Прокуратурата: Шофьорът е бил убит. Трима са арестувани за линча на пътя в село Прилеп

OFFNews 29 август 2023 в 08:03 7164 0

Снимка БГНЕС

Трима души са задържани към момента за линча на шофьора в село Прилеп в понеделник следобед, съобщи директорът на ОДМВР в Бургас ст. комисар Емил Павлов. 57-годишният мъж стана жертва на саморазправа в Ришкия проход, след като малко по-рано прегази на пътя 6-годишно момченце, излязло на пътното платно. Водачът е бил убит, потвърди прокуратурата, очаква се да бъде повдигнато и обвинение за убийството.

Първоначално след инцидента полицията задържа седем души, но четирима от тях са били разпитани като свидетели и впоследствие освободени.

"За трите лица, които продължават да бъдат задържани и към момента има данни, че са съпричастни към смъртта на шофьора на тежкотоварния автомобил“, допълни Павлов в сутрешния ефир на БНТ.

Точната причина за смъртта на шофьора ще стане ясна след приключване на съдебно-медицинската експертиза. По тялото на жертвата има следи от нанесени удари, както и една прободна рана в областта на подбедрицата.

Арестувани са бащата, вуйчото и дядото на детето, станало жертва на пътен инцидент с участието на линчувания впоследствие шофьор на камион. По думите на ст. комисар Емил Павлов единият от задържаните е с криминални прояви и вече е осъждан.

Полицейският шеф обяви, че в село Прилеп и община Сунгурларе има засилено полицейско присъствие, което ще продължи, за да не се стигне до напрежение, но като цяло и вчера и днес напрежение нямало.

От прокуратурата заявиха, че от вчера се работи интензивно по случая в Прилеп.

"Локализиран е кръг от лица, за които се счита, че е налице възможна съпричастност към авторството им в извършване на процесното деяние“, съобщи на служебен жаргон бургаският окръжен прокурор Георги Чинев. „Локализираният кръг“ е от трима и в рамките на днешния ден трябва да може да се направи изводът кой от тримата е нанесъл порезната рана на водача на товарния автомобил и да се повдигне обвинение за убийство "с коректната правна квалификация" в последствие.

Компанията, в която се е намирало и 6-годишното момченце и роднините му, извършили саморазправа с шофьора е била на празненство в изоставената сграда на бившата ветеринарна служба в селото. Детето и семейството били дошли на гости от село Везенково на курбан за Голяма Богородица по стар стил, най-големия летен празник за някои ромски общности. БНТ пусна разказ на Пенка, леля на детето и сестра на баща му, който е задържан, за това какво се е случило в понеделник следобед:

Животът му спря

"Празнувахме курбан. Дойдоха ни гости от Везенково. Детето, дето го блъснаха, е на моя брат. С майка си беше в тази къща, сам ли излезе, това не знам. Аз бях вътре. Като излязох, детето вече беше блъснато. Дойдоха полицаи. Момченцето си отиде, животът му спря. А камионите от тук много силно минават. Почнахме да крещим и в паниката нищо не знаем... Дойдоха полицаи, линейки..." Според роднините шофьорът и той умрял в кабината... от страх.

С убития от тълпата шофьор е пътувал още един човек, мъж, който бил задрямал на дясната седалка и след пътния инцидент се събудил. Като видял надошлите разгневени близки на пострадалото дете, успял да избяга и на автостоп да напусне селото, след което звъннал на 112 да съобщи за започналата саморазправа. Тогава на място били изпратени и полицаи, които открили шофьора вече мъртъв в кабината на камиона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови