Бавят инвалидни пенсии, защото лекарите не искат да работят в ТЕЛК

OFFNews 07 август 2014 в 20:57 3415 1

Бавят инвалидни пенсии на болни, тъй като лекарите не искат да работят в Трудово-експертните лекарски комисии.

Реорганизацията в работата на ТЕЛК-овете трябва да приключи до края на август. Промените в работата на комисиите включва закриването на специализираните комисии по очни, белодробни и психични заболявания, като работата на тези комисии ще се поема от общите комисии с участието на специалисти.

Наемането на съответните специалисти е задължение на директорите на болниците, а промените се въвеждат за улеснение на болните.

На практика обаче много болни не могат да получат решения от ТЕЛК, тъй като директорите на лечебните заведения не могат да намерят специалисти, които искат да работят в ТЕЛК.

Работата в ТЕЛК е непривлекателна за лекарите, тъй като е административна - занимаваш се само с документи, пациентите са изнервени, тъй като чакат няколко месеца, година-две, сърдят се. Отделно заплащането е по-ниско и, най-важното, нямат право на договор със Здравната каса, обясни зам.-директорът на МБАЛ-Хасково д-р Мариян Запрянов пред bTV.

В София едва в един от съществуващите 12 лекарски комисии работят необходимите експерти.

От здравното министерство обясняват, че до няколко дни ще има нови указания за директорите на болници, за да могат да привличат повече специалисти. На лекарите пък няма да им се налага да напускат досегашната си работа, стига да не влизат в конфликт на интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки