Закриват ТЕЛК-овете, заместват ги с медицинска и социална комисии

OFFNews Последна промяна на 26 януари 2016 в 17:30 8666 6

Снимка БГНЕС

Държавата закрива Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК). Експертизата за трудоспособността вече ще со осъществява от две комисии – медицинска и социална.

Медицинската комисия ще наследи досегашните ТЕЛК-ове и ще преценява вида на увреждането, а социалната комисия ще преценява дали да бъдат отпуснати социални придобивки на съответния човек и какви да са те.

Здравният министър Петър Москов предлага всеки лекар с необходимия стаж и квалификации по специалността си да може да съставя медицинска експертиза за увреждане, като при необходимост експертизата ще се прави и от няколко лекари.

Медицинската експертиза ще бъде изпращана по електронен път до социалните служби. Социалната комисия ще изготвя план за всеки освидетелстван. В зависимост от спецификата на работата му ще бъдат давани добавки и помощи и при възможност ще бъде интегриран отново на работа.

За социалната комисия ще отговаря социалното министерство.

Променя се и структурата на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК). Тя основно ще се занимава с методическа и контролна функция.

Петър Москов уточни, че лекарите, които досега са работили в ТЕЛК, ще могат да участват в новите комисии.

По думите му идеята на министерството не е да се увеличи броят на трудоустроените, а хората с увреждания да бъдат реинтегрирани в обществото.

С новите комисии няма да се спестяват и пари, а средствата да бъдат насочвани към най-нуждаещите се.

Инвалидната пенсия е заместващ доход и ако през новата система политиките на двете министерства доведат до това, че човек може да се върне на работа и да получава пълноценно доход, какъвто е получавал преди това, не би следвало да получава инвалидна пенсия. Пенсионните добавки обаче не трябва да отпадат там, където доходът е по-нисък, коментира Москов.

Очаква се новата система да заработи от 2017 г., като целта е да се спре безконтролното отпускане на инвалидни пенсии.

За да стане това, необходимите законови промени ще влязат за гласуване в парламента до лятото.

Пълният пакет промени ще бъде представен официално до няколко дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.01 2016 в 01:22

Не стига ,че сега чакаме с месеци да минем на една комисия ТЕЛК.
В место да увеличите броя и разкриете повече ТЕЛК състави с цел да улесните достъпа до експертиза с една единствена медико социална трудово експертна комисия с представители в нея на медицински експерти ,социални работници , експерти по трудова медицина,представители на агенция по заетостта, представители от НОИ ,вие създавате нова втора експертна комисия за да може на ново да ни разкарвате нас болните да се редиме на опашки и да чакаме. Освен това в тази втора комисия ще ни връщате за още и още нови допълнителни медицински изследвания .
Защо не ни принудите да минаваме на още три четири комисии ,че да не можем да излезем от омагьосания кръг на комисиите ,та хептен да ни направите на болни идиоти.
Да ви пикам на реформата недоносче.


27.01 2016 в 09:38

Имам аномалия на крайник, както и наследствено заболяване. Нямах намерение да бъда освидетелстван, но ДБТ ме убедиха, че трябва да си търся правата. Събрах документи, предадох ги с молбата до ТЕЛК януари месец миналата година.
Някои познати ми казаха, че трябва да платя „един банкет“, за да ми задвижат нещата иначе съм щял да чакам с години.
Резултатът: Някои лица, които подадоха документи много след мен, минаха си комисиите, а аз чакам.

27.01 2016 в 09:38

http://afera.bg/%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B0% D1%80-%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D0%BC-%D1%81%D0%B5-%D0%B3%D1%80%D1%8A.html

27.01 2016 в 01:41

45-годишните пенсионирани фуражки,като отидат да работят,трябва ли да получават и пенсия? По логиката на Москов-не.

26.01 2016 в 19:14

За циганите - пълно лишаване от граждански права. За всички болни българи - някакво съдействие от скапаната държава, ама не 19.20 за интеграция. Тия гербаджии ги проклинам до 12 коляно - всичките им деца инвалиди да станат, и внуците им.

26.01 2016 в 18:13

В северна БГ има цели села с цигани "инвалиди".
Не е тайна, че се и купува инвалидност.Това трябва да се промени, а не да се спират пенсиите на действителните инвалиди.
С промените, корупцията ще премине към социалните служби.

Като съм с частен бизнес и онкологично заболяване кой ще определи дали печеля достатъчно или не?
Да не говорим, че не всички лекарства са безплатни и че в Турция цената им е със 70% по-ниска.
Аман от тъпотии!Москов, срамота!Не го очаквах от теб!