МВР: Спецпрокуратурата отказа да разследва престъпна група от висши полицаи

OFFNews 15 декември 2021 в 11:56 3683 0

Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство по разследване на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР за организирана престъпна група от ръководители на Главна дирекция "Национална полиция" в периода 2018 г.-2020 г.

Това е причината дирекцията да обжалва прокурорското постановление, съобщават от вътрешното министерство. 

Разследването е започнало по сигнали и медийни публикации, засягащи висши професионални ръководители в ГДНП и граждани, извън системата на МВР. С разрешение на Специализирания наказателен съд при разследването са използвани специални разузнавателни средства и са изготвени веществени доказателства. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и спецпрокуратурата.

През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във Върховната касационна прокуратура. Направено е искане за образуване на досъдебно производство, става ясно от съобщението.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през януари 2021 г. обаче е направен отказ от образуване на досъдебно производство за ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП. По време на разследването - през 2020 г., един от висшите служители на ГДНП е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ той е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а сега е депутат, уточняват от МВР.

На този профил отговаря народният представител от ГЕРБ Христо Терзийски, а министърът, който е "благословил" разследването, вероятно е друг депутат от групата на бившите управляващи и Младен Маринов.

Според вътрешното ведомство прокурорът, отказал да образува досъдебно производство, не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи. Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите, казват от МВР.

"Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура веществени доказателства е значителен, като и до момента в ДВС-МВР не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени ВДС-и е от април 2021 г. – 3 месеца по-късно, и очевидно не са взети предвид при вземане на решението", посочват от МВР.

Очаква се по-късно днес реакция от Специализираната прокуратура.

"Искам категорично да заявя, че не знам срещу мен да е правена такава проверка. Не знам за какво може да е тази проверка. Не съм викан в дирекция "Вътрешна сигурност", за да бъдат правени проверки и сваляни обяснения. Категорично искам да заявя, че това съобщение на МВР е за продължаване и разпалване на започналата война между МВР и прокуратурата", коментира Христо Терзийски.

"Министърът на вътрешните работи не разпорежда подслушване. Министърът на вътрешните работи, знаете, дирекция "Вътрешна сигурност" му е подчинена пряко. Получава сигнали и ги разпределя по компетентност за работа, което съм правил аз през цялото време. Всички сигнали, които са получавани, са насочвани към компетентните директори да ги работят", заяви Младен Маринов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!