Затягат мерките в шуменското село Изгрев

Три са положителните проби на местни жители, изследват се 16 контактни лица

OFFNews 09 юни 2020 в 15:46 2805 0

Въвеждат се допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19 на територията на село Изгрев, община Венец. Епидемиологичната обстановка в региона беше обсъдена на работна среща в община Венец на кмета на общината Нехрибан Ахмедова, областния управител проф. Стефан Желев, директора на РЗИ - Шумен д-р Пепа Калоянова и директора на ОД на МВР - Шумен старши комисар Ялчън Расим, предаде БТА.

До момента са потвърдени три случая на жители на селото с положителни проби за COVID-19. По-късно днес се очакват резултатите от взети проби на 16 контактни лица, на които са връчени предписания за 14-дневна карантина. Продължава и вземането на проби на жители на селото от екипи на РЗИ. На този етап е трудно да бъде установено откъде е проникнала заразата, тъй като местните жители често пътуват из страната. Проверява се информация, че хора от населеното място са били преди седмица на семейно тържество в разградското село Ясеновец.

Със заповед на кмета на община Венец ще бъдат затворени за посещения детската градина в село Изгрев и местното читалище. Задължително ще е носенето на защитни маски на закрити обществени места и спазването на задължителна дистанция от 1,5 метра между две лица на всички обществени места. Четири пъти дневно ще се извършва дезинфекция в обществените сгради. Ще бъдат затворени всички пазари на територията на общината.

Собствениците на търговски обекти са задължени да спазват строго алгоритъма за дезинфекция, като носенето на защитни предпазни маски от персонала е задължително. От страна на органите на МВР и здравните власти ще бъде осъществяван стриктен контрол за спазването на наложена карантина и противоепидемичните мерки.

Призовават се жителите на селото да ограничат до минимум пътуванията, срещите и събиранията при близки и роднини, посещенията в институции. При увеличаване на случаите на заразени с коронавирус и потенциалното оформяне на село Изгрев като огнище на COVID-19 ще бъдат обсъдени и предприети още допълнителни противоепидемични мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови