пъти в годината европейски субсидии, 6 пъти ще актуализираме бюджета, за да ги подпомагаме. Тук, разбира се, има малък проблем – те искат субсидиите и когато реколтата е много лоша, и когато реколтата е много добра. Но другарят Орешарски е изявен експерт и не се съмнявам, че мъдро ще го разреши.

Докато мислех дали не греша и не е ли време да престана да протестирам и да преча на хората да си вършат работата, се появи изказването на другарката Мая Манолова: „Много хора успяха да спечелят достатъчно пари, за да отидат на море. Тази временна заетост сваля някои ангажименти от социалния министър. Казвам това, колкото на шега, толкова и наистина. Едни пари откраднати от хората се връщат при тях…”. Всъщност, оказа се, че не трябва да се колебая и да спирам да протестирам. Така хем подпомагам изпълнението на поетите от правителството ангажименти за намаляване на безработицата, хем се боря срещу олигархията като финансово я обезсилвам. Чудя се само защо другарката Манолова не обясни на контрапротестиращите, че ако се включат в тази формата на временна заетост, те също ще подпомогнат правителството при изпълнението на започната реформа в пенсионната сфера и разрешаването на финансовите затруднения на НОИ като се върнат в редиците на работническата класа.

И докато продължавам да се чудя, ме сепна въпросът на проф. Янакиев, зададен по друг повод: „Дали си дадоха сметка какъв абсурд сътворяват?“.

Отговорът на управляващите е ясен: „… държавата е в съзнание и в отговорност…“ – даде го министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева (Опитах се да разбера къде е завършила българска филология и се е научила така витиевато да се изразява, но нейната професионална автобиография е свалена от сайта на Института по български език към БАН).

Мисля, че моят отговор е също толкова категоричен – държавата може и да е в съзнание, но управляващите и подкрепящите ги са в без-съзнание. Само така мога да си обясня безумията, които говорят и, още по-страшно, правят.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.12 2013 в 10:43

Това е най-гадната преподавателка в университета. При нея без връзки и пари изпита не се взема! Затова и оценките при нея са или 2-ки или 6-ци - ясно е на кого.

10.09 2013 в 22:27

Проф. Н. Видева,
Искреното ми уважение към Вас, като ваш студент, но тези протести (както и нашите- февруарски) не направиха нищо повече от това да бъдат “протести до време”. Пилеене по улиците, пилеене на парите. Жалкото е, че тези пари, които трябва да отидат у бедните, гладни хора, в нещастния Български народ, отиват в усти като тези на политиците. И дори парите раздадени по протестите, не могат да изхранят народа ни. Обречени сме на непрекъсната подмяна, докато желаем промяна. Избираме все едни и същи пионки на БКП и разни октоподи- кукловоди. Държавата отдавна не е държава. Така че някак си изречението “държавата отдавна е в съзнание и отговорност”, си противоречи. Държавата, истинската държава поне създава работни места на децата си, осигурява им добро образование, грижи се за това. А ние, днешните деца на Майка България сме принудени да работим, за да живеем, да работим, за да учим.
Простете ми проф. Н. Видева,
Но ми е тъжно – до къде успяхме да докараме България. Всички ние- глупави хора, които, когато гласуват за някого и го вкарват в Народното събрание, никога не се интересуват от това какво е неговото минало…

Поздрави!

26.08 2013 в 16:16

Съжалявам, но не споделям принципи от рода: "Ако не искате да има просяци по улиците, хвърляйте отрова в кофите за боклук!" Вашето мнение е точно такова, а също илюстрира до голяма степен и морала на авторката - преподавател по етика?! Солидарността и емпатията не е ангажимент само на богатите държави и развитите икономики (въпреки, че България преди Борисов беше считана за развита и цивилизована държава поне според показателя БВП на глава от населението. Жалко е,че има хора които мислят като вас. Само да ви напомня, че приматите са се превърнали в homo sapiens, когато са решили да не изядат болните и слаби свои роднини, а да им дадат от собствената си храна за да оцелеят. Хора с вашите етични ценности предпочитат да пият шампанско в Южна Франция по 250 евро бутилката, докато работниците им копаят не осигурени и без застаховки в мините в България. Пресен пример отпреди месец. Колкото до "глупостите ... на Манолова, Орешарски, Миков, Кутев, Бисеров, Монов, Вигенин" - евтина пропаганда... за съжаление или не, правителството е избрано след демократични избори и е абсолютно законно и легитимно, колкото и да не се харесва това на част от загубилите властта. Не знам как си представяте възмездието за провеждания 3 години геноцид от малограмотни мутри с остригани темета и ниски чела, които не обичат да четат, но обичат да ритат и да се "возят" със самолет. Как си представяте да пуснат кокала хората на Вальо Танов, Пашата и на останалия антураж на ген. Борисов?! Естествено, че ще има протести и вувузели... независимо какви са ценностите и целите на всеки един протестиращ, те наливат вода в мелницата на мутрите, за чието управление доц. Пламен Митев каза преди година "Истината е, че днешна България не е държавата, за която мечтаеха и се бореха предците ни – вашите и нашите бащи и деди."

26.08 2013 в 14:57

Извинете, че се намесвам, г-н Боев, но и вие не сте прав. Заслугата не е и на протестиращите февруари месец. Тяхна заслуга е свалянето на правителството на Бойко Борисов, който, изглежда, имаше повече достойнство от тези сега. Ако времето е благоприятно и реколтата ще е хубава. И без субсидии е имало добри реколти. А толкова безумни изказвания май досега не е имало и то от хора, заемащи високи държавни постове. Дори на Бойко Борисов глупостите бледнеят пред тези на Манолова, Орешарски, Миков, Кутев, Бисеров, Монов, Вигенин и кой ли още не. Аз не съм професор, но протестирам, защото работя и не искам данъците ми да отиват за социално подпомагане на мързеливци и неграмотни (и то по тяхно желание са необразовани) или за изплащане на дългове. Да се научат да работят, а не да се раждат социално слаби. Аз като прост инженер мисля, че социална политика може да води само богата държава с високо развита икономика. Със заеми, но без икономика, не се води социална политика.

26.08 2013 в 10:43

Аз пък внимателно следя изявите на проф. Недялка Видева. В предишни материали мисля, че се представяше като професор по етика, а сега е професор - преподавател по етика. Малка разлика, но винаги съм се учудвал как може да превърнеш философията в работа, да се събудиш и да отидеш да "работиш" етика. Както казва един популярен теолог "подобни философи щяха да ходят даже с бели престилки, ако знаеха, че ще им мине номера". Учудвал съм се по същия начин както професорката се учудва, когато е решила да "спори" задочно с един възрастен човек от село, който се радва, че тази година реколтата е добра (явно това е нивото на професорката). Вярно е, че се сее през есента, но за да е добра реколтата се вършат и редица дейности през останалата част от годината. Далеч съм от мисълта, че заслугата за реколтата е на сегашното правителство, но със сигурност не е и на предишното г-жо професор. ;) Заслугата е на тези, които протестираха през зимата и по този начин накараха тогавашния министър Дянков да вземе заем от 800 милиона за да си изплати задължението към земеделските производители, в противен случай сега щяхме да ядем ниския дефицит на Дянков. Колкото до етиката на професора, спомням си как се опитваше да изкара блокирането на Народното събрание и аргументите на паветата допустими в контекста на някаква етична рамка. Не знам какво философствате по цял ден, според мен просто се навивате да пишете каквото ви кажат срещу определен хонорар. Преди 2000 години цената се е въртяла около 30 сребърника.

25.08 2013 в 01:41

просто се чудех... абе не е ли добре от време на време в политиката да има етика? ей така, за кадем. значи проф. Видева някак на място се изказва. не мисУиш Уи?

25.08 2013 в 00:18

Чудесен памфлет. Браво на авторката Проф. Недялка Видева.

24.08 2013 в 14:26

Проф. Н. В., "Мудриятъ по много казва кога помълчава, а не кога безумниятъ бълнува". Но това не се учи в Етиката, а явно други отвлечени човешки отношения, които ни докараха до сегашния хал - най-гръмогласна да е простотията, вместо да е завряна в миша дупка!

24.08 2013 в 13:53

"Там има една критична маса от възрастни хора, които са абсолютно убедени, че всички други са идиоти и те са единствените, които знаят кое е правилно и кое не. "

Аз знам за една друга критична маса от "млади, умни и красиви" хора, които също така са абсолютно убедени, че всички други са идиоти (комунисти) и те са единствените, които знаят кое е правилно и кое не. Не само са убедени, ами дори имат нахалството да го натрапват на останалите до степен на войствена нетолерантност. Докога бе, братя?

24.08 2013 в 10:12

Zad nicka prof Petrov se krie viden stolichen gei.Ne che
ima neshto losho,no zashto se krie?