Quantcast

Шаламанов: Прокуратурата ще каже има ли саботаж в Горни Лом

OFFNews Последна промяна на 08 октомври 2014 в 08:47 1765 2

Велизар Шаламанов

Прокуратурата ще разследва и установи кой е виновен за взрива на завода в Горни Лом и има ли е саботаж.

Това обяви пред БНТ служебният военен министър Велизар Шаламанов.

Собственикът на завода в Горни лом - Валери Митков, обяви вчера, че взривът е саботаж. При инцидента преди седмица загинаха 15 души, сред които и синът на Митков - Емил.

„Ние реагирахме изключително бързо в Горни Лом, предоставяйки специализирана техника и специалисти. Що се отнася до издаването на лиценза и контрола - аз съм категоричен, че трябва да има по-чести проверки, а решенията да могат да бъдат следени, като при натрупването на нарушения, да се действа по определен начин", обяви Шаламанов.

Според него, ако има саботаж, това би било много сериозен пробив в националната сигурност и добави, че ако в цеха е липсвал контрол, подобни трагедии са възможни.

„Когато става въпрос за такъв тип рискови дейности, съществуващият към момент механизъм не е адекватен. Наложените мерки и направените стъпки не могат да се проследяват. Ще предложа на следващия министър сериозни промени с цел подобряване на качеството на управление в сферата на сигурността. Доброто управление има място във всички области, включително и при утилизацията", каза още военният министър.

Той коментира още, че техниката в българската армия, в основната си част, е от времето на Варшавския договор.

"Това прави нашите въоръжени сили крайно неефективни и когато участваме в европейски мисии, ние очакваме солидарност от колегите ни, така че да бъдем ефективни". Така министърът отговори на въпрос за модернизацията на българската армия.

На въпрос за "Ислямска държава" Шаламанов заяви, че ако български граждани участват в действията на организация, те биха застрашили сигурността на страната ни, ако се завърнат у нас. "Териториалната близост също е опасна, но към този момент няма пряка военна заплаха", смята Шаламанов.За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.10 2014 в 17:19

Аз не знам, има място да се питаме, кой е виновен?
Както винаги, виновни ще са загиналите, а живите виновници пак ще се измъкнат безнаказано. Ние нямаме държава вече, те управляващите на държавници седнали да се правят.

08.10 2014 в 11:23

Ще има да чакаме резултати от прокуратурата, ще проточат няколко годинки, докато се забрави случая и до там