Quantcast

Ген. Кирил Цветков: Да се забрани вносът на боеприпаси

OFFNews Последна промяна на 03 октомври 2014 в 08:57 2167 2

Ген. Кирил Цветков

Трябва да се забрани вноса на боеприпаси от други държави за разоръжаване в България.

Това обяви пред БНТ ген. Кирил Цветков, председател на обществения съвет по въпросите на отбраната, по повод фаталния инцидент в завод "Миджур" в Горни Лом.

В завода, в който загинаха 15 души при взрив, се е работило по договор за обезвреждане на гръцки противопехотни мини.

Обезвреждането на боеприпасите явно се извършва от ниско квалифицирани работници, а за тази работа трябва да се наемат хора, които са участвали в създаването на боеприпасите, коментира още ген. Цветков. 

Той подчерта, че преди е имало идея държавата да финансира утилизацията, но това не е станало и сега се извършва от частни фирми.

По думите на ген. Цветков складовете на армията са претъпкани с боеприпаси и се съхраняват изкупени от фирми боеприпаси.

А мине ли един боеприпас 30 години, става опасен за съхранение и трябва да бъде унищожен, напомни ген. Кирил Цветков.

"Ужасна история. Сега е много важна отговорността", коментира също пред БНТ здравният министър д-р Мирослав Ненков. Той беше вчера на мястото на инцидента и разговаря с близките на загиналите.

Според него отново става въпрос за неспазване на правилата и направи аналогия с лесното получаване на шофьорска книжка, което създава шофьори убийци и инцидентите при лов, които също се дължат на неспазване на правилата.

Здравният министър посъветва близките на загиналите при инцидента да потърсят помощта на психолог. Той ще изпрати психолози в града.

Не можем обаче да натрапим тези специалисти на хората, те сами трябва да поискат помощ от тях, уточни д-р Ненков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.10 2014 в 12:37

Не знам генерал от кои е, ама в две изречения - три глупости, са много даже за фатмак. Да чуеш такива приказки във фризьорския салон може да е нормално, ама от кадрови военен ми идват в повече.
За мене причината за нещастието е еднозначно ясна. Масовото оглупяване и невежество. Никаква друга няма.

03.10 2014 в 09:07

А бе хората преработват ядрено гориво, ние тука едни мини не можем. И генералното "решение" - не да има по-строг контрол, ами изобщо да се махне това нещо. Еми за да няма катастрофи - да забраним вноса на коли? Да забраним достъпа до морето, реки, язовири и басейни, за да не се дави никой? Бахти глупостта!