Гл. комисар Терзийски: В рамките на година е разбита трета група за телефонни измами

OFFNews 11 октомври 2019 в 16:40 2564 0

Снимка dariknews.bg

Само в рамките на тази година е разбита трета престъпна група на телефонни измами, заяви директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски по време на брифинг, в който участваха говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева и началникът на сектор „Измами“ в ГДНП инспектор Златка Падинкова.

При операцията, проведена на 9 октомври на територията на Нова Загора, Ветово и Нови Хан, са задържани 10 души.

Разследването започна още в началото на годината. С цел разкриване на истината и престъпната дейност по наблюдаваното досъдебно производство, бяха обединени 6 досъдебни производства от различни точки в страната, обясни Сийка Милева.

По време на операцията са извършени огледи и изземвания от 13 адреса в три области на страната и 12 автомобила. Иззети са 50 телефона, над 30 СИМ-карти - включително и румънски, газови пистолети, таблети, разписки, флашки, голяма парична сума и ценности. При претърсване на един от адресите, в кутия от боя, е намерена и тротилова пресовка и настърган тротил.

По досъдебното производство са иззети 8 автомобила. Членовете на групата са 8, като всеки един от тях е изпълнявал определена роля - въртач - това са хората, които звънели и въвеждали в заблуждение жертвите, мулета, както и лицата, които са ги контролирали.

С парите от измамите членовете на групата са купували луксозни автомобили, скъпи имоти и мебели, час от тях са харчени в казина, нощни заведения и ресторанти. С постановление на наблюдаващия прокурор е възложена данъчна ревизия, указано е също на Дирекция „Национален строителен контрол“ да извърши проверка относно законността на притежаваните от тях къщи и строителните книжа, с които са построени.

Събрани са доказателства за съпричастност на лицата към 6 измами – 3 в София и 3 в Стара Загора, престъпленията са извършени от декември миналата година до август 2019 г. Общата сума, която са прибрали от измамите е над 300 000 лева.

По това досъдебно производство към наказателна отговорност са привлечени 8 лица за участие в организирана престъпна група, а на някои от тях са повдигнати и вторични обвинения за измами. По отношение на всички тях Специализираната прокуратура днес е направила искане до Специализирания наказателен съд за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“, допълни прокурор Милева.

В резултат на предприетите от полицията и прокуратурата действия, и на реализираните операции, за за 9-те месеца се отчита 40% намаление на телефонните измами, заяви инспектор Златка Падинкова, началник на сектор „Измами“ в ГДНП. Само за месец септември тази година, намалението е фрапиращо – 80% в сравнение със същия месец на миналата година, добави тя. Регистрираните измами през месеца са 19, спрямо 116 през същия месец на миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови