Здравният министър от Хасково: Усещането за хаос във ваксинациите е неоснователно

Ако имунизациите срещу коронавирус продължат в същия темп, ще достигнем колективен имунитет до края на лятото прогнозира Ангелов

OFFNews 23 февруари 2021 в 11:45 1380 0

Снимка Архив

Неоснователно е да се говори, че има усещане за хаос. Ако се върнете към предишните ми изказвания, ще видите, че в началото се готвехме да започнем масовата ваксинация през април-май, след това започнахме за да говорим за март. Никога не сме говорили за февруари. Това каза при посещението си в Хасково здравният министър Костадин Ангелов. Той придружава премиера Бойко Борисов и вицеприемиера Томислав Дончев.

Хасково е една от областите с най-високо разпространение на инфекцията - 212 на 100 000 души население. Според Ангелов посещението в града е знак, че "държавата е мобилизирана да свърши всичко необходимо за овладяване на пандемията".

Министърът обясни ранния старт на масовата ваксинация с желанието на личните лекари да се включат, тъй като има има "наплив от желаещи" в пациентските им листи

Той отрече да има недостиг от ваксините на Пфайзер/Бионтех за втора доза и допълни, че вторите дози са подсигурени.

Тази сутрин са били преразпределени 55 000 дози ваксини, съобщи министърът и поясни, че в края на деня ще бъде ясно къде какво е останало и накъде да се насочат количества. 

"Започваме разпределянето от местата, където има повече ваксини към местата, в които има дефицит. Това движение ще върви до четвъртък. В четвъртък пристигат около 12 000 дози от "Модерна". Те ще задоволят нуждите на големите ваксинационни центрове. На 28 февруари по график е доставката на "Астра Зенека", надяваме се да дойде по-рано", каза още Ангелов.

Всеки ден се намираме в уникална ситуация, която изисква различни решения. Нашата цел е да сведем това заболяване до много минимални стойности, за да го държим на каишка, мисля че успяваме", заключи Костадин Ангелов.

По-късно при посещението си във ваксинационния център в хасковското село Малево, министърът посочи, че ако темпът на желаещи да се ваксинират се запази, може да се постигане колективен имунитет до края на лятото. По думите му за момента няма промяна в плана за отваряне на ресторантите от 1 март.

"Успяхме да убедим хората, че гласът на науката е по-силен от гласа на всички онези псевдоавторитети, които разпространяваха лъжи", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови