Право на отговор: Винаги носете маски там, където имат ефект

Радомир Славчов 22 октомври 2020 в 18:37 6402 0

Снимка Архив

Помагат или вредят маските се оказа тема, която предизвиква спорове дори сред специалистите. Днес публикувахме позицията на д-р Сергей Иванов, който в отговор на аргументите на д-р Радомир Славчов в полза на носенето на маски, възрази, че маските не трябва да се носят постоянно, за да не си причиним това, от което се пазим.

Какви са контрааргументите на д-р Славчов

В общи линии съм съгласен с отговора на д-р Иванов; като изключим острото заглавие, втората му статия не противоречи а по-скоро допълва моите доводи. Нека коригирам някои малки неточности:

Относно това, че маските филтрират само част от вдишвания въздух – N95, при правилно поставяне, има коефициент на задържане 20, доказано в литературата включително с вирусни частици подобни на COVID. Хирургичните маски имат коефициент на задържане около 2 (заради по-малка конвекция а не от филтрационен ефект, и стойността варира значително). В среда с нисък вирусен товар, дори хирургична маска е от полза защото намалява риска от разпространение четири пъти. Друг е въпросът, че един плътен чист шал на лицето вероятно ще свърши същата работа.

Моята картинна илюстрация с “един вирус” е, разбира се, невярно допускане - все пак дискусията ни е за публика от неспециалисти. Това не променя простата връзка [риск от инфекция] = 1/[фактор на задържане]^2 в среда с нисък вирусен товар. Особено важен е квадратът – дори минимални средства за филтриране имат значителен ефект.

Напълно съм съгласен, че маска в слънчев ден на полупразна улица е излишна, и че маска в болнична стая е безполезна. Но е добре документирано и д-р Иванов едва ли ще отрече, че средствата за публичен транспорт, супермаркетите и футболните мачове са отлично място за разпространение на вируса. Именно в такава среда ползата от маските е значителна.

И да, маската трябва да се ползва там, където е от полза.

За протестите мога да отговоря, че няма данни маските, които всички там носят, да са навредили на здравето на протестиращите.

Накрая, за вредата от постоянно носене и от неправилното използване на маски подкрепям д р Иванов напълно.

Дано дискусията ни да е била полезна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови