Бусът, прегазил Ангел от Катуница, е могъл да спре

Юлиан Христов 29 февруари 2012 в 10:34 1672 0

Подсъдмият Симеон Йосифов Снимка: DarikNews.bg
Подсъдмият Симеон Йосифов Снимка: DarikNews.bg

Шофьорът на буса, премазал 19-годишния Ангел Петров, е можел да спре във всеки един момент. Това обяви пред магистратите от окръжния съд в Пловдив днес експертът, извършил техническата експертиза на микробуса - Станимир Карапетков.

Вещото лице Карапетков е същият, който направи експертизата на автобусите-убийци от Бакаджика и катастрофата на магистрала "Тракия". Преди това той е участвал и в анализа на рейса, който погреба децата в река Лим. В съдебната зала експертът подробно описа как е станала катастрофата, причинила смъртта на Ангел. По думите му бусът е бил със запалени фарове, следователно шофьорът е имал добра видимост, когато е ударил Ангел. След сблъсъка е намалил, но не е спрял и е продължил да влачи жертвата си цели 21 метра, докато момчето паднало и возилото е притиснало черепа му към асфалта. Така го е убил. От показанията на вещото лице стана ясно, че в действията на Йосифов е имало умисъл. Процесът срещу шофьора, премазал 19-годишния Ангел от Катуница, ще се води по съкратеното производство. Срещу подсъдимия Симеон Йосифов е повдигнато обвинение, че умишлено е прегазил момчето на 23 септември 2011 година. Убийството, за подбудители на което се сочат членове на ромската фамилия Рашкови, предизвика масови протести в цялата страна. Това е първо заседание по делото. От близо 30 свидетели и вещи лица ще бъдат разпитани само петима. Показанията на останалите ще бъдат взети от досъдебната фаза на делото. В залата е цялата фамилия Рашкови, включително Кирил Рашков и неговият внук, които вече бяха осъдени за закана за убийство. Пред залата са се събрали жители на Катуница. 69-годишният Кирил Рашков беше осъден на три години и шест месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим за това, че в деня на убийството е заплашил с убийство Веселин Христов и Иванка Петрова. Три години затвор получи и внукът на Цар Киро. Наказанието на Кирил Рашков-младши беше повишено на втора инстанция от Пловдивския окръжен съд. На първа Рашков-младши получи 8 месеца по същото обвинение - отправяне на заплаха за убийство.

Трети член на фамилията Рашкови беше подведен под отговорност. Прокуратурата повдигна обвинение за лихварска дейност на племенника на Кирил Рашков – Георги Илиев. 50-годишният Илиев бе задържан и е обвинен по чл. 252 за извършване незаконно банкови дейности по занятие без надлежно разрешително. При претърсвания в дома му са открити тефтери с имена на длъжници, както и записни заповеди. Разпитани са много свидетели пред съдия. Полицията е действала по сигнал, той е бил следен. Георги Илиев е давал незаконни заеми на хора от съседните на село Катуница села и на хора от Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови