OffNews.bg

Разцепление сред клира на църквата след касирането на вота за Сливенски митрополит

Касирането на епархийския избор на Сливенски митрополит стана причина за разцепление сред високите върхове на БПЦ. Това доведе до протест на духовници и миряни пред Сливенската митрополия в знак на несъгласие с решението на Светия синод.

Синодът одобри приемането на наредба, която да уреди нови правила за провеждането на избор, защото той е бил поставен в ситуация на "предпоставен избор, което не може да бъде определено другояче, освен като недопустима интервенция и разрушаване на йерархичния ред в църквата", написаха до Негово светейшество патриарх Неофит и до Синода осем митрополити. 

До ситуацията се стигна след кончината на митрополит Йоаникий.

Днес Пловдивският митрополит Николай, обяви, че е бил подведен да подкрепи касирането на избора, но вече е променил мнението си. А по-рано през деня Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и врачанският митрополит Григорий излязоха със съвместно обръщение, с което оттеглиха подписите си под решението на Св. Синод да промени правилата за избор на Сливенски митрополит. 

Ето какво написа митрополит Николай:

В пълно съгласие с думите на моите събратя и съслужители в Христа, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий, че „грижата за нашия общ дом – Църквата, е първостепенна задача и дълг на всички нас, архиереи, честното свещенство и вярващ народ.

В това служение, в стремежа си да служим на Църквата, ние като човеци несъмнено допускаме несъвършенства, пропуски и грешки.“
Бързам да споделя, че да, истинни са техните думи и несъмнено грижата за Църквата е първостепенна задача, особено за архипастирите. Именно поради грижа за Църквата, и по-конкретно за избора на Сливенски митрополит, ние членовете на Св. Синод изслушахме и приехме доклада на управляващия овдовялата Сливенска епархия митрополит Йоан и касирахме епархийския избор, състоял се в гр. Сливен на 18.02.2024г., както е известно.

Заявявам с дълбоко съжаление, че и аз, както сподели и Ловчанския митрополит Гавриил, се доверихме на доклада на митрополит Йоан и прибързано гласувах „ЗА“ касирането на епархийския избор и прося прошка за допуснатата от мен грешка.

В свое писмо до мен Митрополит Йоан, предлага през месец април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето защо, заявавам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Св. Синод в заседанието си на 12.03.2024 г. да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24.02.2024 г.

С оглед на неоспоримия факт, че епархийският избор, на който са избрани двамата епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, се оказва редовно проведен, съгласно Устава на БПЦ-БП, и за да се „уталожат страстите и се въдвори мирът в родната ни Църква“, предлагам на Св. Синод да бъде утвърден и обявен за редовен Епархийския избор, състоял се на 18.02.24 г. в гр. Сливен, като на 13.03.2024 г. между двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноническия избор за Сливенски митрополит.

С обич в Христа

+ Пловдивски митрополит Николай