17 години затвор за убиеца на Ангел от Катуница

Юлиан Христов 01 март 2012 в 11:42 2203 0

Симеон Йосифов
Симеон Йосифов

Пловдивският окръжен съд осъди на 17 години лишаване от свобода Симеон Йосифов - убиеца на 19-годишния Ангел Петров от Катуница.

Йосифов трябва да изтърпи наказанието при първоначален строг режим. От присъдата се приспада времето, излежано в ареста от 25 септември 2011 г. Съдът го лиши и от правото на управление на моторно превозно средство завинаги, а бусът, с който е причинена катастрофата, се отнема в полза на държавата.

Йосифов ще трябва да плати 1275 лева на ВСС за разноски по делото и 2000 лева на Атанас Петров – баща на загиналото момче. Защитникът на Йосифов обяви, че ще обжалва присъдата.

В мотивите си магистратите се опират на свидетелските показания и автотехническата експертиза на буса на Йосифов. От тях по категоричен начин се доказва, че той е човекът, който умишлено е прегазил Ангел. Адвокатите на Йосифов са категорични, че ще обжалват присъдата, която според тях била "небалансирана".

Адвокатите на семейството на Ангел заявиха, че ще поискат ново производство срещу Кирил Рашков и неговия внук за това, че са подбудили омраза в с. Катуница. Адвокат Христо Мишев заяви, че ще сезира главния прокурор за престъпление по член 163 от Наказателния кодекс, за организирането тълпа за демонстрация на основата на етническа вражда и превъзходство. За подобно престъпление законът предвижда от една до шест години затвор, а за участниците - до три години затвор. "В конкретния случай ясно се разбира, че организатори са били внуците на Кирил Рашков, а подбудител – самият той. Това трябва да се наказва и да се спре, защото има и други подобни случаи в държавата ни", каза още адвокат Христо Мишев.

Според адвоката има основания и за завеждане на още едно дело. Той обясни, че свидетелят Нихат Алиев е дал лъжливи показания, за което той може да бъде подведен от отговорност. Вероятно в Районна прокуратура-Асеновград има образувано и друго дело за закана за убийство и то е заведено срещу Алиев, обясниха жители на Катуница, които се събраха пред съда днес.

По делото бяха разпитани само част от призованите свидетели. Заради разминаване в показанията им се наложиха преразпити и очни ставки. Шофьорът Симеон Йосифов се отрече от първоначалните си показания, в които твърдеше, че сгазил куче и заяви пред съда , че не е блъскал никого и е абсолютно невинен.

Четиримата роми от Столипиново, пътували в буса също отрекоха да са видели момчето, усетили само разтърсване на колата. Бащата на прегазения Ангел - Атанас Петров и останалите свидетели на инцидента обаче очертаха съвсем друга картина на случилото се във фаталната вечер на 23 септември. Според тях, десетина коли с приближени на Кирил Рашков обикаляли из селото. Всявали респект, обиждали и заплашвали. Бусът стоял в края на улицата и когато Ангел стъпил на платното, шофьорът форсирал двигателя и го премазал умишлено.

Експертизите по делото също са категорични - Симеон Йосифов е виждал Ангел и е можел да спре във всеки един момент. Вместо това, колата влачила тялото на момчето 21 метра. Адвокатите на родителите на убитото момче заявиха, че ще предявят граждански иск за 700 хиляди лева кръвнина, но към компанията застраховател на буса. Искът ще бъде внесен в Софийския градски съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки