МВР работи по различни версии за взрива край Карнобат. Министърът на икономиката намекна, че експлозията е умишлена

OFFNews 26 юни 2023 в 12:40 1562 0

Стоянов

Снимка БТА

Калин Стоянов

Работи се по различни версии за взрива в склада за боеприпаси в Карнобат, заяви вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР.

"В района на град Карнобат се чуват взривове, като преди тях се е видяла и огромна светлина, която идва от възпламеняването на нещо. Впоследствие се установи, че е възникнал пожар и оттам са произлезли множество взривове в един от складовете, в който се съхранява готова продукция на господин (Емилиян) Гебрев. Тук е хубаво да се спомене това, че миналата година горе-долу по същото време имаше идентични взривове и идентични случаи", коментира министърът.

Днес ще стане ясно дали разследването по случая ще бъде поето от Националната следствена служба, допълни вътрешният министър.

"Предстои започване на процесуално-следствени действия, тъй като по протокол трябва да измине определен период от време след последните взривове, които са чути. Днес ще бъде взето решение дали производството ще бъде поето лично от Националната следствена служба. Ще се сформира екип от всички служби, които са ангажирани със случая. Работи се по няколко версии, доколкото ми е известно и към момента, но след като влезнат службите на територията, където са били взривовете, може да имаме повече информация", обясни Калин Стоянов.

Министърът на икономиката Богдан Богданов пък обяви, че предприятията работят, хората са в безопасност.

"Взели сме абсолютно всички мерки от страна на държавата, местната, ръководствата на конкретните предприятия, за да може да сме сигурни, че хората са в безопасност и българската индустрия няма да бъде повлияна от подобен тип набези", изтъкна той.

Богданов, заедно с представители на Министерството на отбраната, МВР, Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и други институции тръгна на проверки в предприятия от българския военнопромишлен комплекс. Поводът е взривът в склад за боеприпаси край Карнобат, а проверките са разпоредени от премиера Николай Денков вчера. Самият Гебрев вече обяви, че вероятно става дума за умишлени действия.

Днес ще бъде направен анализ къде и в кои предприятия са критичните точки, а утре ще бъдат съобщени заключенията и какви мерки и къде ще се предприемат.

"Това, което трябва да се знае в случая, че няма до момента потенциален риск за производството. То работи на максимален капацитет. Това, което е необходимо да се направи, е да има един по-добър синхрон между държавата и между бизнеса. Трябва да се актуализират и мерките за охрана. Трябва да се знае, че ние в момента работим в една много по-различна ситуация от това, което е било преди", изтъкна Богдан Богданов, цитиран от БНТ.

"Там, където установяваме наличие на дефицит откъм мерки за сигурност, ние ще предприемем действия, така че да повишим нивото на сигурност. Всичко, свързано със сигналната техника, видео наблюдение, освен физическата охрана, ще засилим и полицейското присъствие в тези райони", добави директорът на ГД "Национална полиция" старши комисар Атанас Илков.

Двамата ще посетят и предприятията за военна индустрия в Казанлък и Трявна.

Атанас Илков каза още, че не е започнало разследването на пожара и последвалите взривове край Карнобат. Днес ще бъде направен оглед, но на този етап не се изключва нито една от версиите за инцидента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика