Не носете маски постоянно, за да не си причините това, от което искате да се опазите!

Д-р Сергей Иванов 22 октомври 2020 в 12:02 134915 8

Оценявам цивилизованата дискусия, която подхваща г-н Славчов, и затова ще се включа. Той изчислява вероятността, с която носенето на маски намалява вдишването на вируса. Без съмнение сметките на г-н Славчов са верни, но той въпреки това не е прав. Накратко ще опитам да обясня защо:

• Маските, независимо дали са от плат, хирургични или N95, филтрират само част от вдишвания въздух. Останалото минава около процепите и тази част всъщност е доста значителна, непропорционално голяма в сравнение с тяхната площ. Г-н Славчов трябва да преизчисли коефициента на задържане.

• Допускането "един вирус – заразяване" не е вярно. Съществува понятието инфекциозна доза. Накратко казано, то показва колко вирусни/бактериални частици, вдишани за определено време при стандартизирани условия водят до заболяване на човека. Бройката зависи от много фактори – кой е вирусът/щамът, условията на външната среда, възрастта/полът и здравословно състояние на гостоприемника и др. При всички случаи става въпрос за хиляди вируси и не е лесно за достигане. Например, значителен процент от роднините на заболелите остават здрави въпреки постоянния контакт със заразоносителите и липсата на предпазни мерки. Ако в болниците инфекциозната доза във въздуха може да се достигне, то в околната среда това е невъзможно. Тук не може да се калкулира натрупване с времето, защото попадайки върху лигавиците, вирусите веднага са подложени на атака от неспецифични компоненти на имунната система и малкият брой не дава шанс да осъществят проникване в целевите клетки.

• Нека отново да напиша – не съм запознат да има изследване, където да е изолиран способен да инфектира коронавирус от въздух на улицата, а да не говорим за паркове и планини. Съответно няма как човек да поеме необходимата за заразяване инфекциозна доза. Всякакви сметки за задържане от маски тук са излишни.

• Нека да приемем хипотетична ситуация. Разминавате се с болен човек и на теория може да поемете част от издишания от него коронавирус или грип. Ако предаването става толкова лесно, то за броени дни би трябвало всеки човек в съответния град да е заразен, с изключение на заключените и без никакви контакти с други хора. Няма никакви доказателства, които да подкрепят горната хипотеза. Носенето на маски няма как да ограничи процес, който е практически невъзможен.

• Защо коронавирусите не се съхраняват във въздуха навън? Няколко пояснения. Вирусите нямат крила и не могат да летят. Те се задържат във фините капчици, които изхвърляме от дробовете, когато кашляме. В околната среда тези капки веднага, за секунди, се поемат от вятъра и въздушните течения и се разпръскват или полепват по повърхностите. Едновременно слънцето, температурата, озонът и кислородът, бактериите атакуват и убиват вирусите. Затова дори когато навън остават следи от коронавируси, те изключително рядко са „живи“, а и никак не могат да достигнат инфекциозната доза, необходима за развитие на болестта. От тук следва поне едно необходимо заключение – всички дезинфекции на околната среда, проведени от загрижени кметове, са безсмислени. Майката природа се грижи сама да убие коронавирусите; пръскайки пари за самолет, цистерна или, ако искате, магаре, загрижените бюрократи само имитират дейност. По-добре е да измият улицата с вода и да изринат боклуците.

• Масовите мероприятия на открито, при които хора с часове се намират в много близък контакт, може да са изключение, но това не е проучвано! В България хора протестират от 100 дни и всяка вечер са в съседство, но сведения за повишена заболеваемост при тях няма.

• Отделна тема са закритите помещения – офиси, магазини, цехове. Там циркулацията и преживяемостта на вирусите зависят от много фактори. В общия случай по-рискови са модерните офиси с централна климатична инсталация, стандартно рядко почиствана. Широко отворените прозорци са най-добрата процедура за прочистване от вирусите.

• В предишната публикация не споменах за рисковете от носенето на маски. При дълготрайна употреба от двете страни на маските се концентрират вируси и бактерии. Ако без маска вие вдишвате по 1 вирус на минута, с който имунната защита на лигавицата се справя, то за един час теоретично натрупвате 60 вируса от външната страна на маската. Хората, дори когато са наясно с рисковете, постоянно опипват и наместват маските, особено когато са в движение. При всяко посягане към маската има риск чрез докосване да прехвърлите концентрираните вируси по лигавиците, кожата или други повърхности. Представете си какво става за 30 дена, ако имате маска 8 часа на ден! На практика, носейки постоянно маска, вие може да концентрирате и после да поемате огромно количество микроорганизми от всякакви видове. Това ли искате?

• Друг риск е, че хората с маски често придобиват фалшиво чувство за сигурност и пренебрегват хигиената.

• Г-н Славчов правилно отбелязва, че добрите маски водят до затруднения в дишането. Ако е за 1 час на ден, едва ли ще е проблем. Ако носите маската по 8 часа, недостигът на кислород може да доведе до здравословни проблеми или да активира хронични болести. Затрудненото дишане е стрес за организма, който води до срив на имунната система, и съответно ставате по-уязвими за всички инфекциозни заболявания. Моля, не носете маски постоянно, за да не си причините това, от което искате да се опазите!

Разбирам, че страхът от вируса и указанията на властите са мощен стимул. От обикновените платнени или хирургически маски има минимална полза, когато се намирате в затворени помещения с предполагаемо наличие на заразоносители. Във външни условия обаче носенето на маски е безсмислено, а дълготрайната употреба може да доведе до здравословни проблеми, вместо да предпази от такива. Помислете върху аргументите изложени в тази статия!

Заглавието е на редакцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

8

Диди

22.10 2020 в 17:34

Много точно и аргументирано. Не мисля, че маските имат толкова силно влияние върху интензитета на заразата. Просто това се очакваше и във всички математически модели бе заложено рязкото нарастване на броя на заразените. С този вирус вероятно така ще продължи дълго време, може би години, докато поне половината население на света не го "хване". Устойчивите хора по някакъв свой механизъм се защитават. Може би някой ден и това ще се изясни и влезе в помощ на медицината. А що се отнася до маските единствената мотивация за носенето им трябва да бъде "контактите с множество хора" - магазини, зали с народ улични сбирки и подобни. Във всички останали случаи те са вредни, особено за хора с нашенски манталитет, де всичко обръщат в формалност без влагане и на капка мисъл.

3092

7

hristohh

22.10 2020 в 16:23

Ето ви нагледен материал какво правят маските:

https://www.youtube.com/watch?v=DNeYfUTA11s&feature=emb_logo

Автори на изследването:
- C Raina MacIntyre, Professor of Global Biosecurity, NHMRC Principal Research Fellow, Head, Biosecurity Program, Kirby Institute, UNSW;
- Abrar Ahmad Chughtai, Epidemiologist, UNSW;
- Charitha de Silva, Lecturer, UNSW;
- Con Doolan, Professor, School of Mechanical and Manufacturing Engineering, UNSW;
- Prateek Bahl, PhD Candidate, School of Mechanical and Manufacturing Engineering, UNSW, and;
- Shovon Bhattacharjee, PhD Candidate, The Kirby Institute, UNSW

3092

6

hristohh

22.10 2020 в 16:17

Никой, никога не е казвал да се носи една и съща маска по 8 часа. Маските се сменят. И когато се налага, човек носи в себе си по няколко.

4000

5

Ivo Ivanov23

22.10 2020 в 15:54

Има логика , постоянното носене по-скоро ще докара бактерии, а няма да помогне.

3092

4

hristohh

22.10 2020 в 14:53

От написаното от г-н Иванов ми става ясно, че всички лекари, работещи в операционна, страдат от хроничен недостиг на кислород. Нищо, че двама видни пулмолози са на друго мнение. Те от бял дроб и кислород не разбират.

За мача в Бергамо, онзи прословутият, има епидемиологични проучвания относно последствията от него. Това по повод за невъзможността да се заразиш на открито. Тук отново да напомня, че двама пулмолози, които нищо не разбират от бял дроб и респираторни инфекции, имат различно мнение по въпроса за заразяването на открито, многократно изказвано в интервюта и статии.

Г-н Иванов е прав за постоянното пипане на маските. Но пък не се ли каза, че маските вървят заедно с дезинфекция на ръцете?

12221

3

bls

22.10 2020 в 13:38

Съгласен съм с Хуан, че двете мнения се допълват, като всякакви крайности са неуместни и неправилни. Отровата винаги е в дозата в крайна сметка като и най-правилната мярка ако се предозира става вредна.

12362

2

Хуан

22.10 2020 в 12:48

Бих казал, две чудесно аргументирани мнения - и на д-р Иванов, и на г-н Игнатов. Нека всеки сам да прецени за себе си. Мисля, че погледнато от различен ъгъл двете се допълват в известна степен, а именно при ползите от носене на маска на закрито - по правилен начин и за определен период от време. Точно такъв дебат ми липсваше в цялата истерия. Винаги канят само едната страна (не ми е ясно защо), но никой не събира представителите на двете гледни точки за да представят в спор своите научни аргументи и да дебатират по конкретни теми.

2400

1

Андрешко

22.10 2020 в 12:35

Браво, едно чудесно аргументирано мнение