Замяната на втората доза AstraZeneca с РНК ваксина е неразумна

Не се имунизират рисковите групи, затова болниците и интензивните отделения са пълни, твърди проф. Мира Кожухарова

OFFNews 09 април 2021 в 10:48 2361 0

Замяната на втората доза на AstraZeneca с иРНК ваксина е неразумна, коментира по БНТ епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Тя препоръча да се направи реимунизация за затвърждаване на получения имунитет.

Проф. Кожухарова беше категорична, че е добре да се продължи с масовата ваксинация, като се преодолее недоверието, създадено напоследък.

Към момента данните показват, че втората вълна започва да върви надолу. Това е доказателство, че, освен реално преболедувалите и регистрирани хора, вероятно е имало един голям процент, които безсимптомно са изкарали заболяването. Те добиват естествен имунитет, който е продължителен, уточни проф. Кожухарова.

"Хората, които са боледували, трябва да бъдат спокойни, защото те освен антитела имат и клетъчен имунитет и клетките ще помнят този вирус. Хората, които са ваксинирани в България, за съжаление, са все още много малко, притеснително малко. Притеснява ме, че се създава недоверие към ваксините, което по никакъв начин не е в наша полза", заяви епидемиоложката.

Според нея би трябвало приоритетно да бъдат обхванати хората, които са изложени на висок риск.

"Фактът, че в момента има толкова много хора в интензивните отделения показва, че все още не са ваксинирани тези, за които това заболяване е най-опасно. Тези, които могат да умрат от тази инфекция. Така че нещата трябва да се ориентират в определена степен към хората с хронични заболявания, независимо от това на каква възраст са, и към възрастната част от населението, която всъщност пълни болниците и интензивните отделения", посочи тя.

Проф. Кожухарова не споделя притесненията за ваксината на AstraZeneca, но заяви, че ако хората имат резерви към нея, все пак по-добрият вариант е да им бъде предложена иРНК ваксина. Целта е да се постигне максимално имунизационно покритие, смята тя. 

През лятото се очаква вирусът да се самоограничи, т.е. да намалеят случаите по време на пандемия. Това обаче не е означава, че през есента той няма да се появи отново.

"Имаме ваксини, имаме очакване през есенно-зимния сезон да дойде този вирус, би трябвало да опитаме да го изпреварим", каза проф. Мира Кожухарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки